Vilniaus vicemeras Linas Kvedaravičius sako, jog požeminiai konteineriai bus statomi senamiestyje, o pusiau požeminiai – kituose rajonuose.

„Matome jau veikiančius konteinerius ir tokių aikštelių netrukus Vilniuje atsiras 780. Senamiestyje bus statomi visai požeminiai konteineriai, o kituose rajonuose bus statomi pusiau požeminiai konteineriai“, – žurnalistams ketvirtadienį kalbėjo vicemeras.

Šiuo metu Vilniuje jau įrengtos 4 pusiau požeminių atliekų konteinerių aikštelės. Per dvejus metus ketinama įrengti 780 aikštelių su 3 tūkst. konteinerių + jose bus po maždaug 4–5 konteinerius, skirtus ne tik mišrioms komunalinėms atliekoms, bet ir popieriui, plastikui, stiklui.

Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro vadovas Tomas Vaitkevičius kalbėjo, jog tokie konteineriai tausoja miesto erdvę ir yra švaresni.

„Vienas toks konteineris iš esmės pakeičia penkis mums įprastus kubinius konteinerius. Mes laimime, nes tai darome estetiškiau, higieniškiau, nes atliekos nėra paviršiuje, jos yra po žeme, o ten yra vėsiau. Tai stabdo rūgimo procesus ir puvimą, todėl laimime, nes yra kvapų mažiau“, – sakė T. Vaitkevičius.

Anot jo, požeminių konteinerių įrengimas taip pat leis per metus sutaupyti apie 0,5 mln. eurų atliekų tvarkymui skiriamų lėšų.

„Jeigu mažiau konteinerių, tai mažiau pakėlimų. Kiekvienas pakėlimas turi kainą. Šiuo metu kaina yra apie pusė euro už vieną pakėlimą. Vienas didelis mišrių komunalinių atliekų konteineris leidžia sutaupyti apie 700 eurų per mėnesį. Jeigu skaičiuosime visus konteinerius, tai miestas sutaupys apie pusę milijono eurų vien tik ant pakėlimų“, – sakė T. Vaitkevičius.

2016 metais Vyriausybė savivaldybėms naujų konteinerių pirkimui ir įrengimui skyrė 70 mln. eurų iš Europos Sąjungos (ES) fondų. Vilniui tai kainuos maždaug 10,2 mln. eurų (su PVM). 85 proc. šios sumos skirta iš ES lėšų.

L. Kvedarvičius tvirtino, kad savivaldybė būtų įrengusi konteinerius ir be europinės paramos.

„Jeigu Europa nefinansuotų, tai, be abejo, miestas turi tobulėti ir rasti resursų, kad tokią programą darytų, nes tai yra miesto higiena ir veidas“, – teigė L. Kvedaravičius.

Daugiausiai naujų aikštelių bus įrengta Žirmūnuose – 79, o mažiausiai – 4 – Paneriuose. Kituose rajonuose jų skaičius svyruos tarp 20 ir 50.

Iki šiol tokie moderniausi konteineriai buvo įrengiami ne savivaldybės, o daugiausiai nekilnojamo turto (NT) plėtotojų iniciatyva.

Pusiau požeminiai ir požeminiai konteineriai yra plačiai paplitę daugelyje Europos Sąjungos (ES) šalių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)