Be jos jau neįsivaizduojamas nė vienas knygynas, nė viena degalinė ir net ligoninė, bet tai kita tema. Pirmieji kauniečiai, apsilankę „Knygų ministerijoje“, ir džiaugėsi, ir kritikavo naujus knygų namus.

Jaukus interjeras mažai pasikeitė

Knygas pamėgę kauniečiai turbūt dar gerai prisimena Laisvės alėjos 29 numeriu pažymėtą namą, kuriame buvo įsikūręs Juozo Masiulio knygynas. Ten pat atidaryta ir „Knygų ministerija“. Prisimenantys ankstesnį knygyno interjerą nenustebs pravėrę duris – čia nedaug kas pasikeitė.

Atsirado grafiniais piešiniais margintomis plytelėmis dekoruotas baras, prie jo nusipirkę kavos ar burnoje tirpstantį pyragėlį galėsite pasigardžiuodami vartyti čia esančias knygas.

Mėgstantys spoksoti į praeivius gali įsitaisyti tiesiog prie vitrininių langų arba pasirinkti patikusios formos stalelį, nes visi jie – skirtingi. Jei mėgstate aplinką stebėti iš aukščiau, kopkite į antrą aukštą, ten yra ir supamoji kėdė, ir patogių fotelių.
"Knygų ministerija"

Žengę gilyn į knygyno vidų, aptiksite pianiną. Tai – ne tik patrauklus interjero akcentas, bet ir praktiškai naudojamas daiktas.

„Knygų ministerija“ skelbia, kad bet kuris lankytojas gali prisėsti pagroti, be to, knygyne dažnai organizuojami renginiai. Tuomet galima išgirsti gyvos muzikos, jos fone vyksta protmūšiai, susitikimai su knygų autoriais ir kitokia veikla.
Negalima nuneigti, kad jaukumo aplinkai suteikia istorinė tąsa: ankstesnių knygų mylėtojų nuzulinti sraigtiniai laiptai, tokios pačios knygų lentynos, galų gale – vieno seniausių Lietuvoje knygynų aura.

Knygyno interjerą itin pagyvina gyvų augalų kompozicijos iš eukaliptų šakelių ir plunksninių lapų, jos kuria egzotikos ir prabangos įspūdį.

Negalima nuneigti, kad jaukumo aplinkai suteikia istorinė tąsa: ankstesnių knygų mylėtojų nuzulinti sraigtiniai laiptai, tokios pačios knygų lentynos, galų gale – vieno seniausių Lietuvoje knygynų aura. Tai pajuto ir įvertino pirmieji kauniečiai, jau spėję aplankyti „Knygų ministeriją“.

Nukelia į kitą realybę

„Man labai patiko, nesinori išeiti, kažkas truputį poteriško yra...“ – teigė Inga Dranseikaitė, apsilankiusi „Knygų ministerijoje“.

Jai antrino Aistė Pupininkaitė: „Ministerija beveik asocijuojasi su misterija!“

Ir iš tiesų „Knygų ministeriją“ įrengę žmonės galėtų pasidalyti paslaptimi, kaip jiems pavyko išgauti tokį efektą, nes sėdint ką tik atidarytoje, neseniai suremontuotoje erdvėje apima jausmas, lyg būtum seniai veikiančioje, laiko apšlifuotoje vietoje. Gal iš tiesų čia juntama garsiojo knygnešio Juozo Masiulio, prisidėjusio prie knygyno Kaune įkūrimo XX a. pradžioje, dvasia? Beje, J. Masiulio vardo knygynas, pradėjęs veiklą 1905 m., Panevėžyje gyvuoja iki šių dienų.

Naujuose knygų namuose Kaune apsilankę praeiviai džiaugėsi, kad čia mielai priimami lankytojai su gyvūnais.
"Knygų ministerija"

„Jūs nuostabūs! Sėdėjau visą laiką kaip maža mergaitė stebuklų šalyje. Tai vieta, kurioje išties gali įkvėpti magijos ir stebuklų, besislepiančių tarp popieriaus lapų ir medinių lentynų. Ačiū už arbatą ir pyragaitį, ačiū, kad leidote patekti į kitą pasaulį, greitai vėl pasimatysime!“ – rašė Miglė O.

„Vieta puiki. Sėdi, geri kavą ir, atrodo, tie tūkstančiai knygų, net jei neskaitai, daro protą šviesesnį“, – teigė Dovydas Kinderys.

Lankytojai skatino pasitempti

Vis dėlto dar vienas duris į knygų pasaulį kauniečiams atvėrusi „Knygų ministerija“ sulaukė ir kritikos. Daugeliui užkliuvo kavos kainos ir kokybės santykis.

„Pritariu kitiems, kavos kaina nekonkurencinga nevertinant pačios kavos kokybės. Linkiu pasitempti“, – rašė lankytojas. „Nuostabi atmosfera, šaunus personalas, bet, deja, apie kavą to negaliu pasakyti. Americano (amerikietiška kava) per stipri, rūgšti, o už kavos puodelį mokėti 3 eurus sunkiai kyla ranka.

Desertai matyti kitose kavinėse, taip pat žemesnėmis kainomis nei čia. Tikiuosi, kad laikui bėgant šitos spragos bus sutvarkytos“, – supeikė kitas.
"Knygų ministerija"

„Nors pirmas įspūdis buvo nerealus, tikrai labai graži vieta, nuostabus dizainas, tačiau tai viskas. Pasigedau visiškai elementarių dalykų, tokių kaip kabliukai pasikabinti paltams.

Taip pat nardyti tarp knygų lentynų tikrai nėra patogu, kai staliukai sustumti visiškai vienas šalia kito, prie pačių lentynų. Galiausiai, kavos kainos ir kokybės santykis tikrai ne pats geriausias, nekyla ranka tiek mokėti už kavą. Iš tikrųjų taip laukiau ministerijos atidarymo, tačiau teko truputį nusivilti“, – nusivylimo priežastis vardijo mergina.

Kritikos strėlės, pažertos dėl knygų pasirinkimo, turėjo būti skaudžiausios.
„Nors pirmas įspūdis buvo nerealus, tikrai labai graži vieta, nuostabus dizainas, tačiau tai viskas. Pasigedau visiškai elementarių dalykų, tokių kaip kabliukai pasikabinti paltams. Taip pat nardyti tarp knygų lentynų tikrai nėra patogu, kai staliukai sustumti visiškai vienas šalia kito, prie pačių lentynų. Galiausiai, kavos kainos ir kokybės santykis tikrai ne pats geriausias, nekyla ranka tiek mokėti už kavą. Iš tikrųjų taip laukiau ministerijos atidarymo, tačiau teko truputį nusivilti“, – nusivylimo priežastis vardijo mergina.

„Tai puiki vieta apsimesti pseudointelektualu ir sužavėti merginą. Pirkti knygas – ne. Nardymas tarp kavinės stalelių, sėdinčių klientų prie lentynų yra nemalonus ir erzinantis. Pačių knygų pasirinkimas skurdus. Kaip kavinė savo funkciją atlieka puikiai. Kaip knygynas – didžiulis nusivylimas. Daugiau nesilankysiu“, – „Knygų ministerijos“ paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ rašė Airidas Kondrotas.

Vis dėlto, nors ir nemalonu, argumentuota kritika skatina tobulėti, tad to ir linkime pirmajai ministerijai Kaune. Baigiant norėtųsi pacituoti mintį, puošiančią „Knygų ministerijos“ fasadą: „Tas, kuris skaito knygas, gyvena tūkstančius gyvenimų. Tas, kuris neskaito, gyvena tik vieną!“ Tad skaitykite ir mėgaukitės įvairove.