Skaičiuojame su Valstybinės mokesčių inspekcijos Teisės departamento direktoriaus pavaduotoja Alina Gaudutyte.

Verslo liudijimas ar GPM

„Gyventojai, norintys legaliai nuomoti savo būstą ar kitas gyvenamosios paskirties patalpas kitiems gyventojams, turi dvi galimybes. Pirmoji – įsigyti verslo liudijimą „Gyvenamosios paskirties patalpų nuoma, neteikiant apgyvendinimo paslaugų“. Jų kainas tvirtina vietos savivaldybių tarybos, todėl įvairiuose miestuose mokestis už verslo liudijimą, skirtą gyvenamosios paskirties patalpų nuomai, gali skirtis.

Pavyzdžiui, Vilniuje šiuo metu verslo liudijimas kainuoja 585 eurus metams. Tačiau įsigyti jį galima ir trumpesniam laikotarpiui, bet ne mažiau nei 5 dienoms, kurios gali eiti ir ne iš eilės, ir atsižvelgiant į tai proporcingai apskaičiuojama mokėtina suma. O jei jūsų turtas yra skirtingose savivaldybėse, galite pasirinkti verslo liudijimą, kuriame veiklos teritorija neribojama“, – žurnale „Investuok“ pasakoja A. Gaudutytė.

Ji priduria, kad šį liudijimą įsigiję gyventojai neprivalo mokėti valstybinio socialinio draudimo įmokų, o privalomojo sveikatos draudimo įmokas kas mėnesį reikia mokėti tik jei gyventojas turi draustis savarankiškai.

Fiksuoto dydžio gyventojų pajamų mokestis (GPM) pasirinkus verslo liudijimą sumokamas jį įsigyjant ir nepriklauso nuo pajamų, kurias uždirbsite iš nuomos, dydžio. Preliminarią verslo liudijimo kainą pašnekovė žurnale „Investuok“ pataria apskaičiuoti pasinaudojant VMI interneto svetainėje įdiegta skaičiuokle. Verslo liudijimą, anot jos, patogiausia išsiimti internetu naudojantis paslauga „Mano VMI“, bet tai galima padaryti ir bet kuriame VMI teritoriniame skyriuje.

Antrasis būdas – jeigu esate fizinis asmuo, pasibaigus metams galite tiesiog deklaruoti iš nuomos faktiškai uždirbtas pajamas neatskaičius išlaidų ir sumokėti 15 % GPM. Nekilnojamojo turto nuoma nelaikoma individualia veikla, todėl šios veiklos negalima vykdyti pagal pažymą. Bet nuomotojui pakanka su nuomininku sudaryti nuomos sutartį, o už turto nuomą gautas pajamas deklaruoti iki kitų metų gegužės 1 d., pateikiant metinę gyventojų pajamų mokesčio deklaraciją. Iki tos pačios dienos reikia sumokėti ir GPM.

Bet jei gyventojas teikia gyvenamosios paskirties patalpų nuomos paslaugą juridiniam asmeniui (įmonei, įstaigai, organizacijai), verslo liudijimo nereikia, nes jo pajamos, gautos iš nekilnojamojo turto nuomos, priskiriamos A klasės pajamoms, nuo kurių apskaičiuoti, išskaičiuoti ir sumokėti 15 % pajamų mokestį privalo jas išmokanti įmonė. „Todėl jei nuomotojas per kalendorinius metus negavo kitų privalomų deklaruoti pajamų, išskyrus pajamas iš įmonės už patalpų nuomą, šių pajamų jis neprivalo deklaruoti“, – žurnale „Investuok“ aiškina A. Gaudutytė.

Pašnekovė priduria, kad nei įsigijus verslo liudijimą, nei nusprendus mokėti GPM nuo faktiškai gautų pajamų, VMI nereikia pranešti, kad sudaryta nuomos sutartis.

Verslo liudijimas – nuomojantiems brangiau

Nuspręsti, kurį mokesčių mokėjimo būdą pasirinkti, nesunku, o viskas priklauso nuo to, kiek uždirbsite iš nuomos. Ir aritmetika labai paprasta: jei per mėnesį Vilniuje iš nuomininkų gaunate 320 eurų, šiek tiek mažiau sumokėsite, pasirinkę mokėti 15 % GPM (576 eurai), jei gaunate 325 – jums jau tas pats, nes abiem atvejais mokėsite 585 eurus.

Tik nepamirškite, kad iš gautų pajamų neatimsite su veikla susijusių išlaidų – tarkime, lėšų, kaupiamų kosmetiniam remontui, kurio prireiks po kelerių metų. Jei įsigydami būstą investicijai ėmėte paskolą, jos į sąnaudas taip pat nenurašysite. „Visais atvejais, net ir turint verslo liudijimą, atimti išlaidų negalima, nes veikla su verslo liudijimu reiškia, kad mokate fiksuotą GPM, ir sumokate jį iš anksto, prieš pradėdamas veiklą“, – žurnale „Investuok“ pabrėžia A. Gaudutytė.

O jei nuomininkas ar nuomininkai (turint vieną verslo liudijimą galima nuomoti ir kelias gyvenamąsias patalpas) jums kas mėnesį sumoka daugiau nei 325 eurus, labiau apsimoka įsigyti verslo liudijimą. Ir kuo jūsų pajamos didesnės, tuo labiau apsimokės jį turėti. Kita vertus, jei verslo liudijimą įsigijusio būsto nuomotojo pajamos iš šios veiklos kalendoriniais metais viršys 45 tūkst. eurų, tai sumą, kuri susidarys skaičiuojant nuo kito mėnesio iki tų metų pabaigos, gyventojas turi iki kitų metų gegužės 1 d. deklaruoti ir nuo šios sumos sumokėti 15 proc. GPM.

Beje, jei būsto nuomotojas niekur nedirba ir nėra apsidraudęs privalomuoju sveikatos draudimu, visais atvejais, net ir nuomodamas gyvenamąsias patalpas juridiniams asmenims, kas mėnesį jis turės papildomai mokėti 9 % minimalios algos (dabar 380 eurų) dydžio sveikatos draudimo įmokas.

GPM geriau negu bauda

VMI duomenimis, asmenų, įsigijusių verslo liudijimą „Gyvenamosios paskirties patalpų nuoma, neteikiant apgyvendinimo paslaugų“ daugėja – 2013 m. buvo įsigyti 4277 verslo liudijimai šiai veiklai vykdyti, 2014 m. – 5042, pernai – 5768, o šiemet juos įsigijo 6812 gyventojai.
Auga ir gyventojų deklaruojamos pajamos, gautos iš nekilnojamojo turto nuomos: už 2013 m. 46,5 tūkst. gyventojų deklaravo apie 123 mln. eurų iš šios veiklos gautų pajamų, už 2014 m. 52 tūkst. gyventojų deklaravo 149 mln. eurų, o už 2015 m. beveik 54 tūkst. gyventojų deklaravo jau apie 168 mln. eurų gautų pajamų, įskaitant sumokėjusius 15 % GPM nuo faktiškai gautų pinigų ir įsigijusius verslo liudijimus.

Asmenims, įstatymų nustatyta tvarka nedeklaruojantiems iš nuomos gautų pajamų, gali būti pritaikytos trejopo pobūdžio sankcijos – nuobaudos pagal LR administracinių teisės pažeidimų kodeksą, bausmės pagal LR baudžiamąjį kodeksą arba baudos pagal LR mokesčių administravimo įstatymą. „Baudžiamoji atsakomybė taikoma retai ir tik už itin šiurkščius įstatymo pažeidimus, o dažniausiai taikomos administracinės nuobaudos – nuo įspėjimo iki baudos, kurios dydis gali būti nuo 57 iki 144 eurų. Tačiau jei akivaizdžiai siekiama nuslėpti mokesčius, gali tekti sumokėti ir didesnę baudą – nuo 579 iki 1158 eurų“, – žurnale „Investuok“ aiškina A. Gaudutytė.
Tad jei išnuomojote butą viename sostinės miegamųjų rajonų, tarkime, už 300 eurų per mėnesį, kažin ar norėsis paaukoti baudai trečdalį šios sumos. Dar pridėkime GPM, kurį vis tiek teks sumokėti, ir delspinigius, ir iš „sutaupyto uždarbio“ ne kažin kas liks. O GPM deklaruojant pajamas nuo šios sumos būtų buvęs tik 540 eurų...

Tai straipsnis iš žurnalo „INVESTUOK" nekilnojamojo turto rubrikos.

Gruodžio mėnesio žurnalo „Investuok“ numeryje taip pat skaitykite:
Numerio tema – Baltijos biržos stebuklas.

Pastaruosius kelerius metus mūsų „namų” birža smulkiesiems investuotojams siūlo tokius uždarbius, kurių kitur sunku tikėtis. Aktualijų, rinkų ir sektorių rubrikose: ką investuotojams žada naujasis prezidentas? „Investuok” prognozės. Investavimo legendų veiksmai 2016 III ketvirtį – ką jie tokio padarė, ko galėtume pasimokyti ir mes?

Paskolų rinka – panaikintas apribojimas per tarpusavio skolinimosi platformas skolinti ne daugiau nei 5000 Eur, galimybė investuoti į pradedančias įmones, ir didžiausias obligacijų išpardavimas. NT rubrikoje straipsniai: „Komunikacijos svarbiau nei ežeras”, „NT mokesčiai: ką būtina žinoti?” „A energetinė klasė jau atėjo”, „Būsto nuomos mokesčiai”, „Biurai dygsta lyg grybai”.

Sektoriai: Aviakompanijų verslo ciklo pabaiga. Ir dar: įžvalgos, komentarai, fondų rezultatai, pasaulio, žaliavų, valiutų apžvalgos ir tai, ką vasarą viešai kalbėjo garsūs investuotojai bei ekonomistai.

Daugiau informacijos: www.investuok.eu