Minėtą mėnesį pardavimo sandoriais perleisti 112 tūkst. 352 pastatai, patalpos ir žemės sklypai - 18,5 proc. daugiau nei rugsėjį ir 11,4 proc. daugiau nei pernai spalį.

„Ober-Haus“ Būsto departamento vadovas Audrius Šapoka Eltai teigė, kad spalį bendro sandorių skaičiaus neįprastai aukštą augimą galima vertinti daugiau kaip sezoninį aktyvumą, nors būsto tendencijos Lietuvoje - pozityvios.

„Butų pardavimų sandorių skaičiaus augimą spalį didžiuosiuose miestuose lėmė kelios priežastys. Pirma, itin šilta ir ilga vasara pirkėjams leido ilgiau mėgautis atostogomis, o ne užsiimti aktyvia būsto paieška, todėl rugsėjis ir spalis buvo itin aktyvus laikotarpis pirkėjams susirasti būstą, o kadangi sandoriai nuo susitarimo su pardavėju iki oficialaus registravimo užtrunka dažnai kelias savaites, matyt, didesnė šių sandorių dalis teko spaliui.

Antra, didžiuosiuose miestuose buvo baigti plėtoti keli naujos statybos butų projektai, kuriuose pardavimo sandoriai ir buvo sudarinėjami būtent spalio mėnesį“, - Eltai komentavo A. Šapoka.

Registrų centro duomenimis, pardavimų augimas fiksuotas ir kitose NT objektų kategorijose. Visoje šalyje spalį parduoti 3 tūkst. 246 butai, arba 8,7 proc. daugiau nei rugsėjį ir 7,2 proc. daugiau nei pernai spalį.

Butų pardavimai augo visuose šalies didmiesčiuose. Vilniuje spalį parduotas 991 butas - 5,8 proc. daugiau nei pernai spalį, tačiau 0,5 proc. mažiau nei rugsėjį. Kaune pardavimai per metus išaugo 10,3 proc., per mėnesį - 18,3 proc., iki 484 butų.

Uostamiestyje praėjusį mėnesį parduota 290 butų, arba 18,4 proc. daugiau nei rugsėjį, bet 4 proc. mažiau nei atitinkamą praėjusių metų mėnesį. Šiauliuose ir Panevėžyje spalį savininkus pakeitė atitinkamai 153 ir 124 butai (pernai spalį - atitinkamai 123 ir 104 butai, o šių metų rugsėjį - atitinkamai 126 ir 89 butai).

Gyvenamųjų namų rinka šalyje per mėnesį ūgtelėjo beveik ketvirtadaliu (24,2 proc.), o per metus - 18 proc., iki 1 tūkst. 171 namo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)