Tokios sutartys prieš trečiuosius asmenis gali būti panaudotos tik tuo atveju, jei jos įregistruotos Nekilnojamojo turto registre.

Tai apsaugo ir nuomininką, ir nuomotoją nuo galimo kitos sutarties šalies nesąžiningumo, užtikrina sutarties sąlygų laikymąsi, prisideda prie nekilnojamojo turto rinkos skaidrumo, efektyvesnio gyventojų pajamų mokesčio surinkimo į valstybės biudžetą.

Bet kuris besidomintis asmuo gali greitai ir pigiai gauti informaciją apie NTR įregistruotą nuomos sutartį. Tam tereikia žinoti tikslų nekilnojamojo turto adresą. Norėdamas gauti šią informaciją, asmuo gali tai padaryti elektroniniu būdu RC klientų savitarnos sistemos pagalba.

Tam reikia autentifikuotis naudojant elektroninį parašą, mobilųjį elektroninį parašą, lustinę kortelę, asmens tapatybės kortelėje įrašytą elektroninį sertifikatą, elektroninės bankininkystės priemones ar kitas RC klientų savitarnos sistemoje nurodytas autentifikavimo priemones.

Žinodamas tikslų nekilnojamojo turto adresą, elektroninę NTR išrašo kopiją asmuo gali peržiūrėti on-line iškart po mokesčio už paslaugą (0,58 Eur) sumokėjimo (sumokėti reikia vienu iš savitarnoje nurodytų el. bankininkystės būdų).

Norint gauti antspaudu ir NTR tvarkytojo parašu patvirtintą dokumentą, jį taip pat galima užsisakyti savitarnos sistemoje ir pasirinkti atsiimti artimiausiame klientų aptarnavimo padalinyje arba už papildomą mokestį gauti nurodytu adresu.

Prašymą įregistruoti arba išregistruoti juridinį faktą apie sudarytas nuomos sutartis gali paduoti įgaliota institucija ar sutarties įregistravimu suinteresuotas asmuo pats arba per savo atstovą, turintį nustatyta tvarka išduotą įgaliojimą.

Norint įregistruoti nekilnojamojo turto nuomos sutartį, reikia su prašymu kreiptis į bet kurį Registrų centro teritorinį klientų aptarnavimo padalinį, o su tokiu prašymu reikia pateikti nuomos sutarties originalą arba nustatyta tvarka patvirtintą jo nuorašą.

Prašymą galima pateikti asmeniškai, paštu arba elektroniniu būdu. Pateikiant prašymą el. būdu, jis turi būti pasirašomas saugiu el. parašu, tačiau tada ir pati nuomos sutartis turi būti sudaryta kaip elektroninis dokumentas, pasirašyta elektroniniais šalių parašais, t.y. tokiu atveju nuskenuotos rašytinės sutarties kopijos netinka.

Papildoma informacija:

Asmuo prašyme įregistruoti juridinį faktą apie nuomos sutartį turi nurodyti įsipareigojimą apmokėti už atliktus darbus, nurodyti parengtų dokumentų (pvz. pažymos, patvirtinančios juridinio fakto įregistravimą) atsiėmimo vietą ir jų pateikimo būdą (pvz., popierinis dokumentas ar el. parašu pasirašytas dokumentas) bei pateikti juridinį faktą įrodančius dokumentus (nuomos sutartį).

Jeigu nuomai perduodamam nekilnojamajam daiktui įregistruota hipoteka, tai kartu su nurodytais dokumentais reikia pateikti ir kreditoriaus sutikimą dėl įkeisto turto nuomos, išskyrus atvejus, kai hipotekos sutartyje nustatyta kitaip.

Juridinio fakto apie sudarytos nekilnojamojo daikto nuomos ar panaudos sutarties įregistravimo NTR paslaugos kaina – 2,90 Eur, jei darbas atliekamas įprastais terminais, t.y. per 5 darbo dienas. Žmonių pageidavimu juridiniai faktai apie nuomą gali būti įregistruojami ir skubos tvarka – priklausomai nuo skubos prie anksčiau nurodytos kainos pridedami priedai nuo 30 iki 100 proc.
Nuomos sutartis turi būti įregistruota per 30 dienų nuo jos sudarymo.

Registruojant nuomos sutartis praleidus šį terminą, atlyginimas už juridinio fakto apie sudarytą nuomos sutartį didinamas dvigubai.

Nekilnojamojo turto registre registruojamos paprastos rašytinės arba notarinės formos nuomos sutartys.

Nuomos sutarties tvirtinti notariškai nebūtina. El. parašais pasirašytos sutartys prilyginamos rašytinėms sutartims.

Daugiau informacijos apie nekilnojamojo turto nuomos sutarčių įregistravimą ar išregistravimą galima rasti RC interaktyvioje konsultacijų svetainėje info.registrucentras.lt, paieškos laukelyje įvedus žodį „nuomos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)