Per tą laiką daug kas pasikeitė. Bendrovė „Maxima LT“ tapo viena didžiausių prekybos kompanijų Baltijos šalyse. Atsigaunant Naujamiesčiui, bendrovė „Maxima LT“ nusprendė, kad šiame rajone reikia statyti naują, erdvesnę ir klientų poreikius labiau atitinkančią parduotuvę. Iškils ir šiuolaikiškas biurų pastatas, kuriame įsikurs bendrovės „Maxima LT“ administracija.

Ypatingas ne tik dydžiu

Į naujojo administracinio pastato ir parduotuvės komplekso statybas bendrovė „Maxima LT“ ketina investuoti 15 mln. eurų. Kaip sakė „Maxima LT“ generalinis direktorius Žydrūnas Valkeris, poreikis statyti naują kompleksą atsirado, nes prekybos tinklas ir jį valdanti bendrovė kasmet vystosi ir plečiasi.

Naujojo komplekso statybų generaliniu rangovu pasirinkta bendrovė „Mitnija“. Ši statybos įmonė nebe pirmą kartą bendradarbiauja su kompanija „Maxima LT“ ir spėjo pastatyti jau ne vieną šio prekybos centro parduotuvę Lietuvoje.

„Didžiuojuosi mūsų ilgalaike partneryste su „Maxima LT“. Didžiausias įvertinimas mums yra tai, jog klientas sugrįžta pas mus su naujais ir vis sudėtingesniais užsakymais ir patiki mums įgyvendinti savo investicijas. Dar didesnė atsakomybė – statyti naujus namus didžiausiai Baltijos šalyse mažmeninės prekybos kompanijai, – džiaugėsi statybų bendrovės „Mitnija“ generalinis direktorius Julius Gendvilis.

„Maxima XX“ parduotuvę turime pastatyti vos per aštuonis mėnesius, o viso pastatų komplekso statybos darbus „Mitnija“ baigs per 11 mėnesių. „Maxima LT“ biurų pastato ir prekybos centro statybos aikštelėje piko metu dirba daugiau nei 250 darbininkų, „Mitnijos“ projekto komanda valdo per 40 skirtingų subrangovų ir tiekėjų įmonių. Taigi ir šį kartą privalome parodyti nepriekaištingus statybos vadybos įgūdžius ir užtikrinti, kad procesas vyktų sklandžiai ir profesionaliai.

Didžiuojuosi savo projekto komanda, nes ir šį kartą jiems pavyko suvaldyti statybos rizikas, todėl darbus baigsime sutartu laiku ir už sutartą kainą“, – kalbėjo statybų bendrovės vadovas.

„Maxima“ pastatų kompleksą sudarys du pastatai: beveik 4,5 tūkst. kv. m ploto dviejų aukštų prekybos centras „Maxima XX“ ir su juo besiribojantis kiek daugiau nei 6,8 tūkst. kv. mploto keturių aukštų bendrovės administracijos pastatas. Parduotuvė duris turėtų atverti jau šių metų rugsėjį, o administracinis pastatas – kiek vėliau, žiemą. Į modernius sandėlius bus pertvarkytos ir kiek atokiau nuo miesto centro esančios senosios patalpos.

Naujajame biuro patalpų pastate bus įrengtas priimamasis, laukimo salė, 12 erdvių posėdžių kambarių, apsaugos postas. Šiame pastate bus sukurta apie 430 modernių ergonomiškų nuolatinių darbo vietų bendrovės „Maxima LT“ administracijos darbuotojams.
"Maxima" plėtra Naugarduko g.

Darbuotojų patogumui naujame administraciniame pastate bus įrengti penki „Schindler 5500“ modelio liftai su trečiosios kartos tiksline liftų grupės valdymo sistema „Schindler PORT“. Tai bus vieni pirmųjų liftų Lietuvoje, atitiksiantys naujuosius liftų standartus LST EN81-20/50. Dėl to bus užtikrintas didesnis saugumas ir patogesnis judėjimas liftais.

Parduotuvę baigs statyti rugsėjį

Parduotuvės pastate bus įrengta 2,75 tūkst. kv. m prekybos salė ir apie 1 tūkst. kv. m pagalbinių patalpų. Taip pat bus įrengta vaistinė ir taromatas. Apie 270 kv. m plotas bus skirtas nuomai. Darbuotojams bus įrengta ir moderni 638 kv. m ploto valgykla, kurioje vienu metu galės pietauti apie 90 žmonių, taip pat atsiras jaukūs poilsio kambariai. Greta prekybos centro bus įrengta kiek daugiau nei 250 automobilių stovėjimo aikštelė, taip pat aikštelė dviračiams.

Kylančiame dviejų aukštų prekybos centre veiksianti parduotuvė „Maxima XX“ bus kuriama pagal naują modelį, kuris leis tiksliau apskaičiuoti konkrečioms prekių kategorijomis skiriamą prekybos ploto dalį. „Įsigilinus į vietinių klientų poreikius, naujosios parduotuvės asortimente dominuos šviežio maisto produktai – šviežia mėsa, žuvis, kulinarijos ir konditerijos gaminiai.

Skubantieji ir norintieji greitai užkąsti galės rinktis iš gausaus patogiose pakuotėse parduodamų įvairių užkandžių asortimento, pačioje parduotuvėje bus kepamos ir šviežios bandelės“, – žadėjo UAB „Maxima LT“ komunikacijos vadybininkė Milda Januškevičienė.

Patikimi rangovai

Prie naujo komplekso statybų prisidėjo didžiulis būrys patyrusių statybų įmonių. Viena tokių – UAB „Projektana“. Ji, bendradarbiaudama su rangovu, parengė pamatų konstruktyvo darbo projektą ir įrengė gręžtinius CFA polius.

Dar viena patyrusi prie Naugarduko gatvėje kylančio naujojo prekybos centro „Maxima“ statybų prisidėjusi įmonė yra Lietuvos ir Čekijos uždaroji akcinė bendrovė „Grinduva“. Ši statybų bendrovė būsimame prekybos centre įrengė betoninių grindų konstruktyvą.

Bendras grindų plotas buvo beveik 15 000 kv. m. Įrengiant grindis išlieta apytiksliai 2 000 kub. m betono mišinio. UAB „Grinduva“ darbuotojai paklojo betonines grindis dengtoje automobilių aikštelėje ir atliko grindų betonavimo darbus po plytelėmis pirmame statomo prekybos centro aukšte. Šiems darbams buvo naudojamas C25/30 markės betonas su metaline fibra, 25 kg/m3.

„Per pamainą išliedavome apie 1 000 kv. m betoninio grindų pasluoksnio, – prisiminė UAB „Grinduva“ konsultantas Antanas Minkevičius. – Kadangi vėlavo objekto stogo darbai, mums reikėjo sekti orų prognozę, kad lietus nesugadintų grindų.

Sudėtingas buvo ir dengtos automobilių aikštelės grindų konstruktyvo įrengimas. Iš viso jo reikėjo įruošti net septynis sluoksnius. Betonas panaudotas itin aukštos markės, hidrotechninis su granitine skalda. Taip pat daug darbo prireikė įrengiant nuolydžius, kad ant grindų neliktų jokių balų. Dengtos automobilių aikštelės grindys padengtos amerikiečių gamybos impregnantu „Sinak-102“. Šis impregnantas apsaugo grindis nuo dulkėjimo ir druskų poveikio.“

Statybos metu vis buvo keičiamos grindų detalės. Tai trukdė laiku įruošti grindis, tačiau UAB „Grinduva“ darbuotojai pasistengė dirbti taip, kad nesutrukdytų kitiems subrangovams laiku atlikti darbų.

Lietuvos ir Čekijos bendrovė „Grinduva“ jau nebe pirmą kartą prisideda prie „Maxima“ prekybos centrų grindų dangų įrengimo. Tai – jau penktasis prekybos centras „Maxima“, kurį padėjo statyti šios statybų įmonės atstovai.

Trumpesni statybos terminai

Surenkamojo gelžbetonio konstrukcijas: kolonas, sijas, kiaurymėtas ir pilnavidures perdangos plokštes, trisluoksnes ir viensluoksnes sienines plokštes, TT tipo denginio plokštes bei laiptų elementus, kurių reikėjo statant „Maxima“ objektą, pagamino ir tiekė UAB „Betonika“.

Visa konstrukcijų gamyba užtruko apie 2,5 mėnesio. Per tą laiką pagamintos 268 kolonos, 110 vienetų sijų, o tai sudarė daugiau nei 1 100 kub. m gelžbetonio gaminių, taip pat daugiau kaip 5 800 m2 sieninių konstrukcijų, plokščių ir kitų elementų, tarp jų – daugiau nei 600 kv. m trisluoksnių sieninių plokščių.

Stogo konstrukcijoje buvo pritaikytas UAB „Betonika“ pasiūlytas surenkamojo gelžbetonio sprendimas – stogo denginio TT tipo plokštės. Naudotos 700 ir 800 mm aukščio plokštės uždengė daugiau kaip 4 300 kv. m komercinės dalies pastato konstrukcijų. Šios plokštės, kurių ilgis siekė iki 17 m, padidino tarpatramius ir sumažino kolonų skaičių.

Kaip sakė UAB „Betonika“ generalinis direktorius Vytautas Niedvaras, TT plokštės sumontuojamos dvigubai greičiau. Tai leido sutaupyti statybos aikštelėje patiriamas darbo ir įrenginių nuomos išlaidas. TT plokštės yra tinkamas sprendimas komerciniuose bei gamybiniuose pastatuose, kur reikia užtikrinti aukštus ugniaatsparumo reikalavimus. Pagal juos TT plokštės yra patikimos iki 90 minučių.

Architektų pageidavimu – apvalios kolonos

Architektų pageidavimu objekte buvo panaudota ir daugiau nei 100 apvalių kolonų.

„Architektų pageidavimus visuomet vertiname lanksčiai ir siekiame juos įgyvendinti“, – teigė V. Niedvaras, atkreipęs dėmesį, kad toks sprendimas nėra itin dažnas, tačiau labai praktiškas.
Interjere tai padeda išvengti aštrių kampų, kuriems laikui bėgant prireikia daugiau priežiūros. Be to, apvalios kolonos estetiškiau įkomponuojamos interjere, neslopina šviesos šaltinių.
"Maxima" plėtra Naugarduko g.

Šiuo atveju apvalių kolonų nereikėjo papildomai dažyti ar dengti kitomis dangomis. Paliktas natūralus betono paviršius.

Nestandartinis sijos sprendimas

Iššūkiu tapo nestandartinės „Z“ formos sijos. Investuotojas pageidavo, kad stiklo konstrukcijas būtų galima tvirtinti prie sijų. Dėl to tvirtinti fasadines plokštes yra paprasčiau ir pigiau. Tad teko ir gaminti nestandartinės formos sijos „lentynas“ ir siūlyti monolitinį sprendimą.

„Sijas sudėtinga armuoti, tad reikia kruopštaus konstruktorių darbo – dažniausiai tokius gaminius projektuojame patys, nes mums svarbus kokybiškas darbas, konstrukcijų atsparumas bei ilgalaikiškumas. Tai galime užtikrinti tik turėdami savo projektuotojų komandą, kuri turi ne tik konstravimo patirties, bet ir žino gamybos technologijos subtilybes.

Pastaruosius projektus ruošėme programomis „Tekla“. Tai ypač padeda taupyti laiką, nes projektai atliekami greičiau, tačiau, ko gero, pats didžiausias pliusas – duomenų kontrolė.

Viskas daug lengviau patikrinama ir suvokiama, nei projektuojant atskirais pjūviais bei išklotinėmis. Tai padeda taupyti laiką, nes projektą trimatėje erdvėje gali lengviau įvertinti kitų sričių specialistai. Taip pat lengvai gaunami labai tikslūs reikalingų medžiagų kiekiai bei medžiagų, detalių ar pačių elementų specifikacijos.

Tai padeda tiksliau organizuoti darbus ir vykdyti darbų priežiūrą“, – paaiškino V. Niedvaras.

Svarbiausia – patogumas

Naujojo „Maxima“ biurų pastato interjeras solidus, neperkrautas detalėmis ir pakankamai asketiškas.

Kiekviena detalė buvo parinkta atsakingai, atsižvelgiant į geriausią kainos ir kokybės santykį ir į tai, kas leistų užtikrinti didžiausią dirbančiųjų komfortą. Biurui buvo parinktos ramios, dėmesio neblaškančios spalvos.

Nemaža dalis biuro bus įrengta atvirų erdvių principu, tačiau bus ir uždarų kabinetų, pasitarimų kambarių.
"Maxima" plėtra Naugarduko g.

Įdomesnis bus valgyklos interjeras. Architektai stengėsi, kad ji nesudarytų klasikinės valgyklos įspūdžio, o labiau panašėtų į demokratišką kavinę. Tad valgyklos erdvėje atsirado šiek tiek industrinio stiliaus užuominų: interjere panaudota metalinio tinklo, komunikacijos palubėje paliktos atviros, taip laimint daugiau aukščio.

Žalioji energija – ne naujiena

Kylančiame komplekse bus įdiegtos pažangios, aplinką tausojančios šildymo, apšvietimo, vėdinimo, maisto prekių vėsinimo ir atliekų rūšiavimo sistemos. Kaip pasakojo M. Januškevičienė, žaliosios, atsinaujinančių energijos šaltinių pagamintos energijos naudojimas šiam prekybos tinklui nebe naujiena. Tokią energiją „Maxima LT“ tinklas savo kasdienėje veikloje naudoja jau antrus metus.

Nemažai energijos sutaupyti leis išmaniosios šildymo bei vėdinimo sistemos. Naujose ar atnaujinamose parduotuvėse „Maxima“ diegiama ir perteklinės šilumos panaudojimo sistema.

Taigi maistą parduotuvėse vėsinančių šaldymo kompresorių išskiriama perteklinė šiluma bus efektyviai panaudota karštam vandeniui ruošti, prekybos salėms ir kitoms patalpoms šildyti bei vėdinti. Investicijos į naujojo prekybos centro šilumos atgavimo įrenginius sudaro daugiau nei 15 tūkst. eurų.

Sutaupys apie 70 proc. energijos

Lauko ir vidaus apšvietimo sprendimais patikėta pasirūpinti įmonei „Gaudrė“. Projektuojant tiek vidaus, tiek ir lauko apšvietimą pagrindinis dėmesys buvo skirtas apšvietimo komfortui ir efektyvumui.

Šiuo metu statomame administraciniame pastate diegiamos šviesos diodų (LED) šviestuvų ir apšvietimo valdymo sistemos leis sutaupyti apie 70 proc. elektros energijos, palyginti su įprastomis dienos šviesos apšvietimo sistemomis. Pažangūs davikliai leis reguliuoti apšvietimo lygį, atsižvelgiant tiek į judesius, tiek į šviesumo lygį lauke. Saulėtą dieną šviestuvai automatiškai pritems arba išsijungs, o sutemus – įsijungs.

Į darbo vietas apšviečiančius šviestuvus bus integruoti šviesos ir būvio jutikliai. Šviestuvai automatiškai įsijungs darbuotojams atsiradus darbo vietoje, o jiems išėjus po maždaug 30 min. išsijungs.

Užsibūti biure mėgstantiems darbuotojams bus suformuotos šviesos valdymo komforto zonos. Kol biure dirbs nors vienas darbuotojas, bus palaikomas budėjimo šviesos lygis. Biure nebus šviesos jungiklių, tačiau kiekvienas darbuotojas turės galimybę pakoreguoti savo darbo vietos apšvietimo lygį iš savo kompiuterio.

Be to, šviesos valdymo sistema pateiks energijos taupymo ataskaitas bei bus įrengta taip, kad jos nustatymus bus galima keisti nuotoliniu būdu.
"Maxima" plėtra Naugarduko g.

Virš darbo vietų bus pakabinti ypatingi minimalistinio dizaino šviestuvai, šviečiantys žemyn į darbo vietą, ir dalį šviesos aukštyn – į lubas. Apšviečiant lubas, bus sukurta jaukesnė atmosfera biure. Jaukumo suteiks ir tai, kad visame biure panaudoti šiltos spalvos LED šviesos šaltiniai.

Anot UAB „Gaudrė“ projektų vadovo Vytauto Rinkevičiaus, pagrindinis iššūkis, įrengiant „Maxima“ biuro vidaus patalpų apšvietimą, buvo suvaldyti galimą LED šviestuvų akinimą ir užtikrinti apšvietimo tolygumą darbo paviršiuje. Siekiant padidinti apšvietimo komfortą „Gaudrės“ gaminami šviestuvai buvo specialiai patobulinti.

Apšvietimo sistema leis sumažinti ir priežiūros – lempučių keitimo – išlaidas. Į aplinką tausojančių apšvietimo sistemų įdiegimą vien naujajame administraciniame pastate bus investuota daugiau nei 200 tūkst. eurų. Tačiau tokios investicijos turėtų gana greitai atsipirkti. „Maxima LT“ duomenimis, per metus LED šviestuvų ir apšvietimo valdymo sistema, įdiegta administraciniame pastate, leis sutaupyti daugiau nei 17 tūkst. eurų.

Nemaži pinigai infrastruktūrai

Moderniai didesnį saugumą ir patogumą užtikrinančiai infrastruktūrai sukurti bei aplinkosaugai bendrovė „Maxima LT“ skyrė daugiau nei 1,8 mln. eurų, t. y. 12 proc. visų investicijų.

„Turime rekonstruoti Naugarduko, Kauno ir Smolensko gatvių ruožus, koreguoti eismo planavimą, o rekonstruojamose Smolensko ir Žemaitės gatvių ruožuose važiuojamąją dalį paplatinti iki šešių eismo juostų, įrengti viešojo transporto sustojimo juostas, saugumo saleles, reguliuojamąsias sankryžas, šaligatvius pėstiesiems ir dviratininkams ir pan.“, – vardijo UAB „Mitnija“ generalinis direktorius J. Gendvilis.
"Maxima" plėtra Naugarduko g.

Po rekonstrukcijos Smolensko ir Žemaitės gatvių ruožai ties naujuoju „Maxima“ pastatų kompleksu bus paplatinti net iki šešių eismo juostų. Bus rekonstruotas ir troleibusų tinklas, pasirūpinta žaliosiomis miesto zonomis. Taip pat bus sutvarkyti lauko šilumos ir ryšių tinklai.'

Bendra informacija:

Užsakovas: UAB „Maxima LT“

Projekto autoriai: „Maxima LT“ ir „Užupio architektai“

Interjero autoriai: architektūros studija „Plazma“

Generalinis rangovas: UAB „Mitnija“

Statybos darbų pradžia: 2016 m. vasaris

Statybos darbų pabaiga: parduotuvės atidarymas 2016 m. rugsėjį, o administracinio pastato – gruodį

Bendras statinių plotas: 11 263 m2

Sklypo plotas: 17 607 m2

Vietų lengvosioms transporto priemonėms statyti skaičius: daugiau nei 400, iš jų – 253 vietos pirkėjų automobiliams

Vietų dviračiams statyti skaičius: 33

Projekto vertė: 15 mln. eurų