Į Česky Tešyno miestą juos vilioja pigesnis nekilnojamasis turtas, mažesni mokesčiai, lengvesnės sąlygos pradėti verslą, o kai ką – ir kokybiškesnė sveikatos apsauga.

Tereikia pereiti tiltą, ir iš Lenkijos Cešyno atsiduri Česky Tešyno mieste kairiame Olzos upės krante. Jo gyventojai jau pernai stebėjo, kaip lenkai perka ar nuomoja butus, namus, o dabar jau ir verslą perkelia į Čekijos pusę.

Piotras – vertėjas, jis Česky Tešine įsigijo ir biurą ir nemažą butą, keliasi su šeima, nes jo dviem vaikams čia palankesnės socialinės garantijos, sveikatos draudimai, pensijos priklauso nuo pajamų Lenkijoje, bet Česky Tešyne įmokos perpus mažesnės negu Lenkijoje.

Lenkas pastebėjo, kad čia geresnis ir pigesnis susisiekimas geležinkeliu ar autobusais.

„Mūsų atveju finansai ne patys svarbiausi – mūsų apsisprendimą lėmė gyvenimo sąlygos. Deja, taip yra, bet ir sveikatos apsauga geresnio lygio“, – sako Česky Tešyno gyventojas Piotras Wojcikas.

Kad Česky Tešine daugėja lenkų, pajuto nekilnojamojo turto agentūros savininkė, pasienio gyventojams iš kito upės pusės pardavė gerokai daugiau butų, namų ar žemės sklypų namams pasistatyti.

„Mūsų turima informacija, Lenkijos Ciešyne kainos mažiausiai trečdaliu didesnės negu Česky Tešyne. Pavyzdžiui, čia 80 kvadratinių metrų butas kainuoja tiek pat kiek Lenkijoje 40–50 kvadratinių metrų“, – pavyzdį pateikia nekilnojamojo turto agentūros savininkė Marina Rzeszutova.

Irmina, grožio salono šeimininkė džiaugiasi, kad verslui vadinamasis „raudonas kilimas“ čia gerokai trumpesnis, tvirtina susitvarkiusi dokumentus per dieną.

„Paslaugų rinka čia ne tokia perpildyta kaip Lenkijoje. Todėl nuoma daug kur pigi, bent jau gerokai pigesnė negu Lenkijoje, mažesni ir mokesčiai“, – džiaugiasi verslininkė Irmina Dziadek.

Tačiau nereikia galvoti, kad perėjus į kitą upės krantą atsiduri mokesčių rojuje, bet biurokratijos mažiau, daugiau lėšų galima skirti investicijoms, o ne būtiniems formalumams, sako Česky Tešyne įsikūrę lenkai. Miesto valdžia tvirtina, jog džiaugiasi, kad plečiasi paslaugų rinka, o tautos, kalbančios giminingomis kalbomis, sutaria.