Žurnalas „Investuok“ aiškinasi kas galima ir kas ne.

Kodėl ir kada reikia gauti 50 proc. plius vieno daugiabučio bendraturčių sutikimą, jei nusprendėte remontuodami butą pakeisti jo planą? Ar galima būsimų pertvarkymų projektą parengti anksčiau, negu surenki reikiamą skaičių parašų, kad eidamas pas kaimynus jau turėtum ką parodyti nerimaujantiems? Ar gali toks pertvarkymas kelti pavojų namo konstrukcijų stabilumui ir kokie reikalavimai jam keliami?

Į šiuos klausimus žurnalui „Investuok“ atsako Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos vyriausioji specialistė Vida Aliukonienė.

Kapitaliniam remontui projektas būtinas

Jeigu perplanuojant buto erdves pertvarkomos ir laikančiosios konstrukcijos, laikoma, kad pertvarkomi pastato bendrojo naudojimo objektai, o tokie darbai, kai pertvarkomos statinio laikančiosios konstrukcijos, priskiriami kapitaliniam remontui. Kapitalinio remonto projektas turi būti parengtas prieš imantis daugiabučio namo kapitalinio remonto. Ta pati taisyklė galioja ir ketinant remontuoti visuomeninės paskirties pastatą.

Taip pat reikia įvertinti jau atliktus laikančiųjų konstrukcijų pertvarkymus bei galimą planuojamų atlikti darbų įtaką konstrukcijų laikomajai galiai ir pastato stabilumui. Šį įvertinimą turi atlikti projektą rengiantys kvalifikuoti specialistai. Kai kada prieš rengiant tokių darbų projektą atliekama statinio bendroji ar dalinė ekspertizė, o jei bet kokio pastato, taigi ir gyvenamojo namo, aukštis viršija 20 metrų ar jo bendrasis plotas yra didesnis nei 2000 kv. m, privaloma projekto ekspertizė.

Projektui rengti sutikimo nereikia

Gyventojų sutikimas reikalingas tada, kai atliekant darbus daroma įtaka pastato bendrojo naudojimo objektams, nes pagal mūsų šalies Civilinį kodeksą bet kokiems veiksmams, darantiems įtaką pastato bendrojo naudojimo objektams, taigi ir laikančiosioms konstrukcijoms, reikalingas teisės aktų nustatyta tvarka gautas daugumos butų ir kitų patalpų savininkų sutikimas.

Kai yra įsteigta bendrija, sprendimai priimami Daugiabučių gyvenamųjų namų ir kitos paskirties pastatų savininkų bendrijų įstatymo nustatyta tvarka, o jei daugiabučiame name bendrijos nėra, norintis pertvarkyti butą savininkas dažniausiai pats renka kaimynų parašus, tiesiogiai su jais bendraudamas.

Gyventojai, apsispręsdami, ar duoti sutikimą atlikti name tam tikrus remonto darbus, turi teisę prašyti tinkamai supažindinti juos su planuojamo remonto mastu ir sąlygomis, taip pat reikalauti, kad jiems būtų pateiktas kvalifikuotų specialistų parengtas statybos projektas.

Už projekto sprendinių atitiktį teisės aktų nuostatoms ir esminiams statinio reikalavimams atsakingas projektuotojas. Ypatingo statinio, kuriuo laikomas ir aukštesnis negu 20 m ar didesnis negu 2000 kv. m daugiabutis, kapitalinio remonto atveju privaloma ir statinio projekto ekspertizė.
Statybos projektui rengti gyventojų sutikimas nereikalingas, tad jokių parašų prieš jį rengiant surinkti nebūtina. Tačiau gali atsitikti, kad kai projektas bus parengtas, dauguma namo gyventojų neduos sutikimo atlikti pagal jį numatytų darbų.

Norėdamas apsidrausti nuo finansinių nuostolių, kuriuos tokiu atveju patirtų, konstrukcijų pertvarkymą planuojantis patalpų savininkas turėtų iš anksto užsitikrinti pritariančiųjų daugumą, pavyzdžiui, aptaręs su jais projektinius pasiūlymus.


Paprastam remontui projekto nereikia

Galimybė pertvarkyti erdves senos statybos daugiabučiuose namuose – bute išardyti vidinę sieną ar jos dalį nepažeidžiant viso namo tvirtumo – priklauso nuo konkretaus pastato konstrukcinės schemos ir jo techninės būklės.

Jei nusprendėte išardyti nelaikančią sieną ar jos dalį buto viduje, nei projektas, nei statybą leidžiantis dokumentas, nei kitų butų savininkų sutikimas neprivalomi, nes pertvarkomos konstrukcijos nėra bendrojo naudojimo objektas. Pavyzdžiui, pastato bendrųjų inžinerinių sistemų pertvarkymo darbai priskiriami paprastajam remontui, bet juos atliekant būtinas daugumos gyventojų sutikimas, nes šios sistemos yra daugiabučio bendrojo naudojimo objektas, o jei norima atsisakyti siena tarp virtuvės ir kambario, kurias gyventojai mėgsta išardyti, nėra laikančioji, nereikia nei projekto, nei kitų butų savininkų sutikimo.

Bet prieš griaudami konkrečią sieną privalote išsiaiškinti, ar ji laikančioji, ar tik atitvarinė. Informacijos apie atskirų statybinių konstrukcijų, kurias ruošiamasi pertvarkyti, paskirtį ir bendrą pastato techninę būklę gyventojai visada gali gauti iš privalomąją statinio techninę priežiūrą vykdančio specialisto, kurį samdo bendrija ar namo administratorius.

Kita vertus, atliekant bet kokį remontą reikia laikytis tam tikrų taisyklių, kad dėl keliamo triukšmo ir taršos bei nepageidaujamo poveikio bendrajai nuosavybei nebūtų pažeisti kitų namo gyventojų interesai. Primenu, kad pagal Lietuvoje galiojančias higienos normas ramybė gyvenamosiose patalpose turi įsivyrauti nuo 18 val., o nuo 22 val. prasideda nakties metas. Leidžiamas triukšmo lygis nuo 6 iki 18 val. – 45 decibelų, nuo 18 iki 22 val. – 40, nuo 22 iki 6 val. – 35 decibelai.

Tai straipsnis iš žurnalo „INVESTUOK" nekilnojamojo turto rubrikos.

Gruodžio mėnesio žurnalo „Investuok“ numeryje taip pat skaitykite:

Numerio tema – Baltijos biržos stebuklas. Pastaruosius kelerius metus mūsų „namų” birža smulkiesiems investuotojams siūlo tokius uždarbius, kurių kitur sunku tikėtis.

Aktualijų, rinkų ir sektorių rubrikose: ką investuotojams žada naujasis prezidentas?

„Investuok” prognozės. Investavimo legendų veiksmai 2016 III ketvirtį – ką jie tokio padarė, ko galėtume pasimokyti ir mes? Paskolų rinka – panaikintas apribojimas per tarpusavio skolinimosi platformas skolinti ne daugiau nei 5000 Eur, galimybė investuoti į pradedančias įmones, ir didžiausias obligacijų išpardavimas.

NT rubrikoje straipsniai: „Komunikacijos svarbiau nei ežeras”, „NT mokesčiai: ką būtina žinoti?”

„A energetinė klasė jau atėjo”, „Būsto nuomos mokesčiai”, „Biurai dygsta lyg grybai”.

Sektoriai: Aviakompanijų verslo ciklo pabaiga. Ir dar: įžvalgos, komentarai, fondų rezultatai, pasaulio, žaliavų, valiutų apžvalgos ir tai, ką vasarą viešai kalbėjo garsūs investuotojai bei ekonomistai.

Daugiau informacijos: www.investuok.eu