DELFI jau rašė apie LNK žiniose rodytą sudėtingą situaciją, kurioje atsidūrė nuomotoja. Reportaže Vaida pasakojo, kad šeima, kuriai nuomojamas butas, nemoka nuomos, manipuliuoja vaikais ir nesutinka išsikraustyti.

DELFI ji sutiko papasakoti, kokia situacija yra dabar. Pasirodo, I. Azizo žmona Beata su vaikais jau nebegyvena nuomojame bute, tačiau pats I. Azizas kategoriškai atsisako išsikraustyti.

Skolingi nuomotojai daugiau kaip 1500 eurų

Vaida, pradėjusi pasakoti apie sunkią situaciją, į kurią pakliuvo, atsidūsta – tiek daug tai kainavo nervų, o pabaigos nematyti. Dviejų kambarių butą Pašilaičiuose ji šeimai išnuomojo praeitų metų liepos 27 d. Tada moteriai nekilo jokių įtarimų, ji draugiškai priėmė svetimšalio ir lietuvės šeimą.

„Atvažiavo abu pasižiūrėti, pasakojo, kad turi verslą Lietuvoje ir užsienyje. Jokių įtarimų man nekėlė. Tik iškart perspėjo, kad pinigus mokės ne laiku, o vėliau, nes juos gauna paskutinę mėnesio dieną, nors sutartyje buvo numatyta sumokėti iki 25 mėnesio dienos.

Kai vasarį reikėjo mokėti už sausį, – viskas ir prasidėjo. Jis (I. Azizas) pateikė šimtą priežasčių, kodėl negali mokėti, – tai darbą keičia, tai jam dar nepervedė pinigų. Kai skola pasiekė 900 eurų, bandėme eiti su jais kalbėtis. Dalį sumos pervedė, tačiau 500 eurų liko nesumokėti.

Vėl ėjome su jais kalbėtis, ar planuoja sumokėti, ar išsikraustyti, tačiau jis man pradėjo grasinti, kad pakeitė spynas ir kad nebandyčiau nieko daryti“, – pasakojo Vaida.
Pašilaičiai

Moteris suprato, kad geruoju nieko nebus, mat sulaukė ne tik žodinių, bet ir telefonu siųstų žinučių. Taigi reikėjo kažko griebtis. Visų pirma, ji dar tikėjosi, kad pavyks žmoniškai susitarti ir norėjo įteikti nuomininkams raštišką nuomos sutarties nutraukimą, tačiau nuomininkai atsisakė įsileisti savininkę.

„Mes iškvietėme policiją, pareigūnai bandė įteikti raštą, bet Beata (I. Azizo žmona) sakė, kad jo neims, atseit, raštas turi būti siunčiamas registruotu laišku per advokatus. Taigi policija užfiksavo, kad jie atsisako priimti raštą ir išsikraustyti“, – pasakojo Vaida.

Šiuo metu nepageidaujamų nuomininkų skola siekia jau daugiau kaip 1500 eurų.

Pakeitė spyną

Kadangi kaupėsi sąskaitos, pinigų už nuomą moteris taip ir nesulaukė, ji nusprendė imtis griežtesnių priemonių ir bute atjungė elektrą. Taip pat oficialų raštą ji išsiuntė nuomininkų advokatams, jame informavo, kad iki balandžio 19 d. nuomininkai turi išsikraustyti. Tačiau, rodos, išsikraustė tik moteris su vaikais.

„Kadangi jų skola tik didėjo, mes nusprendėme atjungti elektrą ir apie tai informavome Vaiko teisių apsaugos tarnybą, paaiškinome situaciją ir paprašėme užtikrinti vaikų saugumą bei galimybes gyventi tinkamai.

Vaiko teisių priežiūros tarnyba tą dieną, kai buvo atjungta elektra, atvyko įvertinti situacijos ir, matyt, liepė, kad vaikai būtų iškraustyti, mat aplinkiniai mane kitą dieną informavo, kad trys vaikai su didžiuliais lagaminais ir maišais yra išvežami“, – pasakoja Vaida.

Vis dėlto I. Azizas palikti butą atsisakė, todėl Vaidai teko imtis dar griežtesnių priemonių.

„Balandžio 27 d. butas jau turėjo būti laisvas, todėl mes nuvykome į vietą su žurnalistais pakeisti durų spynos. Aišku, I. Azizas mūsų neįsileido, todėl išsikvietėme policijos pareigūnus, tada durys jau buvo atidarytos, jis gražiai išprašytas, pakeitėme spynas, ir tiek.

Pati Beata, su kuria yra sudaryta nuomos sutartis, nekėlė ragelio nei policijos pareigūnams, nei mums, todėl jis pats susisiekė su ja telefonu ir moteris greit pasirodė su dviem vaikais.

Mes dar prieš keisdami spyną sakėme jiems užeiti į butą ir pasiimti svarbiausius daiktus, bet jie atsisakė. Tačiau, kol leidosi liftu, matyt, sukūrė kažkokį planą, ir pakilo atgal – Beata pareiškė norinti pasiimti savo daiktus. Ji įėjo ir neišėjo“, – teigia Vaida.

Įvyko tikros grumtynės

Kas vyko toliau, jai baisu net atsiminti. Kilo tikros grumtynės, kurių metu buvo sužalota ir pati Vaida, ir jos mama, ir tėtis. Visa tai nufilmavo LNK žurnalistai.

„Mes gražiai prašėme, kad išeitų. Ji atsisakė tą padaryti, todėl paprašėm vyrukų, kad ją paragintų (Vaida buvo su savo tėvu ir draugu – DELFI). Policija jau buvo išvykusi, nes traktavo, kad negali vykdyti jokių veiksmų, tik užtikrinti viešąją tvarką.

Mano tėtis, kuris ir yra buto savininkas, paprašė jos išeiti, ji pradėjo muistytis, rėkti, tada jos vyras įbėgo į vidų ir puolė mano tėtį. Grumdamiesi jie išėjo į laiptinę, o aš iš paskos išėjau ir rakinau duris, nes turėjau naujos spynos raktą. Tada jis mane puolė iš nugaros ir trenkė į duris, bandydamas atimti raktus.

Kiek paskui žiūrėjau vaizdo reportažą, mano draugas jį tiesiog nutraukė nuo manęs, kad nebūtų kokių nors didesnių pasekmių“, – nemalonų susirėmimą prisimena Vaida.

Po grumtynių vėl buvo iškviesta policija, greitoji pagalba, moteris su mama išvežtos į ligoninę.

„Mamos ranka sužalota, man sumušta galva. Mums paskyrė nedarbingumą, turėjome praleisti kelias valandas ligoninėje. Belaukiant apžiūros, man paskambino policijos pareigūnas, neprisistatė ir pareikalavo atvykti į 6-ąjį policijos komisariatą, tačiau aš jam paaiškinau, kad esu ligoninėje ir laukiu apžiūros.

Praėjo kelios valandos – jis man vėl skambina, aiškina, kiek aš ten galiu būti, kad per 15 minučių privalau atvykti ir atrakinti buto duris, kitaip man bus iškelta baudžiamoji byla. Aš jam dar kartą paaiškinau, kad negaliu to padaryti, nes esu ligoninėje, tačiau jis pasakė, kad jam neįdomu, ir aš turiu 10 minučių.

Būnant ligoninėje man taip pat paskambino kaimynai ir pranešė, kad prie buto vėl atvažiavo policija, atvežė I. Azizą su vaikais, atvažiavo meistras, kuris atidarė duris sugadinęs ką tik įdėtą spyną, dalyvaujant pareigūnams“, – pasakojo ji.

Rado likimo draugų

Moteris stebisi pareigūnų veiksmais. Kadangi viskas vyko penktadienį, jau pirmadienį, balandžio 30 d., kartu su advokatu ji nuvyko pasiaiškinti į komisariatą, kokiu pagrindu į butą vėl buvo įleisti nuomininkai.

„Jie aiškino, kad turi leidimą tą daryti, bet komisariate nė vienas pareigūnas negalėjo parodyti sprendimo, kokiu pagrindu buvo sugadinta spyna.

Dabar butas išvis yra neužrakintas, mano turtas nesaugomas, niekas negali užtikrinti mano daiktų, esančių bute, saugumo“, – sako Vaida.

Jos advokatas dėl policijos veiksmų jau yra išsiuntęs skundą. Šiuo metu rengiamas ieškinys teismui dėl iškeldinimo ir dėl skolos priteisimo, pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl kūno sužalojimo.

Tačiau tai moters neguodžia, ji supranta, kad košmaras dar ilgai nesibaigs, nes be teismo sprendimo I. Azizas veikiausiai neišsikels.

Labiausiai Vaidą liūdina, kad tokioje situacijoje nuomotojai tampa kone beteisiais savo pačių būstuose.

„Jeigu aš be teismo sprendimo turiu teisę išnuomoti savo turtą, galbūt be teismo sprendimo turėčiau teisę ir nutraukti tą sutartį? – retoriškai klausia. – Iš tikrųjų tai ne. Liūdna, žinokite, po visų reportažų man daug žmonių rašė, kad jie susiduria su tokiomis pačiomis problemomis.

Kiek kalbėjau su kitais, manau, kad yra tam tikra schema – tvarkingai pusę metų mokėti, o paskui nustoti ir naudoti vaikus kaip įrankius manipuliuoti. Daug kas turi tokių problemų. Šiandien aš noriu, kad kuo greičiau butas būtų atlaisvintas“, – sako ji.

Vaida atvirauja, kad po tokios patirties kažin ar ryšis nuomoti butą vėl ir rimtai svarsto apie pardavimą.

Susidūrėte su panašia situacija? O gal turite patarimų, kaip tokioje padėtyje neatsidurti? Rašykite el. p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Nuoma“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1789)