Su šia įmone prieš 4 metus švedai sėkmingai bendradarbiavo analogiškame projekte Vilniuje. Tai vienintelė Lietuvos kompanija, pasirinkta dirbti 60 mln. Eur vertės „Ikea“ statybų projekte Latvijoje.

Naujasis 34.500 kv. metrų ploto „Ikea“ prekybos centras Latvijos sostinės Stopinės rajone pradedamas statyti gegužę, kai tik „Baltic Engineers“ baigs techninį projektą ir gaus statybos leidimą.

Bendras investicijų portfelis į šio prekybos centro ir infrastruktūros statybą sieks apie 80 mln. eurų. Atsižvelgiant į Vilniaus patirtį, čia bus įrengta 1300 vietų automobilių stovėjimo aikštelė su keturiomis vidutinio greičio elektromobilių krovimo stotelėmis, o viduje lankytojų lauks 450 vietų restoranas. Baigti statybas numatoma iki 2018 m. rugpjūčio.

„Ikea“ bus sukurta apie 400 darbo vietų, o statybose dirbs dar 300 įvairių sričių specialistų.

Rygos „Ikea“ projekto vadovas Kolbeinnas Kolbeinssonas, atsovaujantis islandų „Hof-IKEA“, tvirtina, kad „Baltic Engineers“ buvo pakviesta dirbti šiame projekte neatsitiktinai.

„Burdami Rygos „Ikea“ prekybos centro projektavimo komandą, atsižvelgėme į teigiamą Vilniaus patirtį, nes pastarąjį projektą „Ikea“ koncernas įvertino aukščiausiu balu. „Baltic Engineers“ darbą prisimename su didžiuliu pasitenkinimu, dėl to neabejodami pakvietėme juos padirbėti ir Rygoje, “ – sakė K. Kolbeinsonas.

Projektuojamame naujajame „Ikea“ prekybos centre „Baltic Engineers“ specialistai ketina įdiegti daug techninių bei technologinių naujovių: pastato šildymui ir vėsinimui bus naudojami aplinkos oro šilumos energija, ant pastato stogo ketinama sumontuoti saulės kolektorius šiltam vandeniui ruošti.

Visos pastato sistemos bus darniai valdomos pasitelkus skaitmeninę pastato valdymo sistemą, kuri efektyviausiai panaudos energijos išteklius, neprarandant komforto.

Projektuojant Latvijos „Ikea“, buvo pasitelktas dinaminis modeliavimas – tai itin tikslus skaitmeninis metodas, skirtas iš anksto nustatyti kiekvieną dieną pastato sunaudojamai energijai per visus metus.

Pastato modelis apgyvendinamas virtuolioje erdvėje tikrovei identiškose meteorologinėse sąlygose. Skaitmeninio statinio elgsena ir jo sunaudojama energija nuolat fiksuojama pastate ir įvairiose jo vietose. Technologijos leidžia visą procesą pagreitinti kelis kartus ir metus trunkantį procesą atlikti per savaitę. Projekto vystytojams dinaminis modeliavimas leidžia sutaupyti labai daug lėšų statant realų pastatą.

Pasak „Baltic Engineers“ generalinio direktoriaus Dariaus Kvedaro, vienas pagrindinių Rygos IKEA išskirtinumų yra tas, kad jį projektavo bendra Lietuvos, Islandijos ir Latvijos komanda, pasitelkusi BIM (Building Information Modelling) 3D programą, leidžiančią virtualioje erdvėje sukurti tikro pastato veiklą realiomis sąlygomis imituojantį modelį.

„BIM mums suteikia unikalias galimybes ypatingai tiksliai suprojektuoti pastatą ir atsižvelgti į konkrečios vietovės meteorologines, geologines sąlygas bei statinio eksploataciją. Išbandę kaip pastatas veikia virtualiame gyvenime, išvengsime kartais pasitaikančių projektavimo trūkumų, kurie galėtų stabdyti statybas arba didinti eksploatacijos kaštus“, - pasakojo D. Kvedaras.

Siekiama, kad pastatas būtų tvarus ir draugiškas gamtai. Šiuo tikslu atliekamas preliminarus projekto vertinimas pagal tarptautinę poveikio aplinkai vertinimo sistemą BREEAM. Pavyzdžiui, didžiulėje automobilių stovėjimo aikštelėje bus pasodinti medžiai ir krūmai, kurių laistymui ketinama naudoti nuo pastato ir teritorijos surinktą lietaus vandenį.

Šiuo metu vyksta projektavimo darbai ir ruošiamasi pateikti dokumentaciją statybų leidimui gauti. Patvirtintą architektūrinį projektą latviškai kaip ir lietuviškai „Ikea“ sukūrė ta pati islandų architektų kompanija „Arkis architects“. Islandų architektus projekto vystytojai pasirinko dėl ypatingo jų gebėjimo derinti šiuolaikines technologijas ir modernią architektūrinę raišką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)