Apie prošvaistę butų nuomos rinkoje prakalbę nekilnojamojo turto agentūrų vadovai sako, kad, nors ir pamažu, mieste daugėja butų nuomotojų – žmonės nebelaiko tuščių būstų, dažniau investuoja santaupas į antrą ar trečią butą ir jį nuomoja.

„Dabar sunkiau išnuomoti butą už tą pačią sumą, už kurią buvo galima metų pradžioje. Nuomininkai yra išrankesni, labiau derasi. Tokį jų elgesį lemia padidėjęs pasirinkimas, nors jis nėra toks, kokio norėtų ieškantieji būsto“, – „Sekundei“ teigė nekilnojamojo turto kompanijos „RE/MAX Solutions“ Panevėžio biuro vadovas Vaidas Šukys.

Pasak jo, dabar Panevėžyje vieno kambario butą, priklausomai nuo būklės ir vietos, galima išsinuomoti už 80–150 Eur, dviejų ar trijų kambarių – už 100–250 Eur per mėnesį. Labai gerai įrengtas, naujais baldais apstatytas butas gali atsieiti vidutiniškai 300–400 Eur.

Kad daugėja nuomojamų būstų, sutinka ir nekilnojamojo turto agentūros „Ober-Haus“ Panevėžio skyriaus specialistai.

„Panevėžyje gyventojų nedaugėja, o butų išnuomoti pasiūla pamažu pradeda lygiuotis į paklausą. Tokia jau rinkos taisyklė – jei yra paklausa, atsiras ir pasiūla“, – kalbėjo šio skyriaus vadovas Romualdas Paulauskas.

Pasak jo, paklausiausi Panevėžyje yra dviejų ir trijų kambarių butai už maždaug 200 eurų per mėnesį. Brangesniems, apie 400 eurų kainuojantiems, surasti nuomininkų užtrunka.

„Kiekvienu atveju išnuomojimo laikas yra skirtingas. Išvesti vidurkius sunku“, – sakė jis.
Tačiau nekilnojamojo turto agentūros „Asimonas“ direktorius Kęstutis Kazakevičius tvirtino nepastebėjęs jokių teigiamų būsto nuomos rinkos pokyčių. Pasak jo, ieškančiųjų išsinuomoti, kur gyventi, labai daug.

„Jeigu ir atsiranda keli butai, jie iš karto išnuomojami. Bent jau mūsų agentūroje taip yra“, – teigė direktorius.

Trumpalaikė nuoma – pelningesnis verslas

Nekilnojamojo turto specialistai sutaria, kad trumpalaikės butų nuomos pasiūla auga itin sparčiai. Tiesa, trumpam laikui butus nuomojantys gyventojai naudojasi rezervacijų portalų paslaugomis ar patys skelbia internete.

R. Paulauskas mano, kad žmonės trumpam apsistoti privačius butus, o ne viešbučius renkasi ne tik dėl kainos, bet ir dėl jaukumo. Trumpalaikei nuomai skirti butai dažniausiai yra gerai įrengti, apstatyti naujais baldais. Juose yra galimybė gamintis valgį. Be to, viešbutį paprastai tenka užsisakyti parai, o butą galima išsinuomoti, kad ir valandai.

Akivaizdu, kad trumpalaikė butų nuoma yra pelningesnis verslas, palyginti su ilgalaike. Pavyzdžiui, Kniaudiškių g. 99-ajame name, vadinamajame naujame daugiabutyje, nors šis ir statytas prieš dešimtmetį, apsistoti dviem asmenims vienai valandai kainuoja 20 Eur, dviem valandoms – 25 Eur, ilgiau nei trims – 35 Eur, nakčiai (ne daugiau nei 12 val.) – 40 Eur, parai – 50 Eur.

Kranto gatvėje, tvarkingame 2 kambarių bute su kondicionieriumi, vaizdu į Senvagę, kuriame gali apsistoti keturi asmenys, valandos ar kelių įkainiai yra tokie pat, už naktį – 35 Eur, už parą – 40 Eur. Ilgesniam laikotarpiui kaina sutartinė. Butas nenuomojamas vakarėliams, gimtadieniams, nepilnamečiams.

Radviliškio gatvėje visiškai įrengtas butas su baldais, visa reikiama buitine technika, indais, patalyne, televizija, internetu valandai kainuoja 18 Eur, o para jame atsieis 30 Eur.
Tačiau trumpalaikė butų nuoma iš nuomotojų reikalauja didesnių investicijų, palyginti su ilgalaike, nes jie teikia savotiškas viešbučio paslaugas, t. y. butą reikia tvarkyti, mokėti komunalinius mokesčius ir kt.

Dalis būsto nuomotojų – vis dar šešėlyje


Nekilnojamojo turto specialistai nesiryžta prognozuoti, ar palankesnė būstų nuomos rinkos situacija padės Panevėžio savivaldybei rasti butus pabėgėliams. Kaip žinia, miesto valdžia planuoja Ruklos pabėgėlių priėmimo centre gyvenantiems perkeltiems migrantams pasiūlyti įsikurti Panevėžyje.
Savivaldybės direktoriaus pavaduotoja Sandra Jakštienė svarsto, kad būstų nuomotojus gali atbaidyti ir tai, jog teks legalizuotis. T. y. išsiimti verslo liudijimą ar metų pabaigoje sumokėti gyventojų pajamų mokestį (GPM), siekiantį 15 proc. gautų pajamų.

Panevėžio savivaldybė 2017 metams yra nustačiusi fiksuotą 500 eurų mokestį už verslo liudijimą verstis būsto nuoma. Pernai Panevėžyje verslo liudijimą būsto nuomai buvo išsiėmę 54, šiemet – 50 gyventojų.

Nekilnojamojo turto specialistai sako, kad nuomotojų yra du tris kartus daugiau, tačiau nereiškia, kad visi kiti yra šešėlyje.

„Žmogus apsiskaičiuoja, ar jam pigiau pirkti verslo liudijimą, ar baigiantis metams sumokėti GPM. Paprastai, jeigu nuomojamas tik vienas butas už 100 ar 200 eurų, pirkti verslo liudijimo neapsimoka. Jis apsimoka tada, kai nuomojamas labai brangus butas ar keli jų“, – teigė „RE/MAX Solutions“ Panevėžio biuro vadovas V. Šukys.

Kita vertus, jis neneigia, kad nemažai butų yra nuomojami nelegaliai.

Rekomendavo sumažinti įkainį

Panevėžio rajono savivaldybė, atsižvelgusi į Valstybės kontrolės pateiktą pasiūlymą skirti prioritetą gyvenamosios paskirties patalpų nuomai, šį mėnesį posėdžiausiančiai rajono Tarybai siūlo sumažinti verslo liudijimo kainą nuo 100 Eur iki 35 Eur.

Savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjos Aldonos Čiegytės teigimu, valstybės kontrolieriai nustatyti tokį mažą įkainį už verslo liudijimą būstus nuomojantiems gyventojams rekomendavo todėl, kad rajone nė viena šeima, turinti teisę į socialinį būstą, nepasinaudojo galimybę jį išsinuomoti iš privačių asmenų ir gauti nustatyto dydžio valstybės kompensaciją. Nuomos mokesčio kompensacijos dydis savivaldybėse yra skirtingas.

Panevėžio rajone jis yra 12,03 Eur. Pasinaudoti lengvata buvo siūloma visoms 100 eilėje socialinio būsto laukiančioms šeimoms, tačiau nė viena nepanoro.

Vedėja nesiėmė prognozuoti, ar įkainio už verslo liudijimą sumažinimas paskatins nenaudojamą būstą turinčius gyventojus sumažinti nuomos kainą, o nelegalius nuomotojus – legalizuotis.
Panevėžyje teisę į minėtą valstybės paramą turinčiam gyventojui yra kompensuojama 20,66 Eur per mėnesį. Pavyzdžiui, jeigu trijų asmenų šeima nuomotų 2 kambarių butą už 150 Eur, ji gautų 60 Eur kompensaciją.

Miesto Socialinių paslaugų poskyrio vyriausioji specialistė Rasa Rimšelienė sako, kad pernai socialinio būsto laukė 584 šeimos, iš jų 9 panoro pasinaudoti kompensacija.

Šiemet vasaros pradžioje į socialinio būsto eilę buvo įrašytos 366 šeimos. Šiuo metu yra tik keturios šeimos, nuomojančios būstą ir gaunančios dalinę valstybės kompensaciją.
Pasak specialistės, tokioms šeimoms keliamas reikalavimas, kad nuomojame būste vienam jos nariui tektų ne mažiau kaip 8 kvadratiniai metrai ploto.

R. Rimšelienė pasakojo, kad viena moteris su keturiais vaikais buvo susiradusi maždaug 20 kv. m butelį privačiame name, tačiau negalėjo gauti kompensacijos, nes didelei šeimai nepakako ploto. Panevėžietė socialiniams darbuotojams guodėsi, kad didesnio būsto nuoma jai ne pagal kišenę.
Beje, šiemet Panevėžio savivaldybė disponuoja palyginti nedidele suma būsto nuomos kompensacijoms mokėti. Metams jai skirta tik 4900 Eur.

Pernai pinigų tam buvo daugiau, visų net neišnaudojo.

Būstas brango ir Panevėžyje

Svajojantiesiems apie nuosavą būstą – prastos žinios. Šių metų pradžioje pradėjusios augti būsto kainos toliau didėjo visuose didesniuose šalies miestuose.

„Ober-Haus“ spalio mėnesio duomenimis, didžiausias kainų augimas šių metų trečiąjį ketvirtį (liepą, rugpjūtį ir rugsėjį) buvo Vilniuje, čia butų kainos padidėjo vidutiniškai 1,7 proc. (iki 1399 Eur už kv. m).

Kaune butų kainos per tą patį laikotarpį augo 0,5 proc. (iki 975 Eur už kv. m), Klaipėdoje – 0,2 proc. (iki 1004 Eur už kv. m), Šiauliuose – 0,8 proc. (iki 590 Eur už kv. m). Panevėžyje būstas brango šiek tiek daugiau – 0,9 proc. (iki 552 Eur už kv. m).

Tačiau metinis kainų pokytis buvo ryškesnis Šiauliuose. Čia būstas per metus pabrango 5,1 proc., o Panevėžyje – 4,1 proc.
Vilniuje kainos per metus paaugo 6 proc., Kaune – 3,6 proc., Klaipėdoje – 2,4 proc.
Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje brango ir būsto nuoma. 2016 metų trečiąjį ketvirtį, palyginti su 2015 metų tuo pačiu laikotarpiu, Vilniuje vidutiniškai padidėjo 4,6 proc., Kaune – 1,8 proc., Klaipėdoje – 2,7 proc.

„Ober-Haus“ ekspertų teigimu, naujų butų pardavimas Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje išlieka stabilus, o Šiauliuose ir Panevėžyje naujų daugiabučių plėtra iš esmės sustojusi.