Vyriausiasis banko ekonomistas Andrew Haldane'as prisijungė prie kitų dviejų Pinigų politikos komiteto (PPK) narių, pasisakančių už palūkanų normų padidinimą iki 0,75 procento.

Devynių PPK narių nuomonės šiuo klausimu išsiskyrė, banko valdytojas Markas Carney'is priklausė grupei, palaikiusiai sprendimą palikti palūkanų normą ties 0,5 proc. lygiu.

PPK pažymi, kad silpnus pirmųjų trijų mėnesių augimo rodiklius reikėtų vertinti kaip „laikinus“ ir kad augimo greitis turėtų paspartėti.

Vis dėlto susirūpinimas dėl augančios infliacijos auga, taip pat didėja spaudimas didinti palūkanų normas. Nustatomas palūkanų normų lygis yra pagrindinė Centrinio banko priemonė, skirta kontroliuoti kainų augimą.

PPK narių nuomone, pasaulinio augimo perspektyvos išlieka stiprios, nors Europos mastu išlieka „tam tikras silpnumas“.

Tai pirmas kartas, kai A. Haldane'as, dirbantis banke nuo 2014 metų, „nesutiko“ su daugumos PPK narių nuomone, ir šiam faktui suteikiama nemažai reikšmės, atsižvelgus į jo, kaip vyriausiojo institucijos ekonomikos eksperto, vaidmenį.

Po pranešimų apie tai, kad A. Haldane'as, kaip ir kiti du PPK nariai - Ianas McCafferty'is ir Michaelas Saundersas - pareiškė, kad būtina didinti palūkanų normą, manoma, kad sustiprės rinkų prognozės, jog jau greitai palūkanų normos bus didinamos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją