Kaip akcentuojama SEB banko vyriausiojo analitiko Tado Povilausko apžvalgoje, pirmąjį metų ketvirtį šis skirtumas buvo 41 proc., o prieš metus - 50 proc.

Apklausos duomenimis, 51 proc. respondentų galvoja, kad būstas artimiausius 12 mėnesių brangs, 14 proc. atsakiusiųjų mano, kad būstas pigs, o ketvirtadalis kainos pokyčių nesitiki. Dar 10 proc. neturi nuomonės šiuo klausimu.

Anot T. Povilausko, Vilniaus regione antrąjį ketvirtį padaugėjo apklaustųjų, kurie mano, kad būsto kaina šalyje artimiausiu metu neturėtų keistis. Taip manančių asmenų dalis per ketvirtį išaugo nuo 19 iki 26 proc.

„Beje, per ketvirtį sumažėjo ir apklaustųjų, kurie tikisi būsto brangimo (nuo 58 iki 54 proc.), ir tų, kurie laukia jo pigimo (nuo 12 iki 9 proc.). Tad skirtumas, tarp galvojančių, kad būstas brangs ir pigs, sumažėjo iki 45 proc. ir buvo 1 proc. punktu mažesnis negu pirmą ketvirtį bei 17 proc. punktų kuklesnis negu prieš metus“, - nurodo analitikas.

Tuo metu Kauno regione gyvenančių žmonių lūkesčiai dėl būsto kainų pokyčių Lietuvoje per ketvirtį smarkiai nepasikeitė - laukiančių, kad būsto kaina didės, sumažėjo 3 proc. punktais - iki 46 proc., o manančių, kad būstas pigs, sumažėjo 2 proc. punktais - iki 18 procentų.

Pasak T. Povilausko, apklausos rezultatai nestebina, nes ir viešojoje erdvėje vyrauja atsargesnės nei prieš metus ar dvejus buvusios ekspertų nuomonės dėl būsto kainų pokyčių ateityje.

Tadas Poviliauskas
„Tik nedaugelis apklaustųjų per ketvirtį yra pirkę ar pardavę būstą, o likusių nuomonę apie būsto kainas ir jų galimus pokyčius labiausiai formuoja draugų, pažįstamų pasakojimai ir nekilnojamojo turto rinkos ekspertų komentarai viešumoje“, - rašo T. Povilauskas.

Visgi, analitiko teigimu, kalbėti apie būsto kainų korekciją kol šalies ekonomika auga, o vidutinis darbo užmokestis didėja sparčiau negu vidutinė būsto kaina, dar per anksti.

„Pirmą ketvirtį vidutinis darbo užmokestis po mokesčių buvo 8,6 proc. didesnis negu prieš metus ir viršijo vidutinę būsto kainą Lietuvoje, tad būsto įperkamumas Lietuvoje vėl augo. Priešingai negu Latvijoje ar Estijoje, mūsų šalyje nekilnojamojo turto sandoriai ne sostinėje sudaro ne tokią ir mažą visų šalyje sudarytų sandorių dalį, tad kainų augimo sulėtėjimas Vilniuje nereiškia, kad kainos turi lėtėti ir mažesniuose šalies miestuose, kur yra žmonių, kurių pajamos sparčiai auga ir kurie nori keisti būstą į geresnį“, - sako jis.

Analitikas prognozuoja, kad trečiąjį šių metų ketvirtį greičiausiai daugės manančiųjų, kad būsto kaina Lietuvoje artimiausiu metu nekis, ir dar truputį mažės laukiančiųjų būsto brangimo.

„Apskritai ir dabartiniai gyventojų lūkesčiai, ir tai, kad nekilnojamojo turto rinkoje vyrauja stabilios nuotaikos, užtikrina, kad kol kas gyvenamojo būsto rinka nekelia nerimo šalies ekonomikos vystymuisi, o pagerėję būsto įperkamumo rodikliai sudaro palankias sąlygas gyventojams keisti turimą būstą ir įsigyti naują“, - sako T. Povilauskas.

Reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą 2018 metų birželį SEB banko užsakymu atliko rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų bendrovė „Baltijos tyrimai“. Iš viso buvo apklausta 1011 15-74 metų gyventojų 114-oje šalies vietovių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)