Į DELFI redakciją kreipėsi vienas tarp Smolensko ir Birželio 23-osios gatvių vystomo kvartalo gyventojas. Henrikas (vardas pakeistas, tikrasis redakcijai žinomas – DELFI) pasiūlė prisijungti prie socialiniame tinkle „Facebook“ sukurtos grupės, kurioje bendruomenė dalinasi nusiskundimais.

Pastaraisiais mėnesiais „B23“ gyventojai daugiausiai piktinosi požeminės stovėjimo aikštelės signalizacijos ir kitų garso šaltinių keliamu triukšmu, po lietaus patvinstančiais sandėliukais ir netęsiamais pažadais apie gerbūvio sutvarkymą.

Pakloja ir po 100 tūkst. eurų

Pirmasis „B23“ statybų etapas baigėsi 2017 metų pabaigoje, antrasis – 2018 metų pradžioje, o trečiąjį tikimasi užbaigti iki 2019 metų pirmojo ketvirčio pabaigos. Kaip nurodoma projekto internetinėje svetainėje, aštuoniuose namuose siūlomų butų kainos, priklausomai nuo kambarių skaičiaus, svyruoja tarp maždaug 74 tūkst. ir 160 tūkst. eurų.

Tačiau net ir tokias sumas sumokėję gyventojai negali būti užtikrinti, kad nesusidurs su nemalonumais. Henrikas pasakojo, kad jį bene labiausiai erzina net ir naktimis ramybės neduodantis triukšmas.

„Dėl signalizacijų pats problemų neturiu, bet tie namai, po kuriais yra parkingas, skundžiasi, kad kaukia naktimis. Matyt kontaktas kažkur trumpina. Tiesa, pastaruoju metu problema atrodo, kad nebesikartoja“, – pasakojo jis.

„Hanner“ atstovas ryšiams su visuomene Tadas Vasiliauskas komentavo, kad šios problemos priežastis jau žinoma, o paslaugos teikėjai ją turėtų išspręsti.

Henrikas dar pasakojo, kad „B23“ gyventojai kamuojasi dėl šalia esančių policijos komisariato ir prekybos centro „Rimi“ kondicionierių keliamo garso.

„Jie atsukti į namus ir veikia gana garsiai, todėl naktį tikrai girdisi, jei langai atidaryti. Bet gyventojai kvietėsi ekspertus ir kažkokio centro ir jie įpareigojo policiją sumažinti triukšmą. Nežinau kaip su „Rimi“ baigėsi“, – pasakojo pašnekovas.

Savo ruožtu T. Vasiliauskas aiškino, kad komisariato ir „Rimi“ pastatų architektūriniai ir techniniai sprendimai nepriklauso nuo „Hanner“.

„Šiuos pastatus plėtoja ir prižiūri kitos bendrovės. Gyventojų minimą situaciją dėl per didelio garso galėtų išspręsti Vilniaus miesto savivaldybės atsakingi specialistai, pateikus jiems reikiamą informaciją“, – patarė jis.

Balos po lietaus

„B23“ gyventojų „Facebook“ grupėje taip pat gausu nusiskundimų dėl po lietaus susikaupusio vandens požeminiame garaže ir šalia sandėliukų.

„Dėl lietaus tai labai nejuokinga. Kokius du kartus „Hanner“ taisė, bet kai tik liūtis, tai pila kiaurai ant automobilių. Prižadėjo, kad vėl taisys sienas ir perdengimus“, – sakė Henrikas.

T. Vasiliauskas nurodė, kad šią vasarą turėjo kelis atvejus, kai dėl ekstremaliai didelio lietaus kiekio per itin trumpą laiko periodą buvo fiksuojamas lietaus vandens kaupimasis.

„Dėl to atsiprašome ir situaciją jau dabar sprendžiame – artimiausiu metu įrengsime papildomus drenažo sprendimus, kad tokie atvejai nesikartotų“, – sakė „Hanner“ atstovas.

Tadas Vasiliauskas

Darbų pabaigą nukėlė tris kartus

DELFI pašnekovas Henrikas dar skundėsi vis vėluojančiais kvartalo aplinkos sutvarkymo darbais.

„Gerbūvis turėjo būti sutvarkytas birželio mėnesį, paskui sakė, jog liepą, paskui, jog iki rugsėjo 1 dienos, bet akivaizdu, kad ir vėl nebus. Manau, taip pažeidžiami gyventojų teisėti lūkesčiai, nes kas pirko butus, tam buvo pažadėta, jog gerbūvis bus sutvarkytas per birželį“, – sakė jis.

T. Vasiliauskas teigė atsiprašantis dėl darbų vėlavimo. „Dedame visas pastangas, kad gerbūvis būtų sutvarkytas iki rugsėjo vidurio“, – pridūrė jis.

Dar viena „B23“ gyventojo pastaba – trečiojo etapo namas vizualizacijose buvo baltas, o iš tiesų statomas pilkas.

„Reikėtų pabrėžti, kad projektų vizualizacijos yra pirminės architektūrinės vizijos pateikimas, kuris realių statybos darbų eigoje gali kisti dėl daugelio aplinkybių. O namų spalviškumas yra pasirenkamas daug dirbant su profesionaliomis architektų komandomis, miesto savivaldybės urbanistikos ekspertais. Atsižvelgiant į tai, kokias rekomendacijas dėl spalviškumo šioje sostinės vietoje gavome – šiame projekte pasirinkome būtent tokią namo fasado spalvą viso kvartalo spalvų kontekste“, – komentavo T. Vasiliauskas.

Galiausiai Henrikui užkliuvo tai, kad statybos darbus kvartale šiuo metu atlieka darbuotojai iš Baltarusijos. „Įdomu, kaip ten su atlyginimais ir mokesčiais“, – svarstė jis.

T. Vasiliauskas nurodė, kad įgyvendinant savo projektus, „Hanner“ samdo daugybę skirtingų sričių įmonių, kurios atlieka reikiamus darbus konkrečiame plėtros etape.

„Be jokios abejonės pastarosios kompanijos laisva savo nuožiūra gali samdyti darbuotojus, o tame tarpe Lietuvos ir užsienio šalių piliečius. Šiame projekte dalį darbų atliko darbuotojai iš Baltarusijos. Galima būtų pridurti, kad statybos kompanijos dėl vietos darbo jėgos stygiaus ir dėl to vėluojančių darbų vis dažniau samdo užsienio šalių piliečius“, – dėstė „Hanner“ atstovas.

Pardavimų statistika

Negalutiniais Registrų centro duomenimis, Vilniuje liepą 10,2 proc. (lyginant su birželiu) krito butų pardavimai – buvo perleistos 876 gyvenamosios patalpos (butai).

Lyginant su pernai metų tuo pačiu mėnesiu, pokyčio nėra: 2017 metų liepą pirkėjus surado lygiai tiek pat butų kaip šiemet.

Kaip skelbiama pranešime žiniasklaidai, liepą visoje Lietuvoje pardavimo sandoriais perleista 10 654 pastatai, patalpos ir žemės sklypai. Tai yra 0,4 proc. mažiau nei birželį ir 2,1 proc. daugiau negu pernai liepą, kai buvo įsigyti atitinkamai 10 698 ir 10 434 nekilnojamieji daiktai.

Visoje Lietuvoje liepa butų rinkoje buvo vos juntamai aktyvesnė negu birželis ir pernykštis vidurvasaris: per šių metų liepą buvo perleista 2 918 gyvenamųjų patalpų (butų) – 1 proc. daugiau nei birželį ir 4,2 proc. daugiau nei pernai liepą, kai buvo perleisti atitinkamai 2 890 ir 2 774 butai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (187)