Tiems, kurie svetimame krašte bando pralaužti ledus ir įsikurti savo pastangomis, neretai tenka susidurti su agentūromis. Vienos siūlo darbą, kitos – būstą, trečios siūlosi palydėti į banką atidaryti sąskaitos.

Ko gero, kiekvienas esame girdėję pasakojimų apie apgautus žmones, kurie iš piršto laužtoms agentūroms bei agentais apsimetusiems sukčiams sumokėjo pinigus ir taip prarado „pirmajai pradžiai“ naujoje šalyje skirtas santaupas.

Šį kartą panagrinėkime, kaip nepakliūti į rankas aferistams ir neprarasti pinigų.

Nei būsto, nei pinigų

Dažniausias nekilnojamojo turto agentais apsimetančių sukčių triukas yra bandyti išnuomoti kambarį name, kuris jiems nepriklauso ir kurio tikrieji šeimininkai net nenutuokia apie aferą.

Internete agentūrų puslapiuose suradę būsto nuotraukas, sukčiai jas naudoja fiktyviuose skelbimuose siūlydami kambarius nuomai. Vėliau klientui pranešama, kad „kol kas“ nėra galimybės apžiūrėti būsto, kad šeimininkas išvykęs ir nepalikęs rakto, kambarys baigiamas remontuoti ar panašiai. Be to, reikalaujama sumokėti dalį užstato arba pradinės įmokos, jeigu norima užsitikrinti kambario nuomą. Vos pervedus pinigus, „agentas“ pradingsta, pakeičia arba ištrina skelbimą ir ieško naujų aukų.

Kai šeimininkai sugrįžta namo

Dar daugiau žalos potencialiam nuomininkui gali pridaryti apsimetėliai, turintys jiems nepriklausančio būsto raktus.

Tokiais atvejais ieškoma namų, kurių šeimininkai išvykę ilgesniam laikui ar tiesiog tinkamai neprižiūri savo nekilnojamojo turto. Vadinamųjų skvoterių teisėmis įsilaužus į pastatą, akimirksniu pakeičiamos spynos, būstas šiek tiek paremontuojamas ir netrukus paskelbiama apie jo nuomą.

Būta ne vieno atvejo, kai jau įsikūrę nuomininkai po kelių savaičių ar mėnesių susitiko su tikraisiais namo šeimininkais, pasirodžiusiais ant slenksčio su lagaminais ir Viduržemio jūros įdegiu ir sunkiai suvokiančiais nusikaltėlių įžūlumo mastą.

Auksinės rekomendacijos

Dar vienas itin dažnai pasitaikantis ir sukčių mėgstamas būdas išvilioti pinigus iš naujų atvykėlių – rekomendacijų ir dokumentų patikra. Apkaltinti neteisėta veikla ir vėliau atgauti pinigus iš taip veikiančių sukčių gali būti gerokai sunkiau.

Iš pažiūros viskas legalu ir skaidru: tikros ir nesuklastotos nuotraukos internete, būsimajam nuomininkui aprodomos patalpos, įteikiama vizitinė kortelė (dažniausiai netikra), kartais netgi supažindinama su gretimame kambariuose gyvenančiu apsimetėliu nuomininku.

Tada dažniausiai prasideda miglos pūtimas apie mažesnį nuomos mokestį, „jokio mokesčio agentūrai“ ir tik vėliau paminima apie kuklią rinkliavą už rekomendacijas ir kliento mokumo patikrą. Dažniausiai teigiama, kad ši pinigų suma, paprastai siekianti nuo 150 iki 350 svarų, galiausiai bus grąžinta ir panaudota kaip nuomos už pirmąjį mėnesį dalis.

Kad nesukeltų būsimajam nuomininkui įtarimų, apsimetėliai gali pateikti fiktyvią sutartį, kurioje visada būna punktas dėl negrąžinamos įmokos sumos, jeigu rekomendacijos netiktų. Dažniausiai prašoma buvusio šeimininko rekomendacijos, banko sąskaitos išrašo ar kito nuolatines pajamas patvirtinančio dokumento.

O po kelių dienų ar savaitės netikėtai pranešama, jog klientas, pasirodo, uždirba per mažai, banko sąskaitoje nėra reikiamo likučio nuomai, pateikiamos kitos išgalvotos priežastys, konstatuojančios faktą, jog nuomininkui nepasisekė. Kaip galite nesunkiai nuspėti, pinigai lieka sukčiams, ir būsto paiešką tenka pradėti iš naujo.

Kaip apsisaugoti nuo apsimetėlių būsto nuomotojų?

1. Įmokas už nuomą perveskite tik banko sąskaita, niekada neatsiskaitykite grynaisiais.
2. Visada prašykite oficialios sutarties.
3. Niekada neperveskite pinigų avansu, patys neapžiūrėję nuomojamo būsto.
4. Paprašykite agento pateikti asmens tapatybę patvirtinančio dokumento kopiją.
5. Nepasitikėkite „virtualiomis“ internetinėmis agentūromis, veikiančiomis per atstumą, visuomet susitikite su agentu akis į akį.
6. Susitikite su tikruoju būsto savininku (angl. landlord). Net jeigu agentūra tarpininkauja ir ieško nuomininkų, visuomet pasistenkite susitikti su nuomojamo būsto šeimininku.
7. Pasikalbėkite su būsimais kaimynais. Apžiūrėję kambarį, paprašykite agentūros galimybės susitikti su kitais namo gyventojais. Jeigu tokios galimybės nebus, po apžiūros sugrįžkite patys ir bandykite pasiklausinėti būsimų kaimynų apie šeimininkus, agentūrą bei jos nuomojamą būstą.
8. Patikrinkite agento duomenis internete. Suvedus turimus duomenis „Google“ paieškos sistemoje galima nesunkiai patikrinti, ar ties agentūros pavadinimu ir agento vardu nesidriekia eilės nusiskundimų ir įspėjimų apie apgaulę.
9. Patikrinkite, ar agento duotas telefono numeris ir adresas lengvai surandami internete. Jeigu nepavyksta aptikti jokių agentūros ar agento kontaktinių duomenų, laikas pradėti skambinti pavojaus varpais.
10. Jeigu skelbimas, būsto nuotraukos ir kaina atrodo per gerai, kad būtų tikri, greičiausiai tokie ir nėra.