„Lidl Lietuva“ DELFI informavo, kad drauge su Lietuvos architektų sąjunga (LAS) paskelbtas biurų parko Giraitės g. 3 Vilniuje architektūrinių pasiūlymų konkursas, rengiamas bendradarbiaujant su Kultūros paveldo departamentu prie Kultūros ministerijos bei Vilniaus miesto savivaldybe, sulaukė didelio profesionalų susidomėjimo.

Iki gruodžio 12 d. sulaukta iš viso 14-os darbų. Konkursui pateikti projektai publikuojami LAS interneto svetainėje ir pačios sąjungos patalpose.

Antradienį darbą jau pradėjo ir konkurso dalyvių pasiūlymus svarstysiantys recenzentai. Sprendimą dėl konkurso laimėtojų planuojama skelbti gruodžio 19 d., pirmadienį.

Primename, kad konkursu nagrinėjama teritorija su statiniais yra 2,1891 ha ploto, o dabar dar esančių statinių plotas – 5,8 tūkst. kv m.

Teritorijoje planuojama vystyti 25–27 tūkst. kv. m bendro antžeminių patalpų ploto biurų pastatų parką. Projektą planuojama plėtoti 3 etapais. Pirmuoju būtų vystomas atskiras 6–7 tūkst. kv. m ploto „Lidl Lietuva“ administracinis pastatas. Dėl kitų pastatų dydžio ir skaičiaus užsakovas yra „atviras pasiūlymams“. Preliminarus projekto įgyvendinimo biudžetas yra 40 mln. Eur.

Be kita ko, konkurso sąlygose numatyta, kad „Lidlo“ biure dirbs 170–200 darbuotojų. Projektas bus A klasės ir turės atitikti daugelį reikalavimų. Pvz., pastato aukšto išplanavimas turės būti atviras, prie jo bus erdvi automobilių stovėjimo aikštelė (1 vieta 25 kv. m pastato ploto), kavinė darbuotojams ir kt.

Konkurso projektuose taip pat turėtų būti numatytos nuo kritulių apsaugotos dviračių saugojimo vietos, persirengimo kabina su dušais ir spintelėmis drėgniems dviratininkų rūbams džiovinti. Teritorijoje taip pat turi būti numatyti saugūs dviračių ir pėsčiųjų takai, sujungti su miesto takais.

Tarp reikalavimų numatytas ir pastato apželdinimas (40–70 proc. užstatymo ploto), galimybė įrengti atsinaujinančių energijos šaltinių sistemas. Be to, lietaus vanduo turėtų būti surenkamas nuo stogo ir panaudojamas pastato tualetuose.

„Lidlo“ administraciniame pastate, turėtų būti įrengtos ne tik darbo vietos ir viešos erdvės lankytojams, bet ir degustacijų ir produktų išbandymo virtuvė, mokymų centras, bankomatas, pašto siuntų pridavimo – atsiėmimo vieta, IT serverinė, duomenų kopijų saugykla, IT laboratorija ir sandėlis, taip pat foto studija, treniruoklių ir gimnastikos salė ir kt.

Koks projektas bus išrinktas konkurso nugalėtoju, spręs tokia komisija: „Lidl Lietuva“ valdybos narys Marius Kybartas (komisijos pirmininkas), valdybos pirmininkas ir direktorius Radostin Roussev-Peine, NT departamento vadovas Mindaugas Falkauskas, taip pat įmonės deleguotas užsienio architektas.

Be bendrovės atstovų, komisijoje dar bus: Vilniaus miesto savivaldybės vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis, Miesto plėtros departamento Kultūros paveldo apsaugos skyriaus vyr. specialistė Jolita Noreikienė, LAS pirmininkas Marius Pranas Šaliamoras, LAS tarybos narys Linas Naujokaitis, Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė.

„Lidlo“ atstovai neprognozavo, kada pastatas galėtų būti pradėtas ar pabaigtas statyti esą tai priklausys nuo daugelio aplinkybių.

Primename, kad įsigijus pastatą su juo ištisus metus neleista nieko daryti, nes imta svarstyti, kad jis gali būti pripažintas kultūros paveldu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (130)