Mat po savaitgalį čia įvykusios avarijos rūsiai buvo apsemti fekalijomis, šlapimu ir kitu kanalizacijos turiniu. Gyventojai piktinasi, kad Panevėžio butų ūkio avarinė tarnyba, turėjusi sutvarkyti užsikimšusią kanalizaciją, nuėjo lengviausiu keliu – paliko atsuktą sklendę, pro kurią visas kanalizacijos turinys subėgo į rūsius.

Kaip pasakojo namo pirmininkė Irena Jasiūnienė, šeštadienį apie dešimtą valandą vakaro viršutinių aukštų gyventojai, užėję į rūsį pasidėti dviračio, pastebėjo, kad pro blokus į apačią sunkiasi vanduo. Įtarus, kad gali būti trūkęs vamzdis, namo pirmininkė iškvietė pagalbą.

Daugiabutį administruoja „Panevėžio būstas“, tačiau po aštuntos valandos vakaro šios įmonės dispečerinė tarnyba jau nebedirba, tad pagal sutartį avariją likviduoti buvo iškviesti Panevėžio butų ūkio specialistai.

„Pirmame aukšte patalpas nuomojasi siuvykla, tad skubėjau informuoti savininkę. Jai atvykus, medžiagos jau buvo apsemtos, mat užsikimšus vamzdynui, visas turinys per kriauklę kilo į viršų. Kadangi naktį mūsų namo administratoriaus avarinė tarnyba nedirba, atvyko Panevėžio butų ūkio vyrai“, – pasakojo I. Jasiūnienė.

Laimė, visi namo gyventojai tuo metu buvo namuose, tad trukdžių patekti į sandėliukus nekilo. Po kiek laiko Panevėžio butų ūkio darbuotojai pareiškė, kad avariją jie likvidavo, o darbus iš ryto pabaigs namą administruojantis „Panevėžio būstas“.

Paskandino srutose

Tačiau iš ryto į rūsį atėję gyventojai nustėro: visas kanalizacijos turinys pro atsuktą nuotekų sklendę plūdo tiesiai į rūsius. Nosį riečiančios srutos jau buvo apsėmusios dalį rūsių ir bendrą koridorių. Nieko nelaukę, pirmo aukšto gyventojai, brisdami per upe virtusius rūsius, užsuko sklendę.

„Jau anksti ryte man skambino gyventojai ir sakė: nuo ryto sugadino mums nuotaiką, sugadinsime ją ir jums, – pasakojo namo pirmininkė. – Jie patys užsuko sklendę, bet turinys ir liko telkšoti rūsyje.“

„Pikčiausia, kad manęs net neinformavo, jog Panevėžio butų ūkio darbuotojai nepabaigė darbų ir paliko atvirą sklendę, – lig šiol negali patikėti I. Jasiūnienė. – Būtume ėmėsi kokių nors priemonių sustabdyti tokį potvynį.

O dabar paliko atvirą, ir ramūs, kad naktį jų nekviesime, o kaip bus ryte, jau nebesvarbu, nes darbus baigs kiti.“ Paskambinusi Panevėžio butų ūkio dispečerinei tarnybai moteris nesulaukė jokio paaiškinimo ar atsiprašymo.

Jai buvo pasakyta, kad pasikeitė pamaina, o dokumentuose parašyta, kad avarijos likvidavimo darbai nebaigti. Jos buvo paprašyta užsukti į bendrovę ir pasirašyti avarijos darbų likvidavimo sąskaitą.

„Už ką mokėti pinigus – kad mus paskandino fekalijose? Panevėžio butų ūkis atvažiavo, prikakojo ir išvažiavo. Tokių dalykų nėra buvę. Negana to, man pareiškė, kad čia nieko baisaus, per kelias dienas rūsiai išdžius ir mums beliks tik viską išsišluoti“, – tokiu požiūriu negali atsistebėti I. Jasiūnienė.

Prarado pasitikėjimą

Nors „Panevėžio būsto“ darbuotojai sekmadienį išvalė fekalijas, tačiau, anot namo pirmininkės, reikės nemažai laiko, kol išgaruos nosį riečiantis kvapas.

Renovuoto namo gyventojai ir rūsius buvo susitvarkę, dalis patalpų išklota plytelėmis, įrengtas bendrijos kabinetas.

Gyventojai rūsiuose laiko daržovių atsargas, drabužius, vaikų vežimėlius, tad tik išvėdinti rūsio patalpų nepakaks. Pirmininkė ieškanti, kas galėtų dezinfekuoti patalpas, nes po šio įvykio yra didelė tikimybė bakterijoms ir ligoms plisti.

Nežinoma, ar drėgmė nepakenkė ir elektros instaliacijai. „Suprantu, kad visko būna, ir nenoriu mesti visų akmenų į Panevėžio butų ūkio daržą, bet tokio darbuotojų neatsakingumo ir požiūrio į darbą negaliu suprasti. Likviduodami avariją keikėsi, kad tenka rankas kišti į „tokį šudalyną“, bet juk jų toks darbas“, – kalbėjo I. Jasiūnienė.

Ją nustebino ir požiūris, kad avarija įvyko buvusiame bendrabutyje, tad dirbti galima bet kaip. Pirmininkės teigimu, daugiabutis, nors ir tokios praeities, dabar sutvarkytas ir prižiūrėtas taip, kad net kitų daugiaaukščių gyventojai galėtų pavydėti. Namas prieš kelerius metus buvo renovuotas, daugiabutį ir jo teritoriją filmuoja net keturios vaizdo kameros.

Namas dalyvauja programoje „Saugi kaimynystė“. „Nuo tokių avarijų nėra apsaugotas niekas, bet kaip dabar galime pasitikėti Panevėžio butų ūkiu, jeigu vėl naktį ištiktų tokia avarija?“ – retoriškai klausė I. Jasiūnienė.

Kaltų nėra Panevėžio butų ūkio direktorius Gintaras Ruzgys teigė, kad šiuo atveju jų įmonės avarinės tarnybos darbuotojai buvo nepajėgūs likviduoti avarijos. Kadangi namą administruoja ne jie, susitvarkyti su padariniais buvo palikta „Panevėžio būstui“.

„Tą vakarą mūsų specialistai buvo bejėgiai ką nors padaryti. Jeigu tai būtų mūsų administruojamas namas, iš ankstaus ryto vėl būtų vykę specialistai tvarkyti. Bet šiuo atveju mes galėjome suteikti tik skubias santechnikų paslaugas“, – teisinosi G. Ruzgys.

Tuo metu „Panevėžio būsto“ direktorė Virginija Čiurlienė aiškino, kad jų įmonė neturi visą parą veikiančios avarinės tarnybos, tad pagal sutartį šias paslaugas atlieka Panevėžio butų ūkis. Ir iki šiol esą nebuvo kilę jokių problemų.

„Mūsų tarnyba dirba tik nuo aštuntos iki dvidešimtos valandos, o jeigu avarija įvyksta jau po mūsų darbo valandų, pagal sutartį vyksta Panevėžio butų ūkio specialistai. Per dvidešimt metų neturėjome jokių problemų dėl to.

Mėnesio gale gausime sąskaitą už avarijos likvidavimo darbus ir matysime, kas buvo padaryta. Žinau tik, kad sekmadienį ryte ir mūsų darbuotojai buvo kviečiami tvarkyti sugedusios kanalizacijos“, – sakė V. Čiurlienė.

Daugiau skaitykite - naujienos.lt.