Tie, kurie vieni svetimoje aplinkoje gyventi nesiryžta, kuriems vienišiaus gyvenimas yra neįperkamas arba paprasčiausiai nepatrauklus, gali kooperuotis kadaise populiarius pensionus primenančiuose būstuose.

Gyvenimas dideliame mieste neįsivaizduojamas be iššūkių. Jaunam, gyvenimo partnerio dar nesusiradusiam piliečiui, jų tenka ypač daug.

Kaip rašo BBC, sparčiai kylant nekilnojamojo turto kainoms tokiuose pasaulinės reikšmės miestuose kaip Londonas, Niujorkas ar Honkongas, būstą besinuomojančių piliečių pragyvenimo išlaidos šoktelėjo iki kosminių aukštumų. Svarbu ir tai, kad gimusieji amžių sankirtoje, atrodo, neskuba ieškoti partnerio, susisaistyti šeimyniniais įsipareigojimais ir ilgiau gyvena su tėvais.

Remiantis Vašingtone veikiančio tyrimų centro „Pew Research Center“ pateiktais duomenimis, gyvenimą su tėvais galima įvardyti kaip vieną iš dažniausiai 18–34 metų amerikiečių pasirenkamų gyvenimo modelių.

Susiklosčiusių aplinkybių kontekste išryškėjo viena ypatinga gyvenimo mieste tendencija – kooperuotas gyvenimas.

Besikuriančius gyvenančiųjų kooperuotai būstus iš bėdos jį galima prilyginti suaugusiųjų pensionams. Pagal naująjį modelį tik už kambarį (arba dalį kambario) mokantys asmenys gyvena viename būste su visiškai nepažįstamais asmenimis. Tam tikros pastato erdvės, kaip antai virtuvė, yra laikomos bendro naudojimosi patalpomis.

Deja, mokėti už kooperuotą gyvenimą gali tekti net dvigubai daugiau nei išsinuomojus butą su draugais arba atsiliepus į skelbimą dėl ieškomų nuomininkų. Taip yra todėl, kad gyventi susikooperavus skirtos patalpos dažniausiai yra iš esmės renovuojamos ir pritaikomos pagal specifinius poreikius, pavyzdžiu, pastatuose gali būti įrengtos filmų peržiūros salės, jogos užsiėmimų studijos, be to, siūloma tam tikrų papildomų paslaugų, tokių kaip interneto prieiga, o kartais į mėnesio nuomos kainą įskaičiuojamas net neribotas alaus tiekimas.

„Žmonės yra pasirengę vietoj įprastų išsinuomojamų patalpų rinktis bendrai naudojamą erdvę, nes kitaip ji būtų tiesiog neįperkama“, – sako startuolio „Common“ sumanytojas ir vadovas Bradas Hargreavesas. Įmonei „Common“ priklauso šešios gyventi susikooperavus skirtos erdvės Niujorke ir San Fransiske.

Pasak B. Hargreaveso, toks pasirinkimas toli gražu ne kiekvienam. Tačiau verslininkas pripažįsta, kad tikrai apčiuopiamas visuomenės segmentas reiškia norą gyventi bendruomenėje. Tokį gyvenimą ypatingu prioritetu laiko neseniai nepažįstamame mieste apsistoję žmonės.

B. Hargreavesas tvirtina, kad net 70 proc. jo siūlomose erdvėse įsikūrusių nuomotojų anksčiau nėra gyvenę nei Niujorke, nei San Fransiske, o 30 proc. gyventojų yra atvykėliai iš užsienio.
Kaip teigia į verslo sektorių orientuotos kooperuoto gyvenimo bendruomenės „Founder House“ rinkodaros vadovas Benas Smithas, gyvenimą susikooperavus pasirinkusiems atvykėliams atsiveria daug galimybių įkurti nuosavus startuolius.

„Tai nauja tendencija, nors jos užuomazgų buvo galima įžvelgti jau seniai egzistavusių pensionų ar tarptautinių namų modeliuose“, – sako B. Smithas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)