Šalia Valstybinio jūrų uosto direkcijos esančio I. Kanto gatvės 21 namo gyventojai apsidžiaugė, kai šį rudenį pagaliau buvo pradėtas tvarkyti šalia pastato esantis ištrupėjęs kiemas. Tačiau laimė greitai išgaravo. Nors tris ketvirtadalius namo supa remontuojama automobilių stovėjimo aikštelė, likęs ketvirtis, sako gyventojai, paliktas likimo valioje.

Pamatę, kokius darbus kieme išties atlieka statybininkai, gyventojai susirado ir jų planą. O susiradę, jau susiėmė už galvos.

Name yra keturios laiptinės, trijų iš jų gyventojai, išėję į kiemą, po remonto darbų galės žingsniuoti sutvarkytu šaligatviu. Tačiau pašnekovai skundžiasi, kad paskutinės, ketvirtos, laiptinės namo gyventojai tokios prabangos ir toliau neturės, nors darbai apmokėti iš visų gyventojų pinigų.

„Tai nėra viso namo kiemo kapitalinio remonto darbai, tačiau su gyventojais buvo ne kartą kalbėta, kad ir ties paskutiniu įėjimu bus įrengti pėsčiųjų takai, kuriais jie galės saugiai pasiekti automobilių stovėjimo vietas“, - paaiškino Klaipėdos miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vyriausioji specialistė Nijolė Vedeikienė.

Tačiau kalbėta nebuvo, sako gyventojai. O ir šias kalbas jie vertina skeptiškai.

Vakarų ekspresas“ apsilankė namo, kuriame vyksta remonto darbai, kieme. Prie paskutiniosios, su automobilių stovėjimo aikštele jau nesiribojančios, namo laiptinės susirinkę gyventojai kalbėjo kone vienu balsu - pinigai kiemui tvarkyti paleisti kone vėjais.

Jie norėtų, kad automobilių stovėjimo aikštelė apimtų visą kiemą, mat taip būtų sutvarkytas ir įėjimas į jų laiptinę. Anot jų, dabar būtent prie šios laiptinės lyjant lietui nuteka daug vandens, vieta būna apsemta.

Tačiau Savivaldybės atstovai ramina - taką prie įėjimo sutvarkys. Tiesa, nors remontas - ne viso namo kapitalinis, darbams skirta solidi 70 tūkst. eurų suma.

„Už šią sumą pakloti lietaus nuotekų tinklai, rekonstruoti ryšių tinklai, bus įrengtos dangos“, - pasakojo N. Vedeikienė.

Tiesa, specialistė turi darbo ir patiems namo gyventojams.

„Likusią žaliąją veją turėtų tvarkyti ir patys gyventojai - išsivežti susandėliuotas statybines medžiagas ir panašiai“, - apie zoną, esančią tiesiai prieš ketvirtos namo laiptinės įėjimą, komentavo ji.

„Nesudėtingas statinys“, - apie darbų projektą rašoma „Vakarų ekspreso“ turimuose Savivaldybės dokumentuose.

Tačiau, gyventojų teigimu, nors pats statinys nesudėtingas, susikalbėti su pačia Savivaldybe - gana sudėtinga.

Prie I. Kanto g. 21 namo kalbinti gyventojai guodėsi, jog net rinko parašus ir parašė raštą Savivaldybės Miesto tvarkymo skyriui. Bet, teigė jie, šis raštas - lyg žirniai į sieną.

„Kiek anksčiau I. Kanto g. 21 kieme buvo įrengtas apšvietimas, šiuo metu įrengiama automobilių stovėjimo aikštelė. Automobilių stovėjimo vietų įrengimas projektuojamas atsižvelgiant į galiojančius planavimo dokumentus, požeminių tinklų išdėstymą, higienos normas ir kt. Kiekviename kieme turi būti išsaugomi tam tikri želdinių plotai (medžiai, veja), todėl aikštelė buvo projektuojama tokio dydžio, kad atitiktų šiuos reikalavimus“, - komentavo N. Vedeikienė.

Ji teigė, kad dar 2016 metų pabaigoje Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu buvo patvirtintas Priemonių planas Klaipėdos miesto daugiabučių namų kiemų infrastruktūros gerinimo 2016-2018 metų programai įgyvendinti. Darbai I. Kanto g. 21 namo kieme - būtent šio plano dalis.

„Priemonių plane numatytas apšvietimo kiemuose projektavimas ir įgyvendinimas, želdinių tvarkymas, automobilių stovėjimo aikštelių įrengimas, praplėtimas“, - sakė N. Vedeikienė.