Pirmasis Kauno loftas

Kalpoko gatvėje esantis buvęs radijo gamyklos pastatas ilgai stovėjo apleistas.

Šlovingus magnetolų, radiolų ir „Šilelių“ laikus tebesapnuojantis statinys buvo renovuotas ir atgaivintas – jame įrengtos komercinės patalpos ir gyvenamosios paskirties būstai.

Pastato fasadas buvo apšiltintas ir renovuotas: pakeisti langai, sutvarkytos laiptinės ir patekimas į patalpas.

Tai – pirmasis pramoninis pastatas Kaune, pritaikytas gyventi. Dabar čia įrengti 25 gyvenamieji būstai, vadinamieji loftai.

Šiame Kauno radijo gamyklai priklausiusiame pastate įsikūrė ir kauniečiai architektai Grytė ir Arvydas Akeliai. Juos patraukė netradicinės būsto erdvės ir patogi vieta. „Žaliakalnis patogus dėl susisiekimo, mums paranku čia gyventi dėl gyvenimo tempo“, − teigė G. Akelienė.

Įsirengė antresolinį aukštą

Vadinamiems loftams – pramoninės paskirties būstams – būdingos itin aukštos lubos, didelės ir lengvai transformuojamos erdvės.

Įsigiję 70 kv. m ploto patalpas architektai pasinaudojo nestandartiniu 5,6 m būsto aukščiu ir įsirengė antresolinį antrą aukštą, todėl buto plotas padidėjo iki 115 kv. m.

Įsigiję 70 kv. m ploto patalpas architektai pasinaudojo nestandartiniu 5,6 m būsto aukščiu ir įsirengė antresolinį antrą aukštą, todėl buto plotas padidėjo iki 115 kv. m.

Kurdami interjerą Akeliai vadovavosi loftams tinkamais sprendimais.

Tiesa, mėgstantiems autonomiją žmonėms žinotina, kad čia vargiai įmanomos uždaros patalpos.

„Dėl gamybinių pastatų struktūros ir natūralaus apšvietimo ypatumų loftuose sudėtinga įrengti daug mažų patalpų.

Dažniausiai loftuose dideli langai yra vienoje sienos pusėje, o patalpos išdėstytos giliau“, − pasakojo architektė G. Akelienė. Tik įrengus antresolinį aukštą atsirado galimybė įsirengti atskirą miegamojo erdvę.

Architektų būste esanti krovininio lifto šachta, likusi nuo gamyklos laikų, taip pat buvo funkcionaliai panaudota.

Pirmame aukšte ji virto patogiu sandėliuku, antrame buvo transformuota į erdvią šeimininkų vonią ir tualetą. Taip Akelių šeimos gyvenamajame būste atsirado 3 uždaros patalpos, likusiame plote – tipinės atviros loftų erdvės.

Šiltas monochrominis interjeras

Daug privačių interjerų sukūrę „AG studijos“ savininkai savo namuose troško modernaus, funkcionalaus, lengvai transformuojamo ir atspindinčio autentiškus lofto elementus interjero.

„Gana greitai ir lengvai viską pasidarėme. Nebuvo nei diskusijų, nei ginčų. Dabar, jei vėl tektų tai daryti sau ar žmonėms, ketinantiems įsikurti loftuose, įrenginėtume labai panašiai“, − tvirtino G. Akelienė.

Akeliams pavyko sukurti modernų ir vientisą lofto interjerą, skleidžiantį šilumą, nors jame yra ir sterilių detalių, ir grubių buvusios gamyklos elementų.

Paklausus, ar specialiai ieškota šiltų atspalvių renkantis apdailos medžiagas, G. Akelienė atsakė, kad šiltumą, ko gero, sukuria natūralaus medžio intarpai ir perdangos.

Lofto interjerui kurti buvo naudojamos 3 pagrindinės medžiagos: medis, metalas ir lietas akmuo.

„Namuose labai daug šviesos, tai kuria lengvumą, teikia daug gerų emocijų ir energijos − niekada nesijauti niūriai“, − naujaisiais namais džiaugėsi architektė.