Specialistai teigia, jog ima ryškėti nauja verslo tendencija, kuria remiantis užsienio ir vietinės įmonės investicijas ima telkti šalies regionuose. Tai sąlygoja įvairios paskirties statybų poreikio augimui – bendrovėms tampa reikalingi komerciniai pastatai bei moderni infrastruktūra verslui kurti bei plėtoti. Šiandien jau pastebima, jog regionuose sparčiausiai auga logistikos, sandėliavimo pastatų poreikis, taip pat būdinga verslo centrų ir viešbučių plėtra.

Kaip teigia Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Dalius Gedvilas, atsiradus vienam didesniam investuotojui, regionas patraukia ir kitų stambių verslininkų dėmesį. Anot jo, rangovams įgyvendinant augančius statybų objektų mastus, jiems į pagalbą ateina ir kiti rinkos dalyviai.

„Nors atstumai Lietuvoje, palyginti, nėra dideli, o statybų verslui būdinga prisitaikyti prie besikeičiančios aplinkos, šio sektoriaus įmonės šiuo metu sparčiai sprendžia pajėgumo regionuose klausimus. Tai joms tapo ypač būdinga šiandien, mat įmonės prognozuoja ilgalaikių darbų apimčių didėjimą“, – teigia D. Gedvilas.

Prie augančios statybinių paslaugų paklausos regionuose savo plėtros strategiją adaptuojantys verslininkai sutinka, kad norint užtikrinti laiko ir kaštų efektyvumą, aptarnaujančios įmonės turi sekti plėtros maršrutu. Tarptautinė statybinės įrangos ir modulinių patalpų nuomos įmonių grupė „Cramo“ taip pat pastebi didelį statybų sektoriaus augimą ir potencialą plėstis.

Statybų sektorius plečiasi į regionus

Skelbiama, jog daugiausia projektų numatyta vakarų Lietuvoje. Tauragėje planuojama Laisvosios ekonominės zonos teritorijos plėtra, miesto baseinas. Tuo tarpu šalia Akmenės iškils 540 mln. eurų investicijų vertas medienos klasteris. Tikimasi, jog šis projektas paskatins šalies baldų pramonės plėtrą ir sukurs apie tūkstantį darbo vietų regiono gyventojams.

Be to, daug žada Mažeikiuose planuojamos pramonės įmonių bei estakados per geležinkelio pervažos statybos, geležinkelio ruožo iš Latvijos Rengė-Mažeikiai atstatymas bei naftos perdirbimo gamyklos „Orlen“ įrenginių statybos darbai.

„Cramo“ duomenimis, pagyvėjimas numatomas ir šalies kurortuose – Palangoje planuojama per pastaruosius du dešimtmečius didžiausia investicija į gydomąją infrastruktūrą pajūryje. Skelbiama, jog gyventojų pamėgtame kurorte bus atgaivinamos buvusios purvo gydyklos. Projektas numato, jog 7 hektarų plote įsikurs sanatorijų kompleksas, kurio investicijos siekia 50 mln. eurų. Be to, mieste tikimasi ne tik viešbučių su SPA centrais statybų, bet ir kitų kurortui svarbių objektų, mat netrukus mieste iškils Palangos baseinas.

Statybos objektų plėtrą UAB „Cramo“ fiksuoja ir kituose šalies regionuose. Į langų gamybos įmonę investuojanti Danijos kompanija 2019 metais bus viena didžiausių Marijampolės laisvosios ekonominės zonos antrojo plėtros etapo iniciatorių, o gamybinių patalpų plėtrą Kazlų Rūdoje pradės Švedijos kapitalo baldų ir interjero reikmenų milžinė „Ikea“.

Marijampolės rajone statybų paslaugų poreikis intensyvėja ir įgyvendinant valstybinės reikšmės projektus. Dar šiais metais bus baigta rekonstruoti pagrindinė gatvė Marijampolėje, Kalvarijos miesto parkas ir autobusų stotis, renovuota geriamojo vandens bazė. „Cramo“ technika taip pat aktyviai naudojama „Via Baltica“ ruožo Sasnava-Marijampolė rekonstravimo darbuose bei įrengiant pėsčiųjų viaduką per „Rail Baltica“ Šeštokuose.

Augant statybų apimtims didėja infrastruktūros poreikis

Anot „Cramo“ veiklos direktoriaus Mindaugo Šilobrito, nuo praėjusių metų, atliepdama į itin didelę statybų technikos bei įrankių nuomos paklausą, įmonė Lietuvoje atidarė penkis naujus padalinius Marijampolėje, Palangoje, Tauragėje, Mažeikiuose ir Ukmergėje.

„Nauji technikos nuomos padaliniai strategiškai atidaromi atsižvelgiant į regionų plėtros galimybes. Pavyzdžiui, reaguodami į rinkos poreikius šį rugsėjį duris atvėrėme Ukmergėje. Šį miestą pasirinkome dėl klientams geografiškai patogios vietos bei planuojamo didelio pramoninių įmonių augimo šiame regione. Taip pat nemažas paslaugų poreikis jaučiamas ir Druskininkuose – šiame mieste plėtrą planuojame užbaigti iki šių metų pabaigos“,– komentuoja M. Šilobritas.

Jo teigimu, statybų objektų paklausą augina ir gerėjanti sektoriaus paslaugų infrastruktūra bei kokybė: rangovams siūlomos išmaniosios prekių ir paslaugų monitoringo bei užsakymo programėlės, statybinių medžiagų logistikos ir technikos nuomos tinklo plėtra.

Didėjantis statybų sektorius pastaraisiais metais stipriai išaugino įrankių nuomos paklausą – tai sąlygojo tinklo plėtrą šalies regionuose. Anot M. Šilobrito, naujų padalinių atidarymas nacionaliniu mastu turėjo įtakos efektyviems metiniams bendrovės rezultatams. Skaičiuojama, kad pirmąjį šių metų pusmetį bendrovės pajamos paaugo daugiau nei penktadaliu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)