Tokią naują pareigybę savivaldybėse numatė Vyriausybė, motyvuodama būtinybe griežtinti triukšmo, kylančio atliekant statybos darbus gyvenamosiose patalpose ir teritorijose, kontrolę.

Numatyta, kad statybininkai ne vėliau kaip prieš 7 kalendorines dienas iki darbų pradžios privalo informuoti statybos darbų triukšmo kontrolierius, kokia triukšmą kelianti technika dirbs statybvietėje, kiek triukšmas truks, kaip planuojama mažinti jo lygį. Kontrolieriai turės vykdyti planinius ir neplaninius patikrinimus.

Iki šiol gyventojai dėl statybininkų keliamo triukšmo kreipdavosi į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją prie Aplinkos ministerijos. Tačiau vadinamieji statybų inspektoriai, kontroliuojantys statybų teisėtumą, niekuo negali padėti gyventojams dėl triukšmo.

„Dėl statybų keliamo triukšmo sulaukiame skundų iš įvairių miestų. Žinoma, daugiausia skundžiasi didmiesčių, kurortinių miestų, kuriuose intensyvios statybos, gyventojai“, – „Sekundei“ teigė minėtos inspekcijos atstovė ryšiams su visuomene Vida Aliukonienė.

Miestas ir rajonas neišlaidaus

Tačiau Panevėžio ir miesto savivaldybių administracijų vadovai nemato reikalo išlaikyti atskirą specialistą, kuris kuruotų tik tokią siaurą sritį.

Jie svarsto triukšmo kontrolieriaus funkcijas priskirti tam tikrų skyrių darbuotojams. Miestas taip pat neatmeta galimybės konkurso būdu pirkti statybos darbų triukšmo kontrolieriaus paslaugą.

Panevėžio savivaldybės administracijos direktorius Tomas Jukna sako, kad gyventojai palyginti retai skundžiasi būtent dėl statybų keliamo triukšmo. Tokių skundų, pavyzdžiui, dėl gatvės remonto, renovuojamo daugiabučio, būna vos vienas kitas.

Dažniausiai gyventojai piktinasi dėl iš įvairių objektų: parduotuvių, įmonių, pasilinksminimo vietų, sklindančiu triukšmu. Jiems trukdo garsi muzika, vėdinimo, šaldymo įrenginių keliamas triukšmas. Stetiškių mikrorajono gyventojai piktinasi praradę ramybę dėl kaimynystėje įrengto modernaus autodromo.

Tokiais atvejais Savivaldybė pasitelkia visuomenės sveikatos specialistus.

T. Jukna svarsto, kad statybų triukšmo kontrolieriaus paslaugų galėtų prisireikti nebent tuomet, jei mieste gerokai padaugėtų naujų statybų.

Pasak direktoriaus, nors mieste renovuojama nemažai daugiabučių ir veikiausiai gyventojai patiria diskomfortą dėl triukšmo, nesiskundžia, nes nenori pailginti namo renovacijos darbų.

Nors mieste renovuojama nemažai daugiabučių ir veikiausiai gyventojai patiria diskomfortą dėl triukšmo, nesiskundžia, nes nenori pailginti namo renovacijos darbų.

Gretimų namų gyventojai šiuo atžvilgiu irgi supratingi ir kantrūs.

Panevėžio rajono savivaldybės administracijos direktorius Eugenijus Lunskis patikino, kad rajonas juo labiau neplanuoja steigti naujos pareigybės.

Negalės darbuotis nuo 6 val. ryto

Kaip skelbia Aplinkos ministerija, statybininkai ryte darbus galės pradėti ne nuo 6 val., kaip dabar, o nuo 7 val. Juos baigti turės ne vėliau kaip 19 val. Iki šiol galėjo dirbti iki 18 val.

Taigi nuo šiol vakaro laikas bus nuo 19 iki 22 val. (buvo – nuo 18 iki 22 val.), naktis – nuo 22 iki 7 val. (buvo – nuo 22 iki 6 val.).

Teigiama, kad papildoma ramybės valanda ryte pasitarnaus gyventojų sveikatos labui.

Nuo kitų metų sausio 1 dienos didėja ir baudos už keliamą triukšmą. Pirmą kartą prasižengusiesiems gresia nuo 50 iki 300 eurų bauda, už pakartotinį nusižengimą – nuo 280 iki 600 eurų.

Panevėžio regiono statytojai – tarp nedrausmingiausių

Įvairių objektų statytojai statybas kontroliuojančiai Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai privalo pateikti informaciją apie statybą: apie paskirtą projekto vadovą, techninį prižiūrėtoja ir kt.

Inspekcijos duomenimis, Panevėžio regiono statytojai šiuo atveju yra antri pagal nedrausmingumą. Per 9 šių metų mėnesius inspekcijos pareigūnai už minėtos informacijos nepateikimą iš viso surašė 286 administracinių teisės pažeidimų protokolus ir paskyrė per 12 tūkst. eurų baudų.
Daugiausia pažeidimų užfiksuota šiuose regionuose: Alytaus – 82, Panevėžio – 53, Klaipėdos – 47 ir Vilniaus – 34.

Pasak V. Aliukonienės, daugiausia protokolų surašyta rangovams, kurie nesamdė statybos vadovų, vykdė statybas neturėdami privalomų dokumentų jos pradėti, nepaisė statybos darbų dokumentų pildymo reikalavimų.

Nemažai protokolų surašyta ir statytojams, nepranešusiems apie statybos pradžią, rangovo ir pagrindinių statybos sričių vadovų paskyrimą. Pasak V. Aliukonienės, tokia informacija inspektoriams reikalinga, kad jie galėtų patikrinti, ar paskirti asmenys yra pakankami kompetentingi ir turi teisę vadovauti statyboms.

Už savavališkas statybas šiemet daugiausia protokolų surašyta Klaipėdoje – 20, Vilniuje – 17, Kaune – 12.