„Mes Lietuvoje neturime tokios salės, jos reikia, turint omeny šiuolaikinės muzikos patirtį. Europinėje valstybėje kiekvienas didesnis miestas turėtų turėti tokią salę“, – sakė kultūros viceministrė Gintautė Žemaitytė.

Per pristatymą aptarti trys variantai, panašūs tiek savo plotu, tiek specifikacijomis. Planuojama pastatyti 16 tūkst. kvadratinių metrų ploto keturių aukštų pastatą su dviem aukštais po žeme. Planuojama didžioji salė turėtų talpinti 1500 žmonių, mažoji multifunkcė – 500.

„Taip, jau yra pasirinktas trečiasis variantas. Darbo grupėje mes svarstėme, tai yra būtent Nacionalinė koncertų salė turėtų turėti natūralios akustikos klasikinę salę, multifunkcinę salę, viešajam gyvenimui skirtas visuomenines erdves ir reziduojantį orkestrą“, – sakė G. Žemaitytė.

Didžioji salė būtų akustiškai parengta simfoninės ir kamerinės muzikos koncertams, o mažojoje salėje galėtų vykti įvairios muzikos koncertai bei pasirodymai, čia orkestras galėtų repetuoti, taip pat mažojoje salėje būtų galima transformuoti sėdimas ir stovimas vietas, į pastatą būtų integruoti ir Tautos namai.

Šalia koncertų salės turėtų būti įrengta 498 vietų automobilių aikštelė. Šiuo metu aplink Profsąjungų rūmus, vietoj kurių planuojama Nacionalinė koncertų salė, yra apie 200 parkavimo vietų. Taip pat ketinama sutvarkyti šalia esantį Tauro kalno parką.

Skaičiuojama, kad daugiausia – 35 mln. eurų – atsieis salės statybos darbai, 7 mln. eurų turėtų kainuoti scenos įrengimai, 3 mln. eurų būtų skirti kitai technikai, projektavimas atsieitų 2 mln. eurų.

Galimybių studija dabar bus perduota Vilniaus miesto savivaldybei, ji kartu su Architektų sąjunga galės skelbti architektūrinį konkursą, jau kitąmet pirmiesiems darbams numatyta apie 2 mln. eurų.

Konkursą, pasak Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus, ketinama skelbti artimiausiomis savaitėmis, taip pat bus pradėta pastato perėmimo procedūra, po to prasidės pastato griovimo darbai.

„Nenoriu spekuliuoti. Nėra reikalo tempti, aišku, iš principo galiu pasakyti, kad bet kokiu atveju tai bus šią žiemą arba kitą žiemą“, – BNS sakė Vilniaus meras.

Planuojama, kad Nacionalinės koncertų salės įkurtuvės įvyks 2023 metais. Tikėtina, kad salėje reziduotų Valstybinis simfoninis orkestras.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)