Kaip pasakoja „DNB Būsto“ nekilnojamojo turto (NT) brokerė Agnė Navickienė, 2004 m. įkurta Laurų gyvenvietė pastaruoju metu sulaukia vis didesnio susidomėjimo, rašoma pranešime spaudai.

„Laurus pradėjo formuoti „VP grupės“ nariai, siekę susikurti uždarą ir pašaliniams žmonėms neprieinamą gyvenvietę. Kurį laiką būstų pardavimo procesai vykdavo tik pažįstamų rate, tačiau ilgainiui Laurų namai ėmė rodytis rinkoje“, – pasakoja ji.

NT brokerės teigimu, 32 individualių namų prabangioje gyvenvietėje parduodamų objektų atsiranda dėl visoje nekilnojamojo turto rinkoje vyraujančios tendencijos keisti būstą kas 7-10 metų.

„Gyventojų migracija ir būstų keitimas yra natūralus reiškinys, būdingas visoms būstų kategorijoms. Tai lemia ilgainiui besikeičiantys žmonių poreikiai“, – sako ji.

Pasak A. Navickienės, šiuo metu Lauruose parduodamais gyvenamaisiais namais domisi įvairūs pirkėjai: nuo pasiturinčių šeimų su vaikais iki ramaus gyvenimo užmiestyje ieškančių senjorų. Potencialius pirkėjus ypač traukia prestižinė gyvenvietės vieta ir išliekanti būstų vertė.

„Aukštas pajamas gaunantys žmonės turi išsikėlę tam tikrus komforto standartus, kuriuos ir atitinka Laurų gyvenvietės namai. Pigesniuose rajonuose pakankamai sunku surasti didelio ploto prabangius namus, kurie išlaikytų likvidumą. Laurai visuomet garsėjo vienais brangiausių sandorių rinkoje, todėl pirkėjai gali būti ramūs, kad čia įsigytas būstas išlaikys aukštą vertę“, – sako „DNB Būsto“ NT brokerė.

Būsto Laruose ieškančius pirkėjus taip pat žavi saugumo ir privatumo aspektai, kuriais pasižymi ši gyvenvietė.

„Visą kvartalą juosia tvora, o teritoriją nuolat prižiūri apsaugos tarnyba, todėl čia nepatenka pašaliniai žmonės. Be to, Laurai jau baigti planuoti, todėl čia niekuomet neatsiras statinių-staigmenų. Naujieji gyventojai gali būti ramūs, kad šalia neiškils nepageidaujamas daugiabutis ar parduotuvė, o kaimyninis namas nebus paverstas vaikų darželiu ar gydymo įstaiga“, – teigia NT brokerė.

Ji taip pat pabrėžia, kad pirkėjus traukia ir būstų erdvumas. Kiekvienas namas parduodamas su maždaug 20 arų žemės sklypu.

A. Navickienė pastebi, kad didesnio nuosavo namo ieškantys vilniečiai tradiciškai koncentruodavosi į Valakampius. Vis dėlto vos už 10 minučių nuo Valakampių esantys Laurai ima jiems sudaryti vis ryškesnę konkurenciją.

Valakampiai išsiskiria pakankamai dideliu izoliuotumu. Namai čia išsibarstę pavieniui, atitolę vieni nuo kitų. Tuo metu Lauruose jau spėjo susiformuoti pakankamai tvirta bendruomenė. Čia gerokai daugiau galimybių ir vaikams bendrauti tarpusavyje, nes įrengtos bendros žaidimų, poilsio erdvės“, – teigia NT brokerė.

Šiuo metu Lauruose „DNB Būstas“ siūlo įsigyti du apie 300 kv. metrų ploto namus, kurių kaina prasideda maždaug nuo 1 mln. eurų. Abu namai pasižymi erdvumu ir išpuoselėta teritorija.

Ar atsivėrimas nepakenks prestižui?

Paklaustas, kokios reikšmės Laurų kvartalo ateičiai galėtų turėti jo atsivėrimas, bendrovės „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas Saulius Vagonis sakė:

„Geras klausimas. Tiesą pasakius, nėra su kuo palyginti, kad štai čia buvo taip, o dabar, žinau, kad tas pats gali nutikti ir Laurų kvartale. Faktas, kad jo uždarumas buvo vienas iš veiksnių, galbūt įtakojusių ir itin aukštą prestižą.

Tarkime, ne bet kas ten galėjo namą įsigyti, o tik gavęs kaimynų pritarimą. Dabar, panašu, kad viską lemia jau pinigai – kas jų turi, tas ir gali ten gyventi.

Kiek tai gali išbalansuoti kvartalo prestižą? Sunku pasakyti. Panašių kvartalų vienetai. Tarkime, galbūt Gulbinų kvartalas. Daugiau panašių tokių, kad būtų ir uždaras kvartalas ir prestižinė vieta, nelabai galima įvardinti. Kol tokiam kvartalui nėra didelių alternatyvų, panašu, kad tiems, kas nori uždaro bendro kvartalo, net jei nėra žmonių atrankos, tai vis tiek išskirtinis projektas“, – svarstė pašnekovas.
Saulius Vagonis

Jis teigė negalįs tvirtinti, kad dėl to kainos galėtų pradėti reikšmingai mažėti. Jei ir būtų priežasčių tam nutikti, tai ne dėl kvartalo atsivėrimo.

S. Vagonis sakė neįsivaizduojanti, koks turėtų būti naujas kvartalo gyventojas, kad jo įsikūrimas neigiamai paveiktų patį kvartalą.

„Ar pinigai formuoja žmogaus statusą? Nežinau, labiau tai būtų mano asmens nuomonė, o ne kaip NT specialisto. Sunku pasakyti, koks galėtų būti žmogus, kad jo apsigyvenimas turėtų neigiamos įtakos reputacijai.

Galbūt su atvirai neigiama, su kriminaline praeitimi, gal triukšmingas ir nesuvaldomas. Na, kad įsikeltų ir taip apkartintų gyvenimą kaimynais ir tai pasklistų į viešumą, nežinau, neturiu pavyzdžio, sunku įsivaizduoti, tai turėtų būti ypatingas atvejis“, – komentavo pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (252)