Į publikaciją sureagavo Klaipėdos miesto Socialinės paramos centras, kurio direktorė Diana Stankaitienė apžvelgė probleminę situaciją bendrabučio tipo name nuo pat 2011-ųjų metų.

Po gaisro praėjus keletui dienų į apdegusį butą nuvyko socialinės darbuotojos, kurios įvertino poros socialinę situaciją. Socialinės paramos centrui šeima žinoma jau septintus metus. Centras per pastaruosius penkerius metus teikė informavimo, konsultavimo, atstovavimo ir tarpininkavimo paslaugas.

2012 m. su savanorių pagalba Socialinės paramos centras sutvarkė sutuoktinių butą ir iš jo išnešė šiukšles. Tačiau, laikui bėgant, moteris vėl bute sukrovė kalną šiukšlių.

Moters sutuoktinis Sigitas po šio mėnesio pradžioje kilusio gaisro atvyko į paramos centrą su prašymu iš apdegusio buto padėti išnešti ir išmesti visus daiktus. Vyriškis teigė, kad nei jis, nei ugniagesių komanda negalėjo tiksliai įvardyti kilusio gaisro priežasties. Taip pat jis sakė, kad yra apsistojęs pas brolį, o jo žmona - nakvynės namuose.

„Vizito metu Sigitas paprašė, kad Centras padėtų išsinuomoti šiukšlių konteinerį ir vamzdį tam, kad galėtų išmesti viską iš apdegusio buto. Jau kitą dieną socialinės darbuotojus nuvyko pas Sigitą ir Audronę, tačiau namuose nieko nerado. Pabendravusios su kaimynais jos išsiaiškino, kad gaisras bute kilo savaime. Priėjusios prie poros buto darbuotojos pamatė iš kambario išverstas apdegusias šiukšles. Į kambarį patekti nepavyko, nes per šiukšles nebuvo praėjimo - šiukšlės mėtėsi bendrojo naudojimo patalpose“, - rašoma oficialiame pranešime.

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) konteinerį šiukšlėms išvežti skirs nemokamai. Vyriškis patikino, kad iš buto išmesti šiukšles padės brolis ir kaimynai. Šiukšlės bus išvežtos kitą savaitę.

Absurdiška situacija

„Vakarų ekspreso“ reporteriui praėjusią savaitę nuvykus adresu Šilutės pl. 6 pavyko rasti patį nukentėjusįjį Sigitą. Vyriškis teigė nežinantis, kur yra žmona. Jis tikino, kad moteris turi psichikos sutrikimų, dėl ko ji daug metų bute kaupė šiukšles. Pats vyriškis turi sveikatos problemą - sunkiai vaikšto ir neprigirdi.

Kaimynų teigimu, dėl probleminės situacijos buvo daug kartų kreiptasi ir į Savivaldybę, ir į institucijas, tačiau visi prašymai atsimušė tarsi į sieną. Kai kurie tikino, kad ypač nejaukiai jaučiasi vakare - moteris kalbasi su savimi, o sutikus žmones neretai pradeda šaukti. Po gaisro buvo iškviesta greitoji pagalba, tačiau po apžiūros ji išlipo iš automobilio ir liko prie savo gyvenamosios vietos. Galima gaisro priežastimi buvo įvardyta netvarkinga elektros instaliacija.

Klaipėdos savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjos Audronės Liesytės teigimu, adresu Šilutės pl. 6 gyvena ne viena ir ne dvi šeimos, esančios ant socialumo ribos, esą juos tikrina ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, ir Socialinės paramos skyrius.

Dar įdomiau tai, jog šalia bendrabučio esantys Klaipėdos nakvynės namai kurį laiką apie gaisrą nieko nežinojo. Pasak direktoriaus pavaduotojos socialiniams reikalams Indros Joniuškienės, net praėjus savaitei po gaisro nukentėjusioji pagalbos į nakvynės namus nesikreipė. Ji ragino kaimynus nelikti abejingus ir, pamačius moterį, ją atvesti į įstaigą. Esant krizinei situacijai žmonėms apgyvendinimas ir maitinimas suteikiamas net ir nepateikus asmens tapatybės dokumentų. Tokia pagalba gali būti suteikiama iki pusės metų ir ilgiau.