Šis klausimas kilo vienai butą besinuomojančiai moteriai, kai nuomotoja pareiškė, jog meistro konsultacijas turės apmokėti ne tik šeimininkė, bet ir nuomininkė perpus, o jei reikės naujos skalbimo mašinos, nuomotoja jos tiesiog nepirks, nes „dabartiniame biudžete tokios išlaidos nenumatytos“.

Ar neprivalo šeimininkai arba pataisyti sugedusią techniką, arba nupirkti naują/kitą/veikiančią? – vienoje feisbuko grupių klausė moteris.

Ji taip pat teigė, kad skalbimo mašina buvo pakankamai nusidėvėjusi, toli gražu ne nauja.

Teisininkas: paprastai moka nuomotojas, bet ne visada

Advokatų profesinės bendrijos „Žabolienė ir partneriai METIDA“ advokato padėjėjas, teisininkas Valdemaras Kovalevskis pasakojo, kad jeigu nuomojamame bute sugedo kažkoks daiktas, kaip šiuo atveju – skalbimo mašina, atsakomybė nustatoma arba pagal nuomos sutartyje numatytas sąlygas, arba bendraisiais pagrindais.
Skalbimo mašina

„Pavyzdžiui, nuomos sutartyje gali būti numatyta, kad už nuomojamame bute esančių daiktų sugedimą atsako nuomotojas arba, priešingai, nuomininkas. Taip pat gali būti numatyta, kad atsako tas, dėl kurio kaltės daiktas sugedo. Jeigu tokios situacijos nėra aptartos nuomos sutartyje, atsakomybė nustatoma bendraisiais pagrindais, t. y. dėl kieno kaltės daiktas sugedo ar buvo sugadintas“, – teigė jis.

Teisininkas pažymėjo, kad jeigu nuomos sutartyje nėra numatyta, jog už bute esančių daiktų sugedimus atsako išimtinai nuomininkas arba nuomotojas, tačiau numatyta, kad butas išnuomojamas su jame esančiais daiktais, nuomotojas neturi teisės vienašališkai išstatyti sąlygų, kurios buvo pateiktos butą nuomojusiai moteriai, t. y. kad ji turės sumokėti pusę sumos už meistro darbus ar pati nupirkti naują skalbimo mašiną.

„Tokiu atveju nuomotojas turėtų nupirkti naują skalbimo mašiną arba suremontuoti seną, kad nuomininkas galėtų naudoti nuomojamu butu ir jame esančiais daiktais, – pabrėžė teisininkas.

– Iš praktikos galiu pasakyti, kad absoliuti dauguma nuomotojų nuomos sutartyse nurodo, kad nuomininkas atsako už nuomojamo daikto ir jame esančių daiktų sugadinimą, jeigu tai įvyko dėl nuomininko kaltės, pavyzdžiui, netinkamo naudojimosi daiktu. Kitais atvejais atsako nuomotojas, nes jis, kaip nuomotojas, įsipareigoja užtikrinti, kad nuomojamas butas, kartu su jame esančiais daiktais, būtų tinkamas juo naudotis.“

V. Kovalevskis taip pat pažymėjo, kad punktus apie tai, ką daryti, jei bute suges koks nors daiktas ar įranga, nebūtina įtraukti į nuomos sutartį, tačiau „tai yra sveikintinas dalykas“.

„Kuo detaliau bus aptarta naudojimosi nuomojamu daiktu ir jame esančiais daiktais tvarka, tuo mažesnė tikimybė ateityje kilti ginčams“, – pažymėjo.

Jeigu nuomotojas vis dėlto nesutiktų sutaisyti skalbimo mašinos savo lėšomis arba nupirkti naujos, nuomininkas galėtų arba nutraukti sutartį prieš terminą tuo pagrindu, kad jis negali naudotis nuomojamu butu taip, kaip tikėjosi, arba kreiptis į teismą dėl teisių pažeidimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (236)