PMI indeksas (angl. Purchasing Managers' Index), kuris ekonomikos specialistams atskleidžia rinkos situacija dabartinėmis sąlygomis, pirmą kartą po referendumo dėl „Brexit” rugsėjo mėnesį nukrito į neigiamą pusę, žemiau įprasto 50 punkto ir dabar siekia 48,1.

Tai reikškia, kad JK statybų rinka susiduria su rimtais ekonominiais sunkumais.

„Dalyvavusieji apklausoje atskleidė, kad patiria tiesioginius sunkumus dėl „Brexit” sukeltos nežinomybės. Klientai įšaldo ir delsia patvirtinti naujus projektus”, - teigė apklausą atlikusio instituto atstovas Duncanas Brockas.

Remiantis PMI indeksu, didžiausias smūgis buvo suduotas civilinei inžinerijai. Šioje srityje indekstas nukrito labiausiai nuo 2013 m. balandžio. Antra labiausiai nukentėjusi sritis – komerciniai plėtros projektai, kurie išgyvena sunkiausius laikus nuo 2013 m. vasario mėn.

Tyrimo atstovai ragina JK vyriausybė įnešti daugiau aiškumo dėl šalies pasitraukimo iš Europos Sąjungos. Tyrimo metu atskleista, kad šiuo metu šalies statybų rinkos prognozės prasčiausios per pastaruosius ketverius metus.

Tuo tarpu antradienį Europos Sąjungos vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier pareiškė, jog kol kas nėra pasiekta pakankama pažanga, kad būtų galima pradėti derybas dėl Didžiosios Britanijos ir Bendrijos būsimų prekybos ryšių.

„Šiandien dar nesame pasiekę pakankamos pažangos, kad visiškai pasitikėdami pradėtume antrąją derybų fazę“, – M. Barnier sakė Europos Parlamento nariams.

Daugiau naujienų saviems Jungtinėje Karalystėje - tiesa.com.