Nekilnojamojo turto vystymo bendrovės CITUS atliktos analizės duomenimis, šiemet antrąjį ketvirtį vidutinis atlyginimas (bruto) buvo 9,3 proc. didesnis nei 2016 metų pirmą ketvirtį (siekė 817,60 eurų). NT vidutinis kainų augimas per šį laikotarpį buvo lėtesnis - 5-6 proc. per metus.

Pasak bendrovės investicijų ir analizės skyriaus vadovo Arnoldo Antanavičiaus, atlyginimams augant sparčiau nei NT kainoms, būstas tampa vis labiau įperkamesnis. Tačiau įpirkti būstą realiai gali tik apie 30 proc. dirbančių Lietuvos gyventojų, gaunančių didesnį nei vidutinį atlyginimą.

„Galinčių įpirkti būstą gyventojų sparčiai daugėja- ypač trijuose didžiausiuose Lietuvos miestuose ir aplinkiniuose rajonuose. Būtent ši gyventojų dalis yra pagrindinis NT rinkos variklis. Vis dėlto nerimą kelia tai, kad šalyje pajamų nelygybė yra ypač didelė ir beveik du trečdaliai gyventojų negalėtų iš banko pretenduoti gauti būsto paskolą bei įsigyti nuosavo būsto“, - teigė jis.

Vilniuje žmonės uždirba vis daugiau. Sostinėje didesnį nei vidutinį atlyginimą gauna apie 40 proc. visų dirbančių vilniečių, o vien pernai dėl sparčiai kuriamų gerai apmokamų darbo vietų tokių gyventojų skaičius išaugo apie 12,5 tūkst. Vidutinį atlyginimą uždirbantis sostinės gyventojas, neturintis kitų įsipareigojimų, gali įsigyti 1 kambario butą ne miesto centre.

„Nepaisant to, kad daugumai vilniečių atrodo, jog NT kainos yra neracionaliai didelės, jos vis tiek nuosekliai didėja, o rinka išlieka aktyvi“,- teigė A.Antanavičius.

Kauno ir Klaipėdos NT rinka taip pat atsigauna dėl augančio didesnį nei vidutinį atlyginimą uždirbančių gyventojų skaičiaus. Antrame pagal dydį Lietuvos mieste daugiau nei vidutinį atlyginimą uždirba apie 37 proc. gyventojų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)