Jaunuoliai dažniausiai vieną butą nuomojasi keliese. O už kelis šimtus eurų nuomojamame bute gali neveikti viryklė, trūkti baldų arba tekti gyventi su buto šeimininkais.

Pasak NT bendrovės „Ober-Haus“ nekilnojamojo turto (NT) kainų Lietuvoje apžvalgos, nuomos kaina Vilniaus gyvenamuosiuose rajonuose gegužę svyravo tarp 160–310 Eur/mėn. už 1 kambario butą, 210–420 Eur/mėn. už 2 kambarių butą, 230–450 Eur/mėn. Miesto centre nuomos kaina svyruoja tarp 250–410 Eur/mėn už vieno kambario butą, 280–580 Eur/mėn. už 2 kambarių butą, 350–800 Eur/mėn. už 3 kambarių butą.

Vis dėlto, šiuo metu kainos pradėjo augti, nes prasidėjo aktyvus sezonas, kai naujų būstų ieško tiek abiturientai, planuojantys mokslus tęsti Vilniuje, tiek universitetų absolventai, po universiteto baigimo išsikraustantys iš bendrabučių.

Už prieinamą kainą ne kiekvienas ras butą

Prieinamomis kainomis butų nėra mažai, tačiau dažnam žmogui sunku įtikti buto savininkams, o butų būklės ir kainos santykis dažnai netenkina nuomininkų. Su draugu Vilniuje gyvenanti Vasarė sako, kad išsinuomoti norimą butą yra gana sunku. Norint tai padaryti tenka apsišarvuoti kantrybe.

„Kai su draugu nusprendėme apsigyventi kartu, daugiau nei 2 mėnesius kasdien žiūrėdavome skelbimų portalus. Po tiek laiko imi suvokti tam tikras tendencijas ir supranti, kad tikrai geri pasiūlymai skelbimuose būna tik kelias valandas“, – sako mergina.

Ji pastebėjo, kad butų savininkai labiausiai nori nuomoti vienišoms merginoms. Vaikinams butą susirasti sunkiau. Poros, veikiausiai dėl galimybės išsiskirti, taip pat nėra mėgstamos butų savininkų. O turint naminių augintinių, paieškos gali dar labiau prailgti.

„Retas jaunas žmogus gali sau leisti nuomotis butą vienas, nesidalindamas jo su kambariokais ar pačiais buto šeimininkais“, – teigia buto su draugu ieškanti Julija.

DELFI kalbintas NT agentūros „Ober-Haus“ generalinis direktorius Remigijus Pleteras teigia, kad žmonės turintys mažamečių vaikų ir gyvūnų nėra visur pageidaujami dėl to jų pasiūlos ratas sumažėja.

„Tam tikri savininkai nepageidauja mažų vaikų ar gyvūnų, nes saugo savo turtą. Vis dėlto su vaikais susirasti būstą yra paprasčiau. Jeigu gyventi norima su gyvūnu, kuris nėra žuvytė akvariume ar jūrų kiaulytė narvelyje, tuomet buto savininkams įtikti sunkiau“, – pastebi R. Pleteras.

Remigijus Pleteras

Studentė Rūta pasakoja, kad ir studentui butą Vilniuje susirasti nėra lengva.

„Butų kainos ir kokybės santykis labai prastas. Už dviejų kambarių butą Pylimo gatvėje mokėjau 380 eurų per mėnesį, tačiau jame net radiatoriai nesilaikė savo vietoje“, – teigia Rūta.

Mergina pasakoja, jog dauguma žmonių, kuriems skambino ieškodama buto, atsisakė nuomoti, kai sužinojo, jog ji studentė. Vienas žmogus jau po užstato sumokėjimo paskambino ir pranešė, kad studentams nusprendė buto nenuomoti.

Piktina tarpininkavimo mokestis

Internete savo pyktį būsto ieškantys vilniečiai lieja ir dėl vienkartinio „tarpininkavimo mokesčio“, siekiančio ir 200 eurų. Žmonės vieni kitiems siūlo asmeniškai tartis su būsto savininkais ir taip išvengti mokesčio NT agentūrai.

„Vienas iš labiausiai erzinančių dalykų yra vienkartinis 100–200 eurų mokestis agentūrai realiai už nieką“, – sako Julija.

Remigijus Pleteras teigia, kad šį mokestį taikyti būsto ieškantiems žmonėms nėra gera praktika.

„Mūsų agentūra tarpininkavimo mokesčius taiko tiems, kuriems teikia paslaugas – buto savininkams. Jeigu butas yra brangus, suprantama, kad norint jį išnuomuoti reikia patirties ir geros reputacijos. Vienkartinis vieno mėnesio buto nuomos kainos mokestis yra taikomas buto savininkams, nes mes surandame žmonės, kurie jiems neš pelną“, – sako R. Pleteras.

Jo nuomone, mokestį iš nuomininkų gali imti tik mažos agentūros, nuomojančios nedidelės kainos butus, nes būtent toks mokestis sudaro pagrindinę mažų agentūrų pajamų dalį.

Vidutinės kainos panašios kaip pernai

„Būsto nuomos kainos Vilniuje per daug išpūstos. Kainos dažnai neatitinka siūlomo būsto kokybės, nes mokant tokius pinigus norėtųsi, kad nebūtų tokių niuansų kaip neveikianti viryklė, miegamojo lovos nebuvimas ar draudimas laikyti katę. Manau kainos turėtų būti 50–70 eurų mažesnės“, – teigia Julija.

Jai pritaria ir nuo rudens Vilniuje pradėsiantis studijuoti Darius. „Nuomos kainos Vilniuje tikrai didelės. Atrodo, kad žmonės iš nuomos čia nori gauti antrą atlyginimą“, – mano jis.

„Manau, kad gerą buto nuomos variantą Vilniuje galima rasti, tačiau tam reikia laiko. Negalima pradėti ieškoti buto, kai jau po savaitės nori jame apsigyventi. Taip pat derėtų įvertinti savo lūkesčius ir tarkim nesitikėti rasti 2 kambarių butą naujos statybos name už 200 eurų“, – patarimais dalijosi Vasarė.

Vis dėlto, R. Pleteras teigia, kad nuomos kainos Vilniuje per metus beveik nepakito ir išliko panašios kaip pernai.

„Buvo šiokių tokių svyravimų. Pavasarį kaina netgi buvo sumažėjusi, tačiau dabar prasidedant aktyviam sezonui ji ir vėl grįžo į pernykštį tašką“, – R. Pleteras.

Jo nuomone kainos Vilniuje didesnės nei kituose miestuose, nes Vilnius yra vienintelis augantis Lietuvos miestas. Dėl to būsto įsigijimo kaina Vilniuje beveik 40 proc. didesnė nei Klaipėdoje ar Kaune, o nuomos – didesnė maždaug 30 proc.

Vilnius, kaip sostinė, išlieka didžiausiu žmonių traukos centru, dėl to nuomos kainos čia taip pat išlieka didžiausios. R. Pleteras pastebi, kad nuomos kainos dar galėtų augti, tačiau jų augimas sulėtėjo dėl to, kad daugėja naujos statybos būstų. Augančią paklausą kompensuoja auganti pasiūla.

Kai kuriuose naujuose gyvenamųjų kvartalų projektuose šalia centro iki 30 proc. būstų žmonės perka investicijai – tam, kad vėliau juos išnuomotų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (695)