A. Avulis teigė, jog šis sprendimas padėtų tašką spekuliacijoms ir bendrovė galėtų toliau investuoti į miestui naudingą projektą.

Vilniaus taryba antradienį pritarė rezoliucijai dėl „Žalgirio“ stadiono. Dokumente nurodoma, kad sostinės valdžiai keičiant miesto bendrąjį planą, šioje teritorijoje bus atsisakyta anksčiau numatyto nacionalinio „Žalgirio“ futbolo stadiono su daugiafunkciu kultūros ir pramogų centru.

„Savivaldybė visąlaik laikėsi pozicijos, kad kol kas, kol bendrajame plane stadionas yra, nors detaliajame plane jo nėra, ir būdavo išduodami visi leidimai statyti namus tiek, kiek tai netrukdo potencialiai naujam stadionui atsirasti.

Kol kas tai nesikirto su plėtotojo („Hanner“ - BNS) interesais, bet natūralu, kad ateityje plėtotojas turi kitų planų. Šita rezoliucija, nors neturi teisinės galios, bet išreiškia tarybos valią dėl būsimo bendrojo plano“, - antradienį prieš tarybos posėdį žurnalistams sakė sostinės meras Remigijus Šimašius.

Anot jo, tinkamesnė vieta stadionui Vilniuje yra Šeškinės mikrorajone.

„Aš manau, kad Vilniui būtinai reikia rimto, normalaus stadiono, visos pastangos sutelktos, kad toks stadionas atsirastų.

Kalbant apie stadioną buvusio „Žalgirio“ stadiono vietoje, natūralu, kad norint, kad stadionas gyvuotų, ten turi vykti koncertai, jis turi būti gyvas. Truputėli kyla abejonių, ar tai yra tikrai ta vieta, kur kaimynai ir miestiečiai džiaugtųsi, kad ten yra stadionas. Panašu, kad vis dėlto ant Šeškinės kalno stadiono vieta yra geresnė“, - kalbėjo R. Šimašius.

„Rinktinės gatvė, jos vaizdas po metų bus visiškai kitoks ir bus tikro miesto, tikros gatvės, o ne kažkokio užkampio, kuris, deja, yra tarp naujojo miesto ir senamiesčio“, - pridūrė Vilniaus meras.

Sostinės vyriausiojo architekto Mindaugo Pakalnio teigimu, tarybos sprendimas padės bendrojo plano rengėjams apsispręsti dėl jo sprendinių.

„Su plėtotoju sutarti keli esminiai dalykai: pirmiausia, viešų erdvių kiekis – apie 1,5 ha bus skirta miesto viešosioms erdvėms, vystytojas („Hanner“ - BNS) įsipareigojo adekvačiai prisidėti prie miesto infrastruktūros plėtros, įrengti sporto ir rekreacinę infrastruktūrą, numatyta riboti ir automobilių stovėjimo skaičių. Manome, kad šio sprendimo priėmimas palengvintų bendrojo plano rengimą, nes dabar rengėjams tarybos nuostata nėra aiški. Matydami investicijas, manome, kad šią teritoriją reikia vystyti kaip dėsningą miesto centrinės dalies tąsą“, - tarybos posėdyje teigė jis.

Pasak M. Pakalnio, konkretūs su plėtotoju sutarti sprendiniai bus detalizuoti bendrajame plane.

„Galutiniai sprendiniai bus padaryti rengiant bendrąjį planą. Numatyta 2017 metų pabaigoje parengti naujus bendrojo plano sprendinius. Koncepciją planuojame tarybai pateikti per artimiausią mėnesį“, - posėdyje teigė jis.

Tarybos posėdyje dalyvavęs „Hanner“ akcininkas Arvydas Avulis teigė, jog sostinės politikų priimta rezoliucija padėtų tašką spekuliacijoms.

„Ši rezoliucija padėtų tašką daugeliui spekuliacijų žiniasklaidoje ir valstybės institucijose. Jau ne kartą bandyta nutraukti valstybinės žemės nuomos sutartį, remiantis, tuo, kad turi būti saugomi tie statiniai, kurių dalies jau nėra. Visiems būtų aiškiau ir mes galėtume tikslingai investuoti. Kai baigsime projektą, miesto biudžetas gaus 2 mln. eurų kiekvienais metais“, - tarybos posėdyje teigė jis.

Bendrojo plano pakeitimas yra viena iš susitarimo tarp bendrovės „Hanner“, miesto valdžios ir valstybinę žemę administruojančios Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) dalis. Bendrąjį planą Vilniaus valdžia žada pakeisti iki šių metų pabaigos.

Vasario pabaigoje NŽT pranešė, kad vykdydama prokurorų nurodymą, pranešė bendrovei „Hanner“ apie ketinimą nutraukti valstybinės žemės sklypo nuomos sutartį. Prokurorų teigimu, sklypai buvo išnuomoti ne aukcione, todėl ši žemė gali būti naudojama tik pagal įteisintą jos paskirtį - stadiono veiklai.

Kovo pradžioje NŽT ir bendrovė sutarė, kad bus keičiamas buvusio „Žalgirio“ stadiono Vilniuje detalusis planas ir jame bus numatyta erdvė stadionui, todėl sklypo nuomos sutartis nebus nutraukiama. Tuomet A.Avulis teigė stadiono šioje teritorijoje statyti neketinantis, nes tikisi, kad miesto valdžia pakeis bendrąjį planą, kuriame jau nebus reikalavimo statyti stadioną.

Šiuo metu „Hanner“ 8 ha teritorijoje stato 20 mln. eurų vertės „Marriott“ viešbutį, balandžio pradžioje pradėjo 25 mln. eurų vertės verslo centro statybas, vėliau ketinama pradėti statyti ir daugiabučius. Iš viso į šios teritorijos plėtrą, kur numatyta viešbučio, verslo centrų bei gyvenamųjų namų statyba, planuojama investuoti daugiau nei 200 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)