Valstybinės žemės nuomos teisės suteikimo, pakeitimo ar nutraukimo teisinis pagrindas yra NŽT, kaip valstybinės žemės patikėtinės, vadovo ar jo įgalioto Nacionalinės žemės tarnybos teritorinio skyriaus vadovo teisės aktų nustatyta tvarka priimtas sprendimas.

Kitiems subjektams, šiuo atveju valstybinės žemės sklype esančių statinių savininkui, teisės aktuose nenumatyta teisė, parduodant šiuos statinius, parduoti ir valstybinės žemės nuomos teisę.

„Svarbu pabrėžti, kad valstybinės žemės sklypo nuomos teisė nėra ir niekada nebuvo pirkimo-pardavimo objektu, kai parduodami valstybės valdomame žemės sklype esantys statiniai. Viešuose skelbimuose negalima nurodyti, kad parduodant nuomojamoje valstybinėje žemėje esančius statinius kartu parduodamas ir žemės sklypas, o tokių atvejų, deja, pasitaiko“, - sako NŽT direktorius Laimonas Čiakas.

NŽT pagal teisės aktus išduoda sutikimus perleisti valstybinės žemės sklypo nuomos teisę. Žemės nuomos teisė į žemės sklypą ar jo dalį gali būti perleidžiama kitiems asmenims tik tais atvejais, kai perleidžiami išnuomotame žemės sklype esantys statiniai ar įrenginiai (jų dalys) ir kai valstybinės žemės sklypo nuomininkas tinkamai vykdo pagal nuomos sutartį prisiimtus įsipareigojimus. Vadovaudamasi Žemės įstatymu ir šio įstatymo įgyvendinamųjų Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimų teisės normomis, išimtinę teisę parduoti ar nuomoti valstybinę žemę turi tik valstybinės žemės patikėtinis - NŽT.

Įsigijęs statinius, naujasis pastatų savininkas turi kreiptis į toje vietovėje esantį NŽT teritorinį skyrių. Tik tada, kai įvertina visus su nuomos santykiais susijusius dokumentus (ar visas žemės sklypas yra naudojamas, ar statiniai yra funkcionuojantys, nesunykę ir kt.), teritorinis skyrius priima sprendimą dėl nuomos sutarties pakeitimo.

Teisės aktai numato ir išimčių, pagal kurias valstybinės žemės sklypus išnuomoja kiti subjektai: savivaldybė - valstybinės žemės sklypus, perduotus patikėjimo teise savivaldybėms; centralizuotai valdomo valstybės turto valdytojas - kai valstybinė žemė yra priskirta centralizuotai valdomo valstybės turto valdytojo patikėjimo teise valdomam valstybės nekilnojamajam turtui; kituose įstatymuose nurodyti valstybinės žemės patikėtiniai - kai valstybinės žemės sklypai jiems perduoti patikėjimo teise.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)