Be to, šiuo metu nuomos kainas pakėlė ir tuojau prasidėsiantys nauji mokslo metai. Skelbimus komentuojantys žmonės tokius pasiūlymus apibūdina vienu žodžiu - „kosmosas“.

Nekilnojamojo turto agentūrų specialistai sako, kad Klaipėdoje šiemet kainos pernelyg neaugo ir nekrito, primena pernykštes. Tačiau esą pasitaiko neadekvačiai savo turtą vertinančių žmonių, dėl kurių ir imama kalbėti apie „kosmines“ kainas. Be to, kainos svyruoja atsižvelgiant į būsto geografinę vietą, statybos metus, būklę, apstatymą.

Pajutus sėkmę pakėlė kainą

Klaipėdiečių pora, gyvenusi vieno kambario bute, nusprendusi susirasti erdvesnį būstą, pasakojo, jog Danės gatvėje, visai šalia Pilies tilto, rado juos sudominusį 2 kambarių butą už 200 eurų. Skelbime buvo rašyta, kad yra visi reikalingi baldai ir įranga.

„Realiai ten buvo tik sofa, nedidukė spinta, viengulė lova mažesniame kambaryje ir virtuvės baldai. Žodžiu, svetainės apstatymas - sofa, bet savininkė nuolat pabrėžė, koks vaizdas matomas pro langą - upė, tiltas.

Kaina skelbime buvo 200 eurų, o bekalbant su šeimininke tapo 250, nes ji pasakė, kad labai daug besidominčiųjų skambučių sulaukė", - nuomotojos elgesiu stebėjosi pora.

Pasak pašnekovų, nesužavėjo ir tai, kad savininkė gyvena gretimame bute, turi savo raktus ir pokalbio metu leido suprasti, kad dažnai užeina į svečius pas savo nuomininkus.

Didelės kainos stebina ir skelbimus komentuojančius žmones. Pavyzdžiui, 350-400 eurų už nedidelį 2 kambarių butą pietinėje miesto dalyje, vienas kambarys kelių kambarių bute už 110-130 eurų ir pan.

„Gal butas ir gražus, bet atiduoti beveik visą algą tik už nuomą? Dar yra komunaliniai mokesčiai, o kas maistui belieka?", „Gal jie jau nebeskiria, kokia valiuta? Buvo 300 litų, dabar 300 eurų“ - nusivylę rašė butų ieškotojai.

Klaipėdietis Marius guodėsi, kad vis dar sunku rasti butą ir tiems, kurie turi augintinių: „Tokias sumas ima, depozitus ima, sutartį rašaisi, sakai, kad tvarkingas augintinis, ir vis tuštuma. Kokia mes išsigandusi šalis esame“.

O štai kiti šaipėsi ne iš neįtikimų sumų prašančių nuomotojų, bet ir nuomininkų, kurie tikisi gauti padorų būstą už žemą kainą.

Pavyzdžiui, merginos skelbimas, kuriame ji nurodė ieškanti ne bendrabučio tipo 1 kambario ar 1 kambario su holu buto su baldais ir buitine technika, buvo pavadintas pageidavimų koncertu. Mergina tikėjosi rasti tokią gyvenamąją vietą, kuri kainuotų iki 150 eurų per mėnesį.

Daug kainos faktorių


Nekilnojamojo turto portalo Aruodas.lt skelbimų duomenys rodo, kad antrąjį šių metų ketvirtį siūlomos butų nuomos kainos Vilniuje buvo apie 3 proc. didesnės nei tuo pačiu laiku pernai, Kaune didesnės apie 8 proc., Klaipėdoje - apie 2 proc.

Portalo duomenimis, rugpjūčio pradžioje vidutinė buto nuomos kaina sostinėje, neatsižvelgiant į konkrečius būsto ypatumus ir vietą, siekė apie 280 Eur/mėn. už vieno kambario butą ir 400-450 Eur/mėn. už dviejų kambarių butą. Kaune už vieno kambario butą prašoma vidutiniškai 220 Eur/mėn., už dviejų kambarių - apie 300-360 Eur/mėn., Klaipėdoje - atitinkamai 170 Eur/mėn. ir 350-400 Eur/mėn.

Nekilnojamojo turto agentūros „Gijoneda“ vadovas Edmundas Jankus teigė, kad uostamiestyje išliko pernykštės kainos. Jo duomenimis, naujos statybos 2 kambarių butas, atsižvelgiant į apstatymą ir vietą, gali kainuoti nuo 280 iki 400 eurų per mėnesį, senos statybos - nuo 150 iki 250 eurų.

Agentūros „Avitera“ direktorė Vlada Simonaitienė pabrėžė, kad galutinę kainą nulemia daug faktorių. Pasak jos, paprasto vieno kambario buto be ypatingo remonto nuomos kaina prasideda nuo 100 eurų, gali siekti iki 150 eurų plius komunaliniai.

„Jeigu labai gražus vieno kambario butas ir dar centre, jis gali kainuoti ir 175 eurus plius komunaliniai. Dviejų kambarių buto miegamuosiuose rajonuose kaina prasideda nuo 150 eurų, bet jeigu jis su naujais baldais, suremontuotas, gali kainuoti ir 200, 250 Eur.

Lygiai tas pats yra ir su trijų kambarių butais - jeigu jie yra, pavyzdžiui, Bandužių, Mogiliovo rajonuose, nuoma bus nuo 200-250 Eur, jeigu labai gražus - ir 270 Eur. Bendrabučio kambariai kainuoja 50-70 eurų mėnesiui, jeigu labai gerai sutvarkyti ir turi atskirą virtuvėlę - iki 100 eurų", - vardino V. Simonaitienė.

Pamačius didelę nuomos kainą pašnekovė siūlė atkreipti dėmesį į būsto statybos metus, mat naujos statybos butai kainuoja brangiai. Pavyzdžiui, netoli Gandrališkių 2 kambarių buto nuomos kaina prasideda nuo 300 eurų, 3 kambarių gali siekti ir 400 eurų plius komunaliniai. Norint gyventi centre, M. Mažvydo alėjoje, pasak V. Simonaitienės, už 2 kambarių buto nuomą gali tekti pakloti ir 350-400 eurų, už 3 kambarių - nuo 400 Eur.

„Jeigu šildymas pigesnis, žmonės daugiau už nuomą moka, o jeigu komunaliniai didesni, žiemą nuomotojai kokius 50 eurų nuo nuomos nuleidžia“, - pastebėjimais dalinosi pašnekovė.

Litai = eurai?


E. Jankus sakė, kad rudeniop didmiesčius užplūstantiems studentams ieškotis buto reikėtų iki liepos mėnesio, blogiausiu atveju - iki rugpjūčio.

„Tada dar galima ir kainą kažkiek pakoreguoti, ir didesnis pasirinkimas yra. Šiandien yra tikrai maža pasiūla ir nelabai gali nuomininkai reikalavimus kelti“, - atviravo pašnekovas ir pridūrė, kad šiek tiek lengviau susirasti gyvenamąjį plotą pasidaro spalį-lapkritį, kai aprimsta didžiosios studentų paieškos.

Atkreipus dėmesį į sklandantį epitetą „kosminės kainos“, E. Jankus pritarė, kad išties būna išskirtinių skelbimų, kur turimas turtas neatitinka norimos kainos.

„Pavyzdžiui, būna gana apleistas, o nuomos nori kaip už naujos statybos butą. Iš čia ir atsiranda tas „kosmosas“. Tačiau nenorėčiau teigti, kad taip atrodo visa rinka. Kainos nėra perlenktos, nors ir yra vienas kitas neatitinkantis realybės pasiūlymas“, - nuomonę išsakė „Gijonedos“ vadovas.

Tačiau „Aviteros“ direktorė V. Simonaitienė tvirtino, kad nuomos kainos susilygino su buvusiomis litais.

„Šioje srityje dirbu 12 metų ir šiandien matau, kad kainos išties pakilo - kiek buvo litų, tiek dabar eurų. Taip, būna ir „kosminės“ kainos, bet vis tiek tuos butus išsinuomoja, paklausa yra“, - komentavo specialistė.

Ragina neapsigauti

V. Simonaitienė ieškantiems būsto patarė būti atidiems tiek paieškų metu, tiek jau sudarant sutartį. Pasak jos, svarbu nepasitikėti nesąžiningais žmonėmis, kurie už tam tikrą sumą duoda butų sąrašus su telefonų numeriais ir nuomininkams liepia skambinėti.

„Iš tikrųjų tų butų nėra. Tegul studentai ar kiti žmonės, kurie ieško buto, moka pinigus tik tada, kai yra patvirtinti savininkai, kai randamas butas, pasirašoma sutartis. Paskui nukentėję žmonės ateina pas mus ir dejuoja dėl tokių sukčių, mes niekuo negalime padėti. Prieš Rugsėjo 1-ąją visuomet tai kartojasi, nesvarbu, kad apie tai metų metais rašoma ir kalbama“, - saugotis mulkintojų ragino V. Simonaitienė.

Be to, jos teigimu, reikia būti atidiems ir tuomet, kai jau pasirašoma nuomos sutartis, nes pasitaiko atvejų, kai buto savininku apsimeta svetimas žmogus, kuris pasiėmęs avansą ir užstatą tiesiog dingsta.

„Kai pasirašoma nuomos sutartis, nuomotojas turi turėti išrašą iš Registrų centro, įrodantį, kad tai tikrai to žmogaus butas. Nuomininkai turi teisę prašyti dokumentų, kad matytų asmens duomenis ir būtų tikri, kad kalbasi su savininku“, - patarė nekilnojamojo turto specialistė.


INFORMACIJA


Praėjusiais metais Klaipėdos miesto taryba nustatė 1 euro metinį mokestį asmenims, nuomojantiems būstus su verslo liudijimu. Tikėtasi, kad taip nekilnojamojo turto nuomos rinka būtų traukiama iš šešėlinio verslo, o tai būtų naudinga ne tik žmonėms, bet ir Savivaldybei, kuri siekia sudaryti sąlygas lengviau deklaruoti gyvenamąją vietą Klaipėdoje.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, gyvenamosios paskirties patalpų nuoma, neteikiant apgyvendinimo paslaugų (kaimo turizmo paslaugos arba nakvynės ir pusryčių paslaugos), verčiasi beveik 8 tūkst. asmenų.

Šiemet šios rūšies verslo liudijimą įsigijo apie 1 tūkst. gyventojų, iš kurių per 800 klaipėdiečių, o 2016 m., kai šios rūšies verslo liudijimui taikytas didesnis tarifas – 500 gyventojų, iš jų - 385 klaipėdiečiai. Pernai VMI gavo 421 pranešimą dėl galimai vykdomos nelegalios nekilnojamojo turto nuomos veiklos, šiais metais VMI jau sulaukė 339 pranešimų. Klaipėdos apskrities VMI šiemet sulaukė 56 pranešimų dėl vykdomos galbūt neregistruotos patalpų nuomos veiklos.