Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas sako, kad tuomet tikimasi rasti sprendimą. Derybos vyko po to, kai prokurorų nurodymu Nacionalinė žemės tarnyba pareiškė ketinanti nutraukti 8 hektarų žemės, ant kurios jau vyksta statybos, nuomos sutartis.

„Reikia vertinti ir bandysime klausti Teisingumo ministerijos, kaip elgsis prokuratūra. NŽT būtų pasiruošusi rasti kompromisą su tuo projektu, kur numatytas stadionas, nes „Hanner“ siūlo tokį variantą, kur stadionas lieka, ir NŽT sutiktų, bet nežinome, kaip elgsis prokuratūra. Jei prokurorai atiduos į teismą, tai reikia galvoti, kam „Hanner“ perkels ieškinį, o greičiausiai perkeltų valstybei“, - trečiadienį po pasitarimo Žemės ūkio ministerijoje žurnalistams sakė B. Markauskas.

Ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius po susitikimo teigė tikintis, kad kompromisas bus rastas.

„Šiandien NŽT pasiūlė vieną išeitį, investuotojai pasiūlė savo išeitį. Deja, konsensusas nerastas, sutarta porą dienų apsvarstyti pasiūlymus ir susitikti penktadienį galutiniam sprendimui. Noriu tikėti, kad bus rastas kelias ir situacija bus baigta“, - trečiadienį žurnalistams sakė M. Sinkevičius.

Žemės ūkio ministras vėliau BNS teigė, kad susitikime prokurorai siūlė stabdyti statybas, kol savivaldybė pakeis bendrąjį planą.

„Prokurorai susitikime siūlė stabdyti statybas, kol savivaldybė nesutvarkys bendrojo plano ir neišims iš ten stadiono. Tam Arvydas Avulis kategoriškai prieštarauja. Aiškesnis situacijos sprendimo būdas bus penktadienį“, - BNS sakė B. Markauskas.

Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė Eidivalda Meškienė BNS neigė, kad prokurorai siūlė stabdyti statyba, tačiau ji nenorėjo atskleisti tikrosios pozicijos.

„Kadangi tai yra derybinis susitikimas ir nebuvo priimtas galutinis sprendimas, tai derybų detalių tikrai nekomentuosiu. (...) Tikrai neturių ką komentuoti, nes tikrai taip nepasakiau, apie statybas - ne“, - BNS sakė E.Meškienė.

Vyriausiasis Vilniaus architektas Mindaugas Pakalnis po susitikimo žurnalistams teigė, kad jau yra pradėtas teritorijos bendrojo plano keitimas, dėl to, pasak jo, miesto taryba turėtų nuspręsti iki šių metų pabaigos.

Anot B. Markausko, pusė Vilniaus stovi ant valstybės nuomojamos žemės, ir dėl to kyla daug konfliktų. Ministro nuomone, teritorijos vystytojai turėjo žemę išnuomoti aukcione arba įsigyti ją nuosavybėn.

„Sakome, kad turi būti dedamas brūkšnys, turime rasti teisinį reguliavimą, kad neatsidurtume tokioje situacijoje. Dabar per toli yra nueita, tikrai mums nereikia tų konfliktų. Reikia pripažinti, kad ir savivaldybė, ir Vyriausybė, ir NŽT neužtikrino valstybės interesų“, - kalbėjo B. Markauskas.

A. Avulis: statybų kol kas nestabdome, kreiptis į teismus negalvojame

200 mln. eurų investicijas buvusio „Žalgirio“ stadiono teritorijoje ir šalia jo planuojantis „Hanner“ savininkas Arvydas Avulis sako kol kas negalvojantis stabdyti statybų. Verslininkas taip pat šiuo metu nesvarsto galimybės kreiptis į teismą dėl galbūt patirtos žalos ir tikisi, kad su valstybės institucijomis pavyks rasti taikų sprendimą.

„Kol kas nestabdysime, (...) nėra pagrindo“, - trečiadienį po susitikimo žurnalistams kalbėjo A. Avulis.

Jis pripažino, kad įmonė patiria nuostolių, tačiau nenorėjo jų įvardinti, nes neaišku, kiek gali būti vilkinami projektai.

„Kol kas projektas nėra sustabdytas. (...) Šiandien praktiškai visos šalys, sėdėjusios prie stalo, išreiškė norą susitarti. Tačiau jeigu bus laikomasi Prokuratūros siūlomos taktikos, tai bus esminis lūžis valstybės politikoje“, - sakė verslininkas.

Prokurorų nurodymu NŽT praėjusią savaitę pranešė ketinanti nutraukti dvi valstybinės žemės sklypo nuomos sutartis su „Hanner“, kuri 8 ha teritorijoje stato 20 mln. eurų vertės „Marriott“ viešbutį, dar šiemet planuoja pradėti statyti verslo centrą, o vėliau - ir daugiabučius. Be to, 20 mln. eurų vertės daugiabučių projektas „Pilies apartamentai“ jau baigiamas įgyvendinti.

Anot prokurorų, valstybinė žemė „Hanner“ antrinei bendrovei „Promola“ ne aukcione galėjo būti išnuomota tik tuomet, jei nebūtų nugriauti ten esantys pastatai - „Žalgirio“ stadionas ir buvusi Ledo arena. Priešingu atveju, anot prokurorų, sklypai turi būti išnuomojami aukcione.

A. Avulio teigimu, tokia prokurorų pozicija reiškia reikšmingą valstybės politikos pasikeitimą.

„Prokuratūra nori peržiūrėti nuomos sutartį, kuri buvo sudaryta prieš 17 metų. Jeigu prokuratūra laikysis nuoseklios pozicijos ir jei tai bus taikoma visoms įmonėms, visiems sklypams, tai bus ženklus poslinkis valstybės politikoje. Matyt, tokią valstybės kryptį turėtų patvirtinti ir valstybės vadovai, norėtume tai išgirsti iš prezidentės ir iš premjero, ir Seimo pirmininko, ar Lietuvoje bus peržiūrimos sutartys, kurios buvo pasirašytos prieš 15, 20, o gal ir 25 metus“, - kalbėjo „Hanner“ valdybos pirmininkas.

A. Avulis atsisakė atsakyti į klausimą, kaip šią situaciją vertina „Marriott“ viešbučių tinklo valdytojai. Jis taip pat neatsakė, ar šią situaciją aptarė su viešbučio valdytojais: „Nenoriu kalbėti šituo klausimu“.

Į prokurorus dėl viešojo intereso gynimo dėl „Žalgirio“ stadiono teritorijos kreipęsis Almas Rupšlaukis praėjusią savaitę BNS teigė, kad Vilniaus sporto bendruomenės nori, jog šioje teritorijoje atsirastų erdvė jų veiklai. A. Avulis teigė, kad teritorijoje yra numatyta įrengti tokią visuomeninę erdvę.

„Mūsų vizijoje yra numatyta pakankamai didelė viešoji erdvė. Kaip ji bus panaudojama - ar sportui, ar platesniam tikslui - apie tai dar diskutuosime, skelbsime tarptautinį konkursą, kad būtų teikiamos idėjos. Tos viešosios erdvės dydis bus maždaug panašus į stadiono dydį“, - trečiadienį kalbėjo verslininkas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)