Šiuo metu Šeimyniškių, Sporto ir Raitininkų gatvėmis ribojamas žemės plotas šalia daugiabučių paliktas likimo valiai: čia vasaromis želia žolė, į aptvertą teritoriją užsuka vaikai ar šunis vedžiojantys augintinių šeimininkai.

Prieš kelerius metus „Maximos“ suplanuotas projektas – šioje vietoje pastatyti apie 2 tūkst. kv. m parduotuvę – kol kas nejuda iš mirties taško. Susivieniję dalis gyventojų nori užkirsti kelią prekybos tinklo planams.

Bijo didesnių grūsčių ir triukšmo

964-osios daugiabučių namų savininkų bendrijos pirmininkas Arūnas Balvočius pasakojo, kad su prekybos tinklo planais kovojama jau ne vienerius metus.

„Prekybos centras stengiasi įsiskverbti į daugiabučių gyvenamųjų namų rajoną ir eilinį, dabar jau ketvirtą kartą, prieš žmonių valią, bando pakeisti žemės paskirtį iš gyvenamosios paskirties į komercinę bei pastatyti parduotuvę ten, kur visuomenė yra kategoriškai prieš“, – teigė Žirmūnų gyventojas. Bendrijos pirmininkas skaičiuoja, kad prieš „Maximos“ planus savo parašais pasisakė apie 3 tūkst. gyventojų.

„Negana to, teritorija yra miesto centro apsaugos zonoje, kurioje prekybos centro jokiame detaliajame plane niekada nebuvo numatyta“, – pridėjo A. Balvočius.

Sostinės gyventojas teigė, kad gyventojai savo poziciją dėl parduotuvės šioje vietoje išsakė jau tris kartus, kai vyko vieši projekto svarstymai.

Prieš prekybos tinklo naują parduotuvę kovojantys gyventojai teigia, kad jiems „Maximos“ šalia namų nereikia, nes visai šalia yra „Iki“ parduotuvė, be to, lengvai galima pasiekti ir kitus prekybos centrus, pavyzdžiui, CUP ar „Europą“, Kalvarijų turgų.

„Ši Vilniaus miesto teritorija tampa viena labiausiai užterštų mieste. Visi iki šiol daryti garso ir taršos patikrinimai neatitinka leistinų normų, o turimos išvados skelbia, kad prekybos centro veikla tik pablogintų aplinkinių namų gyventojų padėtį.

Šioje miesto dalyje atsiradęs traukos centras turėtų ir tiesioginį poveikį transporto spūsčių susidarymui. Šeimyniškių, Tuskulėnų ir Žirmūnų gatvėmis piko valandomis jau dabar nutįsta kilometrinės automobilių eilės, o pastačius prekybos centrą, eismas šioje miesto dalyje gali būti visiškai paralyžiuotas“, – savo argumentais dalijasi Žirmūnų gyventojai, išplatinę viešą poziciją.

Spalio 28 d. daugiabučių bendrijų atstovai dar kartą viešame susirinkime su „Maximos“ atstovais aptarė susidariusią situaciją. Prekybos tinklo atstovams buvo pateikti raštai su pretenzijomis: susivieniję gyventojai tiki, kad projekte blogai apskaičiuotos galimo eismo prognozės, triukšmo lygis atidarius parduotuvę.

„Pirmuose planuose buvo numatyta rampa iš gyvenamųjų namų pusės. Tai buvo visai nepriimtina, dabar naujame projekte pakeista, kad taip nebūtų“, – kiek iki šiol pavyko išsikovoti, pasakojo A. Balvočius.

Pasak jo, savo protestą išsakę gyventojai norėtų, kad sklypas ir toliau liktų gyvenamosios paskirties ir jei čia išdygtų naujas projektas, jie pageidautų, kad tai būtų gyvenamieji namai su galimybe įsikurti mažoms komercinėms patalpoms pirmuose aukštuose.

Laukia parduotuvės atidarymo

Vis dėlto ne visi gyventojai priešinasi naujos parduotuvės iškilimui Žirmūnuose. Sostinės gyventojas Šarūnas pasakojo laukiantis, kol minėtame sklype duris atvers „Maximos“ parduotuvė.

Vyras pasakojo, kad daugiabučių bendrijos atstovai buvo užsukę ir į jo butą dėl parašo, bet šis su žmona nesutiko pasirašyti.

„Šalia yra tik „Iki“ parduotuvė, o „Maxima“ yra Tuskulėnų gatvėje, bet iki jos jau reikia važiuoti. „Iki“ asortimentas mums nepatinka ir yra nepakankamas. Esame gyvenę vietose, kur turėjome daugiau parduotuvių pasirinkimo, tai dabar turint šalia tik „Iki“ mums trūksta prekių pasirinkimo“, – kalbėjo vilnietis.

Šarūnas teigė, kad jis su žmona ne vieninteliai, kurie nesipriešina naujos parduotuvės statyboms pašonėje. Apie tai jie pasišneka ir su kaimynais.

„Žinau, kad ir kaimynai kai kurie laukia „Maximos“, nes būtų ir patogiau, ir automobilių stovėjimo vietų būtų įrengta. Gerai, gal ir su užtvara, bet svečiai, atvažiavę porai valandų, vis vien turėtų vietos“, – kalbėjo pašnekovas.

Vilnietis taip pat vylėsi, kad bus sutvarkyta teritorija, kuri dabar nėra tinkamai prižiūrima.

„Dabar ten šiukšlynas, aptverta teritorija, pievos nepjautos. Jei ten padarytų parką, tai viskas gerai, bet niekas jo nedarys. Tai gal geriau, kad vietoje šiukšlyno būtų „Maxima“, – svarstė sostinės gyventojas.

Planai dar nėra galutiniai

Portalui DELFI atsiųstame prekybos tinklo „Maxima“ atsakyme rašoma, kad planai šioje vietoje statyti parduotuvę gimė dar 2013 m., kai bendrovė „Vatubela“ šioje teritorijoje įsigijo sklypus. Iš viso bendrovei priklauso 6 žemės sklypai, kurių plotas iš viso – beveik 14 tūkst. kv. m. Ši bendrovė ir yra nurodoma kaip teritorijos vystytoja.

„Maxima“ tikisi šioje vietoje pastatyti 2 tūkst. kv. m ploto parduotuvę.

Kaip situaciją komentavo „Maximos“ atstovas spaudai Rosvaldas Gorbačiovas kol kas sklypų paskirtis nėra pakeista.

„Šiuo metu yra rengiamas detalusis planas, keičiama sklypo paskirtis, dalyje žemės sklypo numatant komercinę paskirtį (10 590 kv. m), o likusioje žemės sklypo dalyje – gyvenamosios paskirties teritorija (2 668 km. m) ir inžinerinei infrastruktūrai skirtą teritoriją (557 kv. m)”, - teigė jis.

Pasak jo, šiuo metu vyksta dialogas su gyventojais dėl planuojamos statyti parduotuvės.

Rosvaldas Gorbačiovas

„Praeitą savaitę buvo viešas detaliojo plano aptarimas su Žirmūnų gyventojais.

Diskusijoje gyventojai išsakė įvairias nuomones dėl šio sklypo vystymo, savo nuogąstavimus, pastebėjimus. Vienus gyventojus neramina numatomas gyvenamojo namo aukštis, nes galimai užstotų šviesą šalia esantiems namams, kiti baiminasi, kad prekybos centras sukels nepatogumų – didins užterštumą ir kels triukšmą. Visi gyventojų pasiūlymai bus įvertinti ir į juos bus atsakyta“, - žadėjo prekybos tinklo atstovas.

R. Gorbačiovas taip pat pridėjo, kad bendruomenei pristatytas detaliojo plano projektas nėra galutinis: jis bus svarstomas dar ir Vilniaus miesto savivaldybėje.

„Atsižvelgdama į visus pagrįstus tiek gyventojų, tiek savivaldybės pastebėjimus sklypo vystytoja, įmonė „Vatubela“ detalųjį planą dar koreguos, tikslins jame pateiktus sprendinius. Todėl, kai bus žinomas galutinis ir aiškus atsakymas, kokio konkrečiai objekto vystymas galima šioje teritorijoje, iš naujo įvertinsime galimybes čia vystyti savo veiklą ir tik tada priimsime su šiuo sklypu susijusius sprendimus“, - kalbėjo pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (340)