Iškart po įvykio, durys buvo užtvertos grotomis, pakeistos spynos, kad darbuotojai negalėtų patekti į patalpas.

„Šiandien ryte mūsų darbuotojai ruošėsi darbo dienai, prigamino dienos pietų, nes vykdome dienos maitinimą, be to, tiekiame maistą vaikų vasaros stovykloms, tačiau vienuoliai su apsaugos darbuotojais įsiveržė ir jėga visus išvarė, kai kuriuos išnešė. Tuo metu bare buvo valytoja, virėja, keli padavėjai, – pasakoja baro savininkas ir direktorius Arūnas Klybas.

– Iškvietėme policiją, tačiau vienuoliai pateikė dokumentus, kurie rodo, kad jie patalpų savininkai, ir policija atsisakė juos išprašyti.“

Patalpose įsikūręs ne tik baras, bet ir tam pačiam nuomotojui priklausantis viešbutis. A. Klybas pabrėžė, kad jame yra penki nuomojami kambariai, todėl kambarius užsakę užsieniečiai negali patekti į vidų.

Pats baras ir viešbutis įsikūręs Pranciškonų vienuolyno komplekse, kurį šiuo metu valdo viešoji įstaiga „Vilniaus kultūros ir dvasingumo centras“. Šių metų kovą Vyriausybės sprendimu buvo nutarta atiduoti vienuolyno kompleksą Mažesniųjų brolių konventualų (pranciškonų) ordino vienuolynui.
"7 fridays" baras

A. Klybas teigia turintis 5 metų patalpų nuomos sutartį, kuri buvo sudaryta 2016 m., ir šiuo metu vis dar yra galiojanti: „Ji pasirašyta su valstybe, konkrečiai – Turto fondu. Vyriausybė nusprendė grąžinti šias patalpas Lenkijos vienuolynui, todėl žinojome, kad mus nori iškraustyti, esame tai apskundę teismui. Tik teismas gali mus iškelti iš patalpų, tačiau byla dar nagrinėjama, o teismo sprendimo nėra.“

Tuo metu įstaigos „Vilniaus kultūros ir dvasingumo centras“ vadovė Regina Karpovič DELFI atsisakė komentuoti situaciją, ir paklausus priežasties, padėjo ragelį.

„Viduje likusi visa vakar dienos apyvarta, didžiuliai pinigai – tūkstančiai eurų, visa baro įranga, šaldytuvai, viryklės, darbuotojų daiktai

Turime 30 darbuotojų, esame tvarkinga bendrovė, o dabar liko ir nepamaitinti vaikų stovyklų vaikai, genda maistas, produktai, nes viskas liko viduje. 30 darbuotojų šiandien tiesiog neteko darbo. Kreipėmės į policiją, surašėme pareiškimą dėl neteisėto patalpų užėmimo“, – pasakojo jis.

A. Klybo teigimu, su vienuoliais buvo sudarytas žodinis sutarimas, kad jie patalpas galės nuomotis iki pat lapkričio 1 dienos.
"7 fridays" baras

„Dar balandį jie buvo mums atsiuntę raštą dėl iškraustymo, mes sprendimą mus neteisėtai iškeldinti apskundėme teismui, tačiau juk teismo sprendimas dar nepriimtas.

Yra teisiniai veiksniai, yra žmogiški, bandėme žmoniškai su jais susitarti, todėl susitarėme dar iki lapkričio 1 d. nuomoti patalpas, tačiau jie mus apgavo, prisivedė raumeningų vyrukų – ir viskas. Ir taip elgiasi Bažnyčia, žmonės, propaguojantys dvasingumą, man net balsas dreba“, – sako direktorius.

Pranciškonų vienuolyno komplekse buvo įsikūrę ir daugiau nuomininkų: pastate vykdavo jogos, gongų pamokos, būreliai, veikė teatro studija „MI“.

DELFI primena, kad šių metų kovą premjeras Saulius Skvernelis, susitikęs su Mažesniųjų brolių konventualų (pranciškonų) ordino vienuolyno atstovu kunigu Mareku Adamu Dettlaffu, sutarė, kad vienuolynas liks atviras visuomenei, o su nuomininkais bus kalbamasi dėl galimos tolesnės veiklos, ir sutartys nebus nutrauktos.

Trečiadienio vakarą vienuoliai pranciškonai išplatino savo pranešimą spaudai, kuriame pateikė savo įvykių versiją. Jame vienuoliai teigia, kad sutartis su „7 fridays“ baigėsi dar 2017 m. kovo 31 dieną, kai pastatai buvo sugrąžinti Mažesniųjų brolių konventualų ordino vienuolynui.

Pranešime taip pat rašoma: „Pagal Lietuvos Respublikos įstatymus religinės paskirties pastatuose yra draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais, todėl Vienuolynui yra nepriimtina, kad jų patalpose veikia alkoholiniais gėrimais prekiaujantis restoranas.

Pranešimas, kad nuomos sutartis su šiuo restoranu nebus sudaryta, restoranui buvo nusiųstas dar 2017 m. kovo 27 d. Tačiau pranešimas nebuvo vykdomas. Tad šių metų rugpjūčio 9 d. pranciškonai sugrįžo į savo vienuolyną“.

Vienuoliai taip pat teigia, kad baro UAB „Pikantiškas maistas“ direktoriui ir kitiems darbuotojams buvo sudarytos visos sąlygos susirinkti asmeninius daiktus ir bendrovės turtą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (956)