„Manau, kad realu dar šiemet gauti savivaldybės tarybos pritarimą ir tuomet, galbūt gruodžio mėnesį, galbūt anksti kitais metais pasirašyti sutartį“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Jis tikisi, kad projektui pritars Finansų ministerija, miesto taryba, o buvusių statybų liekanos sklype greta Ozo gatvės bus pradėtos griauti jau kitąmet. Planuojama, kad pirmasis etapas – griovimas ir projektavimas – užtruks apie metus.

Kartu vyktų ir stadiono prieigų tvarkymas. Savivaldybė be kitų darbų planuoja įrengti pėsčiųjų viaduką per Ukmergės gatvę, automobilių tunelį po Ozo gatve.

„Stengsimės, kad prieigos būtų sutvarkytos iki daugiafunkcio komplekso užbaigimo, darbai taip pat prasidės kitais metais“, – sakė jis.

Nacionalinio stadiono Vilniuje statybų ir koncesijos konkurso laimėtoja „Axis Industries“ su partneriais žada jį pastatyti už 79,9 mln. eurų, paties futbolo stadiono kaina pasiūlyme sudaro 33,8 mln. eurų.

Komplekse be futbolo stadiono turėtų atsirasti trys lauko futbolo aikštės, šešios dengtos krepšinio aikštelės, kultūros centras, biblioteka, vaikų darželis ir nacionalinis sporto muziejus.

Pabrėžiama, kad aikštės bus pritaikytos ir lengvajai atletikai, boksui.

Planuojama, kad 22 ha komplekso teritorijoje įrengtas futbolo stadionas talpins ne mažiau kaip 15 tūkst. žiūrovų.

P. Poderskis sako, kad nacionaliniame futbolo stadione bus įrengta hibridinė danga – tam Vyriausybė ketina numatyti papildomai lėšų, nes pradinėse sąlygose planuota dirbtinė arba natūrali danga.

„Danga stadione bus tokia, ant kurios žaidžia geriausiuose pasaulio stadionuose tiek UEFA komandos, tiek pasaulio čempionato dalyviai. Tai bus tikrai puiki paspirtis futbolui. Tiesą sakant, futbolui dabar jau reikės pasitempti“, – sakė savivaldybės administracijos vadovas.

Meras Remigijus Šimašius pabrėžė, kad išsiderėtas variantas yra geresnis, nei pirminis, ir „tai neišlipa iš jokių sąlygų, kurie buvo pateikti pirmąjame variante konkurse“.

„Noriu pabrėžti, kad futbolo stadionas bus tikras futbolo stadionas: takų tarp aikštės ir žiūrovų nebus ir, aišku, tai yra kita žiūrėjimo ir žaidimo kokybė“, – sakė jis.

Meras žada, kad prie sostinės mokyklų bus atnaujinta ir atverta visiems norintiems 10 futbolo aikščių, kasmet įrengiama po vieną naują dengtą futbolo aikštę – šiemet tokia statoma Pilaitėje, kitąmet planuojama Žirmūnuose.

tikisi, kad vilniečiai, vykdami į varžybas, naudosis planuojamu pastatyti pėsčiųjų viaduku ir tai padės sumažinti spūstis greta stadiono.

Sostinės vadovai užsimena apie planus įrengti prieigą prie stadiono iš Geležinio Vilko gatvės pusės, per Šeškinės kalvas – dėl to žadama kalbėtis su Valstybine saugomų teritorijų tarnyba.

Savivaldybė anksčiau planavo į daugiafunkcinį kompleksą numatyta investuoti 88,45 mln. eurų, iš jų 40,66 mln. eurų sudarytų ES lėšos, 44,29 mln. eurų – valstybės, dar 3,34 mln. eurų – savivaldybės lėšos. Vyriausybė yra įsipareigojusi iš viso per 25 metus komplekso statyboms ir išlaikymui, renginiams iš viso skirti 53 mln. eurų.

Šiuo metu savivaldybė teigia, kad po derybų bendra projekto vertė – apie 80 mln. eurų, tačiau skaičius žada dar patikslinti.

Vyriausybė 2007 metais nacionalinio stadiono projektui buvo skyrusi 100 mln. litų (beveik 29 mln. eurų), tada statybų darbai pajudėjo, bet 2008 metais dėl lėšų stygiaus jie sustojo. Vėl atgaivinus statybą, 2009 metų lapkritį Aukščiausiasis Teismas paskelbė, jog įmonių „Vilniaus kapitalinė statyba“ ir " Veikmė“ sutartis dėl stadiono statybos buvo pasirašyta neteisėtai ir yra niekinė.

Pirmąkart nacionalinis stadionas Vilniuje suprojektuotas dar 1985 metais, o pradėtas statyti 1987 metais - per ketverius metus buvo sumontuoti tribūnų pamatai ir dalis rėmų, bet po kelerių metų konstrukcijos buvo užkonservuotos.

Papildyta 17:19 „Vilniaus nacionalinio stadiono“ vadovo Renato Načajaus komentaras dėl Vilniaus miesto savivaldybės ir „Axis Industries“ derybų

Visų pirma, mums labai keista dabartinė Vilniaus savivaldybės pozicija, jiems žinant, kad šiuo metu vis dar vyksta teismo procesai, elgtis taip, lyg UAB „Vilniaus nacionalinis stadionas“ jau būtų galutinai pašalintas iš konkurso, yra tiek neteisinga, tiek ir nesąžininga. Dar rugpjūčio mėn. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas priėmė UAB „Vilniaus nacionalinio stadiono“ kasacinį skundą, o galutinis teismo sprendimas bus paskelbtas po 8 dienų t. y. spalio 19 dieną.

Bendrovė „Vilniaus nacionalinis stadionas“ siekia, jog būtų grąžinta į nacionalinio stadiono konkursą ir būtų vertinamas jos pateikto preliminaraus pasiūlymo turinys.

Stebėdami Vilniaus miesto savivaldybės ir UAB „Axis Industries“ derybas, matome tendencingus veiksmus, kad visi procesai yra skubinami, siekiant kuo greičiau užbaigti konkursą su vienu dalyviu, taip pat įvairiais viešais pranešimais bandoma formuoti politikų, visuomenės, o tuo pačiu ir teismų nuomonę. Jau tendencija tapo tai, kad teismo sprendimų paskelbimo išvakarėse, Vilniaus miesto savivaldybė paskelbia apie sėkmingą derybų eigą su kitu likusiu dalyviu, tuo pačiu formuodama poziciją, kad UAB „Vilniaus nacionalinis stadionas“ konkurse jau yra nebepageidaujamas.

Kol Aukščiausiasis Teismas nepriėmė sprendimo dėl UAB „Vilniaus nacionalinis stadionas“, toks neargumentuotas konkurso procedūrų skubinimas, sudaro pagrindą išvadai, kad yra besąlygiškai palaikomas vienintelis konkurse paliktas dalyvis. Nuo pat pradžių savivaldybė taikė dvigubus standartus – UAB „Axis Industries“ ne tik nepateikė pasiūlymo kaip reikalauja sąlygos, bet ir neatitiko kvalifikacinio reikalavimo jau pirminiame konkurso etape.

Nuo pat pradžių buvome ir esame pasirengę diskusijai, kad kilęs ginčas būtų baigtas pačiu efektyviausiu ir operatyviausiu būdu – taikos sutartimi, tačiau institucijos to nenorėjo. Šiuo metu laukiame Lietuvos Aukščiausiojo Teismo sprendimo.

Be to, savivaldybės pažadai dėl įvairios sporto infrastruktūros statybų Vilniaus mieste terminų ir kainų subliuško vėl, kai baseinų statybos vėl pabrango, o atidarymo terminai taip pat nusikėlė. Beje, baseiną stato ta pati „Axis Industries“.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (419)