Vos kelios minutės paieškų skelbimų portaluose, skambutis ir... jūsų šiukšlės iškeliauja, rūpesčių kaip nebūta. Ar tikrai?

Neskubėkite džiaugtis – sako LRT laida „Gamtos inspektoriai“: gali būti, kad jūsų šiukšlės iškeliaus ne į sąvartyną ar atliekų rūšiavimo įmonę, o kiškiams, lapėms ir pelėdoms. O jums teks sumokėti baudą, atlyginti gamtai padarytą žalą ir išsivežti šiukšles atgal.

Panaudotas putplastis, įvairios aplinkai kenksmingų medžiagų pakuotės, tušti statybinių klijų ir putų balionėliai – kalnas ką tik suvežtų ir vos spėjusiame sužaliuoti miške išverstų šiukšlių. Vilniaus pašonėje, mažiausiai dviejose vaizdingose miško vietovėse šį pavasarį ėmė dygti nauji sąvartynai.

Po mėnesį trukusio tyrimo metu sostinės aplinkosaugininkai išiaiškino ir su visais įkalčiais sulaikė trijų asmenų grupuotę. Tarp miške išverstų šiukšlių pareigūnai rado pastato brėžinius, kuriuose buvo statybos įmonės rekvizitai – adresas ir telefono numeris.

Privačius namus statančios bendrovės atstovai pripažino, jog atliekoms išvežti samdydavo „privatininkus“. Statybininkai pasitikėjo jų garbės žodžiu, kad atliekos bus sutvarkytos pagal įstatymus, tačiau netrukus patys tapo įtariamais teršėjais.

Supratę, jog gali būti baudžiami už netinkamą atliekų tvarkymą, statybininkai sutinka bendradarbiauti su pareigūnais. Suorganizuojama slapta operacija: statybininkai dar kartą skambina „privatininkams“, kad šie išvežtų kelis kubinius metrus nebereikalingo putplasčio.

Aplinkosaugininkai stebi situaciją ir teršėjai netrukus atsiduria jų rankose. Vos spėję miške, šalia Nemėžio, iškrauti šiukšles, pažeidėjai sulaikomi su visais įkalčiais.

Grupuotės nariai nariai talpindavo skelbimus populiariose skelbimų portaluose, siūlydavo pigiai išvežti statybinį laužą. Už paslaugas reikėdavo mokėti grynais, nei sąskaitų, nei pažymų, kad atliekos priduotos atliekų tvarkytojams, „verslininkai“ neišrašydavo. Įtariama, jog tokiu būdu trijulė uždirbdavo iki 400 eur per dieną.

Vaizdingas Kairėnų ir Nemėžio apylinkes apdergusiems teršėjams surašyti administraciniai nusižengimo protokolai.

Už atliekų tvarkymą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų nevykdymą jiems gresia baudos nuo 550 iki 2900 eurų, be to, dar iki teismo teks surinkti išpiltas statybines atliekas ir priduoti tokias atliekas tvarkančioms įmonėms.

Priešingu atveju, aplinkosaugininkai reikalaus atlyginti gamtai padarytą žalą – daugiau nei 3000 eurų.

Tą pačią dieną po to, kai buvo sučiupti, šiukšlintojai pradėjo valyti savo pačių pridergtus miškus. „Gamtos inspektoriai” šiandien 19.05 val. per LRT televiziją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)