Svarbiausia – teisingas detektoriaus įrengimas būste, nes būtent tai ir nulems, ar bus užtikrinta tinkama apsauga nuo galimo ugnies pavojaus.

Kaip teigia Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Sonata Kukienė, tai, kur būste bus įrengtas dūmų detektorius, gali nulemti, kiek efektyvi ši apsaugos priemonė bus apskritai.

Devynis kartus apgalvok, dešimtą – montuok

„Įrengiant autonominius dūmų signalizatorius būtina vadovautis gamintojo instrukcija. Žinant tai, kad karšti dūmai kyla į viršų ir pirmiausiai kaupiasi palubėje, šie prietaisai turėtų būti montuojami ant lubų. Tik tais atvejais, kai nėra galimybės jų įrengti ant lubų, autonominiai dūmų signalizatoriai gali būti įrengiami ant patalpos sienos, kuo arčiau lubų. Tačiau net ir renkantis jiems vietas ant lubų, reikėtų turėti omenyje, kad dūmų detektorių negalima tvirtinti virš dujinių ir elektrinių viryklių, prie židinių ar vandens bei oro šildytuvų. Tuo metu patalpose, kuriose yra krosnys, židiniai ar šildymo katilai, vertėtų įsirengti smalkių detektorių“, – pabrėžia S. Kukienė.

Pasak specialistės, įsigytas vienas dūmų detektorius nereiškia, kad galime užsidėti varnelę ir apie ugnies pavojų nebegalvoti – jei gyvenama dideliame būste arba detektorių nuo kitų patalpų skiria įvairios kliūtis, vieno detektoriaus gali nepakakti.

„Gyvenamajame būste – kiekviename jo aukšte – turi būti įrengtas bent vienas autonominis dūmų signalizatorius. Tai yra minimalus reikalavimas, tačiau dūmų plitimą riboja įvairios pastato konstrukcijos (sienos, durys, perdangos ir pan.), todėl siekiant jautresnio dūmų aptikimo, rekomenduojama šiuos prietaisus įrengti kiekvienoje patalpoje, kurioje žmonės miega ir koridoriuose arba bendrose erdvėse prieš miegamuosius. Nerekomenduojama autonominių dūmų signalizatorių įrengti virtuvėje, ar tose vietose kur gali išsiskirti garai“, – pataria specialistė.

Anot S. Kukienės, nors pačius autonominius dūmų detektorius galima rinktis atsižvelgiant į savo poreikius ir galimybes, svarbu, kad jie būtų sertifikuoti pagal Europos standartą ir paženklinti CE ženklu.

5 patarimai, kaip užtikrinti ilgalaikį dūmų detektorių veikimą

Įsigijus dūmų detektorių ir sėkmingai jį sumontavus tinkamoje vietoje, nereikėtų jo pamiršti: tinkamai šio detektoriaus neprižiūrint, apsaugo nuo ugnies pavojaus taip pat gali nesuveikti, tad Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM specialistai kartu „Bite Lietuva“ pateikia keletą patarimų, kaip sustiprinti savo namų saugumą:

1. Reguliariai valykite nuo detektorių dulkes bei kitus nešvarumus.

2. Pradėję naudoti dūmų detektorių, atidžiai perskaitykite jo instrukciją.

3. Nenaudokite to paties dūmų detektoriaus ilgiau nei 10 metų.

4. Būtinai įsitikinkite, kad dūmų detektorius veikia ir yra aktyvuotas.

5. Įsigiję dūmų detektorių, nepamirškite kasmet pakeisti jų baterijų (nebent naudojimosi instrukcijoje būtų nurodyta kitaip).

Dūmų detektoriai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)