Pirmoji tokia pasaulyje natūralaus gintaro pirtis įrengta poilsio ir sveikatinimo komplekse „Atostogų parkas“. Jai duotas „Saulės“ vardas. Pirties plotas – 22 kv. m., tad skaičiuojama, kad vienu metu sveikatą stiprinti gali apie 15 žmonių.

Apie 100 tūkst. eurų kainavusią pirtį įrengti truko beveik metus laiko. Pirtį sukūręs „Atostogų parko“ direktorius Ričardas Jovaiša paaiškina, kad pirčių su gintaro elementais pasaulyje – ne viena, tačiau ši pirtis išsiskiria tuo, kad panaudotas didžiulis gintaro kiekis – juo padengtos sienos, lubos ir net gultai.

„Lankytojai jau pradėjo pirtį vadinti dingusiu gintaro kambariu“, – juokauja R. Jovaiša.

Akcentavo pirties naudą

Pirties savininkas DELFI portalui pasakojo, kad gintarinėje „Saulės“ pirtyje bus palaikoma 45–48 laipsnių temperatūra. Tai nebus nei garinė, nei sauna, nei tradicinė lietuviška pirtis.

„Svarbiausiu tikslu sau kėlėme žmogaus sveikatai itin naudingo mineralo gintaro teisingą panaudojimą sveikatos stiprinimui. Tarėmės su mokslininkais ir po beveik metų galiausiai turime rezultatą. Gintaro, šilumos ir infraraudonųjų spindulių sąveika buvo mums atsakymas, kaip ši pirtis pasitarnaus žmonių sveikatos stiprinimui“, – sako „Atostogų parko“ direktorius Ričardas Jovaiša.

Tam, kad šilumoje ir infraraudonuose spinduliuose išsiskiriančios gintaro aminorūgštys turėtų jaučiamą poveikį žmogaus savijautai ir sveikatai, anot R. Jovaišos, gintaro turi būti ganėtinai daug. Be to, ir estetinis bei fizinis pojūtis, pasak jo, atsidūrus natūralaus gintaro apsuptyje – ypatingai šildantis ir šviesus.

„Būtina paminėti, kad teigiamas gintaro poveikis sveikatai atsiskleidžia tik šilumai veikiant natūralų, niekuo nepridengtą, neužlakuotą gintarą, nepaslėptą po stiklu ir pan. Šioje pirtyje infraraudonieji spinduliai šildo kūno audinius, o taip pat gintarinėje pirtyje yra šildomi ir gultai, todėl tik pabuvus šioje pirtyje kurį laiką (tai labai individualu), prasideda poveikis: dažniausiai tai gausus prakaitavimas“, – paaiškina R. Jovaiša.

„Atostogų parko“ pirties meistrai Jonas Pudžmys ir Eduardas Mišeikis teigia, kad gintaro pirtyje iki tinkamos temperatūros įšilęs gintaras į aplinką paskleidžia gintaro rūgštį. Anot J. Pudžmio, tai aminorūgščių grupei priskiriama rūgštis, kuri yra gyvybiškai svarbi kiekvieno žmogaus organizmui. Pirtyje rekomenduojama būti iki 30 minučių – tai pakankamas laikas pasisemti visoms naudingoms gintaro savybėms. Anot E. Mišeikio, šia pirtimi galima mėgautis kad ir kasdien, nes ji labai teigiamai veikia žmogaus nervų sistemą, nuima stresą, rekomenduojama paaugliams ir net padykusiems vaikams, nes pirtis veikia raminančiai. Po pirties rekomenduojama atsigerti gintaro vandens, kuriame taip pat yra ištirpusios gintaro rūgšties.

Įėjimas – mokamas, laukia specialios programos

R. Jovaiša DELFI informuoja, kad apsilankymas šioje pirtyje asmeniui kainuos 3 eurus, tačiau norint į ją patekti reikės pirkti ir bilietą į visą vandens ir pirčių erdvę.

„Ši pirtis yra įrengta „Atostogų parko“ vandens ir pirčių erdvėje, todėl patekimas į ją įmanomas tik įsigijus apsilankymą baseinuose ir pirtyse, nes einama pro baseinus, kitas pirtis. Taigi, 3 eurus kainuos papildomai prie apsilankymo kainos, kuri svyruoja suaugusiam asmeniui nuo 14 eurų, vaikui ir senjorui – nuo 6 eurų“, – sako R. Jovaiša.

Pirtyje numatyta vesti specialias programas.

„Kol kas žinoma, kad tai bus atpalaiduojančios pirties programos, kurių metu pirtininkai muzikuos – tam yra įsigiję apie 1000 eurų kainuojančią krištolo arfą, kuri, kaip jie teigia, yra vienintelė tokia Lietuvoje, programų metu bus naudojami skirtingas stichijas simbolizuojantys varpeliai, kiti atsipalaidavimui skirti įvairūs muzikos instrumentai. Žinoma, bus įtrauktas ir gintaro sveikatinantis poveikis, tačiau kol kas konkrečiai dar negalime pasakyti, kaip tai atrodys“, – DELFI teigia R. Jovaiša.

Ruošia ir daugiau naujovių

R. Jovaiša informavo, kad tarp dviejų lauke įrengtų pirčių „Ponų pirtis“ ir „Širšių lizdas“ planuojama pastatyti sibirinio kėnio pirtį.

„Sibirinis kėnis skleidžia itin malonų aromatą, todėl įsiklausius į lankytojų pageidavimus, kurie itin mėgsta kėnio aromatą pirties programų „Perenėje“ metu, žadama pastatyti iš šio medžio pirtį ir ten puoselėti aukščiausią pirties kultūrą. „Atostogų parko“ tikslas yra edukuoti žmones, kad pirtis yra skirta sveikatos stiprinimui, nusiraminimui, atsipalaidavimui – jokiu būdu ne triukšmingiems vakarėliams“, – rašoma atsakymuose DELFI.

Tikisi pritraukti turistus iš užsienio

Pranešime spaudai cituojama Palangos miesto viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė sako, kad ši nauja paslauga ypatingai svarbi Vakarų Lietuvos regionui šaltuoju metų laiku, nes skatina žmonių užimtumą, sveikatinimą, geras emocijas ir kviečia sugrįžti vėl.

Tai, kad ypatingo dydžio gintaro pirtis taps turistų traukos objektu neabejoja ir Palangos miesto turizmo informacijos centro direktorė Rasa Kmitienė.

„Palangos turizmo informacijos centre praėjusiais metais apsilankė beveik 100 tūkstančių turistų, – teigia ji. – Didėjančius turistų srautus traukia kiekviena nauja paslauga, o vienintelė tokia pasaulyje gintarinė pirtis bus ypatingas turistų traukos objektas. Su tokia paslauga mes tampame išskirtiniais ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalių regione.“

Kaip veikia gintaras?

Prieš 35–140 mln. metų susiformavęs gintaras (fosiliniai sakai) turi savybių, iš kurių svarbiausia – gintaro rūgštis. Žmogaus organizmas nedidelį jos kiekį gamina pats, tačiau esant didesniems fiziniams ar psichologiniams krūviams, gintaro rūgšties resursai organizme greitai išnaudojami, tad silpsta imunitetas, jaučiamas nuovargis ir apatija. Gintaro rūgštis į organizmą patenka difuzijos būdu, liečiantis ar masažuojant bei gali būti įkvepiamos mikroskopinės dalelės. Vokietijos Hamburgo universitetas patvirtino tradicinį teigiamą ir saugų gintaro ir fumaro rūgšties poveikį žmogaus organizme vykstančioms cheminėms reakcijoms.

Natūralaus gintaro pirtyje šildomų gultų ir infraraudonųjų spindulių pagalba kartu su gintaru įšildomas ir žmogaus kūnas. Organizmas giliai įšyla ir atsipalaiduoja, o gintaras į orą paskleidžia lakiąsias medžiagas. Pirtis maloniai pakvimpa sakais, žmogaus organizmas įkvėpdamas ir per odą lengviau įsisavina naudingąsias gintaro savybes: stimuliuojami medžiagų apykaitos procesai, slopinami įvairūs uždegimai, gerėja kraujo apytaka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)