Tauragiškė Justė (pašnekovės prašymu jos vardas pakeistas, - DELFI) išvykusi gyventi į užsienį nusprendė išnuomoti savo namą iš pažiūros tvarkingai šeimynai, kuri prižiūrėtų ir Lietuvoje likusį šunį. Dėl to moteris teigia ėmusi tik simbolinį mokestį už nuomą.

Tačiau tai, ką pamatė po 8 mėnesių, ją šokiravo. Nuotraukose užfiksuotas tikras sąvartynas.

„Ši miela ponia ir trys jos sūnūs nusiaubė mūsų namus per 8 mėnesius. Gyvename užsienyje, Tauragėje liks namas ir jame šuo, todėl nuomojome už labai simbolinį mokestį, svarbiausia, kad būtų kas šunį prižiūrėtų.

Kiemas netvarkomas, žolė nepjaunama, varteliai išlaužyti. Garaže padarytas sąvartynas, lauko supynės išdraskyta, žoliapjovė dingusi. Virtuvės langas išdaužytas, prieš išvažiuojant buvom nupirkę naują spintą su veidrodžiu dideliu, lovą, 2 „Dormeo“ čiužinius, vaikui naują rašomąjį stalą. Visi daiktai sugadinti, durys išlaužytos, gipsas išdaužytas, vieno kambario duris naujas buvom įdėję, stiklų nėra, durys subraižytos“, – socialiniame tinkle „Facebook“ pasakojo moteris.

Pašnekovė iš pradžių dar pasitikėjo naujaisiais gyventojais, manė, kad šie viską sutvarkys.

„Prieš porą mėnesių policija darė kratą namuose, po to ir nuvažiavo mūsų draugas pas juos. Paskambinau, paaiškino, kad betvarkę pareigūnai padarė, viską sutvarkys... Nebuvome žiaurūs, neišmetėm iš namų, leidom pasilikti ir tvarkytis, tai per 2 mėnesius viename kambaryje apklijavo išdaužytą gipsą tapetais ir tiek”, – teigė ji.

Ne tik, kad namai liko nuniokoti, bet dar Kristinai teks ir su antstoliais susidurti.

„Siaubas. Už elektrą skola perduota skolų išieškojimo įmonei, už vandenį taip pat skola. Praeitą mėnesį sužinojome dėl elektros, sakė nesusipratimas, sumokėsime. Dabar antstoliams skola”, – rašė Justė.

Po moters įrašu taip pat pakomentavo ne vienas tauragiškis, kad ši šeimyna miestelyje jau gerai žinoma.

„Saugokitės, baisi aferistė. Esu taip pat nukentėjus nuo šios moters, buvau išnuomojus soc. būstą, iki šiol man skolinga“, – rašė Regina.

„Ne jūs pirmi čia... Labai gerai žinoma persona, baisu ten būdavo praeiti pro jūsų namą, išlindę per langus žmones koliodavo“, – antrino Greta ir pridėjo, kad ši šeimyna kažkada buvo jų kaimynai ir dėl neapmokėtų sąskaitų jiems buvo atjungta elektra.

Kitų tauragiškių pasakojimais ši šeimyna jau seniai pažįstama ir policijai: yra bandę išnuomoti jiems paskirtą socialinį būstą, už nuomą paimdavo avansą ir dingdavo, tą patį būstą išnuomodavo keliems asmenims vienu metu, taip pat bandė parduoti jiems nepriklausantį namą.

Ekspertai: šansų išsireikalauti atlyginti žalą – nedaug

DELFI kalbinti ekspertai teigia, kad itin svarbu pasirašyti su nuomininku sutartį. Šios istorijos atveju, tikėtina, kad sutarties nėra. Tad belieka kreiptis į policiją.

„Rekomenduojame tiek nuomininkams, tiek nuomotojams dar prieš sudarant sutartį aiškiai apsitarti visų šalių atsakomybes: kas atsakingas už turto išsaugojimą, koks tas turtas būste, kokia jo būklė ir vertė. Jei visa tai padaroma, tada iš esmės sumažinama erdvė vėlesnėms diskusijoms ir visiems aišku, kas yra atsakingas už to turto išsaugojimą. Šiuo atveju suprantu, kad visa tai nebuvo padaryta ir, tikėtina, kad tas turtas buvo žalojamas tyčia.

Rekomendacija būtų paprasta. Visų pirma nuomotojas turėtų kreiptis į nuomininką dėl turto sugadinimo ir padarytos žalos atlyginimo. Jeigu tas asmuo tą daryti atsisako, tada nuomotojas turi teisę kreiptis tiesiai į teismą dėl žalos atlyginimo arba paprastesnis būdas – kreiptis į policiją dėl tyčinio turto sunaikinimo. Priklausomai nuo turto vertės ir, jei iš esmės pasitvirtintų tokios faktinės aplinkybės, tai nuomininkei kiltų administracinė arba baudžiamoji atsakomybė“, – komentuoja „Cobalt“ asocijuotas teisininkas Ignas Jurkynas.

Skolas susimokėti šiuo atveju, panašu, irgi teks savininkei. Pasak teisininko, jei jau į procesą įsijungė antstoliai, vadinasi nuomotoja turėjo matyti, kad kaupiasi skola ir yra reikalavimas susimokėti.

„Inreal“ nekilnojamojo turto brokeris Arminas Karalius pastebi, kad tokios problemos dažniausiai kyla regionuose, o ne sostinėje. Čia žmonės po truputį įpranta pasirašyti sutartis.

„Prieš nuomą turi būti atlikti tam tikri žingsniai. Pirmiausia būstas turėjo būti nuomojamas legaliai, įsigijus verslo liudijimą arba pasibaigus metams deklaruoti pajamas iš nuomos ir sumokėti 15 proc. gyventojų pajamų mokestį.

Pilnai pasirašius nuomos sutartį, būtų rekomenduojama įregistruoti ją Registrų centre. Jei būstas nuomojamas ilgesniam nei vienerių metų terminui, tai net privaloma. Aš asmeniškai rekomenduočiau sutartį įregistruoti, net jei ji ir trumpesnė nei vieneri metai. Sudarant sutartį, turėtų būti įtraukti punktai, kurie apdraustų nuomotoją. Pavyzdžiui, vienas iš jų, kad turi būti paimamas depozitas, kuris liktų nuomotojui pasibaigus sutarties terminui, jei išnuomotam turtui bus padaryta žala ar būklė bus pakitusi nuo sutarties pasirašymo dienos. Depozitas dažniausiai butui imamas vieno mėnesio nuomos kainos, o komercinėms patalpos – trijų mėnesių. Būtų gerai paimti didesnį depozitą, bet dažnu atveju tai jau tampa kliūtimi išnuomoti butą, nes mažai kas nori mokėti tą didesnį depozitą“, – DELFI teigė NT brokeris Arminas Karalius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (147)