Tai, kad gyvenamasis adresas keisis, žmonės įpratę žinoti iš anksto, svarstyti, pritarti tam ar nepritarti.

Tačiau gyvenime gali nutikti ir nenumatytų dalykų. Kaip toje dainoje: „Šiam pasauly visko būna, atsimerki vieną rytą ir dairaisi, ar čia juoktis, ar čia verkti – nežinai“.

Būtent taip šiuo metu jaučiasi buvę Medvalakio gatvės gyventojai. Buvę, nes nuo jiems nežinomo momento jų būstai – jau Bangų ir Sodų gatvėse.

Klausimas sprendžiamas feisbuke

Diskusija dėl nežinia kada, dėl nežinia kokių priežasčių pakeistų adresų kilo socialiniame tinkle, kur palangiškiai dažnai išlieja vienas ar kitas problemas, viešina rūpimus klausimus.

Beje, čia postringaujantys vietos gyventojai nė neabejoja, kad apie „malonius“ pokyčius žino ir daugiau atsakymų gauna vos saujelė palangiškių – tik tie, kurie naudojasi internetu ir priklauso draugėn susibūrusių palangiškių grupei.

Viešumoj klausimą apie tai, kodėl pakeisti adresai, o gyventojai nė neinformuoti, lapkričio 12 – osios vakarą iškėlė Zita prisistatanti moteris: „Ar galėtumėt kas nors pakomentuoti, kodėl pakeistas gatvės pavadinimas iš Medvalakio į Bangų? Kodėl neinformuoti gyventojai?“.

Į diskusiją įsitraukę palangiškiai, kaip vis labiau aiškėjo, nė nežinojo, jog gyvena kitu adresu. Dauguma tikino, jog ant namo tebėra senieji ženklinimai – gatvės pavadinimas, numeris.

Daugiausiai pasirodė žinąs Kasko E-robot prisistatantis vyrukas. „Savivaldybės administracija pakeitė rugsėjo mėnesį. Pusė Medvalakio gatvės namų dabar priklauso Sodų ir Bangų gatvėms. Registrų centre tas jau pažymėta“.

Į diskusiją įsijungė ir meras

Aktyviai socialiniuose tinkluose su gyventojais bendraujantis kurorto vadovas Šarūnas Vaitkus stebėjosi kartu su palangiškiais ir patikino, kad niekas be gyventojų žinios šito negalėjo padaryti, bei pažadėjo, jog situaciją aiškinsis išaušus pirmai darbo dienai.

Savo duoto pažado meras laikėsi – pirmadienio rytą pateikė atsakymą diskusiją pradėjusiai Zitai. „Registrų centras, vadovaudamasis vidaus reikalų ministro 2011 metų įsakymu, informavo Lietuvos savivaldybes (ne vien tik Palangos) dėl adresų pakeitimo pagal nustatytas VRM taisykles ir įregistravo adresų pakeitimus“.

Čia meras pridėjo ir Savivaldybės turimą Registrų centro siųstą raštą. Tačiau tai diskusijos nenumalšino – palangiškiai piktinosi, kodėl gyventojų niekas neinformavo, nors Savivaldybės administracija apie pokyčius žinojo jau gegužės mėnesį, ir įvardijo tai biurokratizmu.

Šiai nuomonei Š. Vaitkus taip pat pritarė: „Liūdna labai, kai ten, Vilniuje, sėdintys valdininkai sugalvoja įvairias tvarkas neatsižvelgdami į piliečius ir jų turimą nuosavybę.

Suprasčiau, kad tie reikalavimai būtų taikomi naujiems kvartalams, bet kai žmonės gyvena 30 metų ir niekam tie adresai netrukdė, tampa nesuprantama, ar tai yra pagrindinė Valstybės problema?“.

Savivaldybės meras patikino, jog šiuo klausimu susisiekė ir kalbėjosi su Vyriausybės atstove Klaipėdos apskrityje. Š.Vaikus teiravosi, kas būtų, jeigu Savivaldybė nuspręstų nevykdyti Registrų centro reikalavimų.

Atsakymas buvęs paprastas – Savivaldybė būtų paduota į teismą ir bylą pralaimėtų.


Administracija kaltės neprisiima

Mero žodžiams pritarė ir „Vakarinės Palangos“ kalbinta Palangos miesto savivaldybės administracijos direktorė Akvilė Kilijonienė.

Būtent jos įsakymu Palangoje ir buvo pakeisti dalies Medvalakio gatvės gyventojų adresai. „Adresai buvo pakeisti remiantis valstybės įmonės Registrų centras reikalavimu.

Dėl šio reikalavimo buvo konsultuotasi ir su Vyriausybės atstove Klaipėdos apskrityje, kuri nurodė, jog Registrų centro reikalavimą būtina vykdyti, - aiškino direktorė. - Į Palangos miesto savivaldybės administraciją 2016 m. gegužę kreipėsi valstybės įmonės Registrų centras Adresų registravimo departamento viršininkas Kipras Mensevičius bei nurodė, kad daliai Palangoje esančių namų (jie išvardinti rašte) suteikti adresai neatitinka vidaus reikalų ministro 2011 m. sausio 25 d. įsakymu Nr. 1V-57 patvirtinto Numerių pastatams, patalpoms, butams ir žemės sklypams, kuriuose pagal jų naudojimo paskirtį (būdą) ar teritorijų planavimo dokumentus leidžiama pastatų statyba, suteikimo, keitimo ir apskaitos tvarkos aprašo reikalavimų“.

A.Kilijonienės teigimu, Palangos miesto savivaldybės administracijai buvo skirtas trijų mėnesių terminas pakeisti nurodytus adresus. Tad įsakymas dėl adresų keitimo buvo pasirašytas rugsėjo mėnesį. „Apie šiuos pakeitimus Savivaldybės administracija informavo daugiabučių bendrijas ar namus administruojančias įmones. Pastariesiems buvo pavesta informuoti gyventojus, o kodėl jie šito nepadarė ar padarė netinkamai, negaliu atsakyti. Taip pat administratoriai ar pačios bendrijos yra atsakingos ir už pastatų ženklinimą. Savivaldybė kontroliuos, kaip vyksta pastatų perženklinimas“.

Pokyčiai ne tik Medvalakio gatvėje

Administracijos direktorės A. Kilijonienės įvardintame bei mero Š. Vaitkaus socialiniame tinkle pateiktame Registrų centro rašte „Dėl adresų pakeitimo“ nurodoma, kad kai kurie kurorto namai nėra jiems priskirtose gatvėse, aptikta ir kitų neatitikimų. Registrų centras nustatė, kad Tvenkinių gatvėje nėra 12, 12A, 20, 22, 26, 28, 30 ir 32 pastatų, o Medvalakio gatvėje – 3, 3T, 7, 11, 15, 19 ir 23. O adresai Medvalakio g. 8, 8B, 8C pažeidžia numerių eilės didėjimo tvarką gatvėje, Medvalakio 53 ir 53A yra lyginių numerių gatvės pusėje“, - vardijama adresų registro departamento viršininko K. Mensevičiaus rašte.

Palangos miesto savivaldybės Architektūros ir teritorijų skyriaus vedėja Rima Tchir patikino, kad išvardintų namų gyventojams, butų savininkams rūpintis dėl to nereikia.

„Susirūpinti reikia tik tiems, kurie nurodytais adresais yra deklaravę gyvenamąją vietą – ją reikia pakeisti. O visose duomenų bazėse informacija pasikeičia automatiškai, - paaiškino specialistė. – Tvenkinių gatvė buvo sutrumpinta, todėl išvardinti pastatai pateko į Ajerų gatvę, ištaisėme ir visas įvardintas negeroves Medvalakio gatvėje.

Tokius darbus atliekame gana dažnai, čia nėra išimtis. Priežastis paprasta – viskas turi būti daroma pagal taisykles, bet kai kada jų nesilaikoma. O namų, net butų numeracija privalo atitikti visuotinai priimtus reikalavimus. Kitu atveju, ieškodami adreso klaidžiotų ne tik paštininkai, o ir specialiųjų tarnybų darbuotojai, pareigūnai“.

Neatitikimai išaiškėja nuolat

Pašnekovė pridūrė, kad panašius taisymus jau teko atlikti ir Šventojoje (Miško bei Kuršių takuose), o šiuo metu adresai tikslinami ir Klaipėdos plente. Kalbėdama apie Medvalakio gatvės daugiabučių peradresavimą, R. Tchir prisiminė, kad netikslumas išaiškėjo atsitiktinai, kai buto savininkai nusprendė pasidalinti turtą į dvi atskiras nuosavybes.

„Ir šiuo metu viešumon iškilusioje Medvalakio gatvės diskusijoje problemos iš tiesų nėra – diskutuoja vos dviejų daugiabučių gyventojai, o pokyčiai juk palietė kur kas didesnę dalį palangiškių, -- įsitikinusi Architektūros ir teritorijų skyriaus vedėja. – Domėjausi Civilinės metrikacijos skyriuje, kuriame vyksta gyvenamosios vietos deklaravimas, ar nurodytų adresų gyventojai aktyvūs. Atsakymas – teigiamas, žmonės ateina nuolat. Matyt, kai kurių daugiabučių bendrijų pirmininkai ar namus administruojančios įmonės laiku ir tinkamai informavo savo gyventojus“.

R.Tchir sakė, kad visus pasikeitusius adresus galima surasti Savivaldybės interneto svetainėje – teisės aktų paieškoje. Čia rašoma, kad buvęs Medvalakio g.3 namas tapo Sodų g. 46, Medvalakio g. 3T – Sodų g. 46T, Medvalakio g.7 – Sodų g. 48, Medvalakio g. 11 – Bangų g. 36, Medvalakio g. 15 – Bangų g. 34, Medvalakio g. 19 – Bangų g. 32. Numeracijos didėjimo tvarkos neatitikę Medvalakio g. 8C pakeistas į tos pačios gatvės 14, 8B – į 14C, 8 – į 16, o atsidūrusiems lyginių numerių pusėje 53 ir 53A namams suteikti (atitinkamai) Medvalakio g. 30 ir 34 numeriai.
Tvenkinių g. 32 namui suteiktas Ajerų g. 30 adresas, o Ajerų g. 34 – 42 numeris, pokyčių šiose gatvėse – labai daug: dalis Tvenkinio namų buvo priskirti Ajerų gatvei, o Ajerų gatvės pastatai – priešingai, Tvenkinių gatvei.