Kaip skelbiama viešųjų pirkimų puslapyje, pradinė (maksimali) sutarties kaina – 944,6 mln. rublių (apytikriai 13 mln. EUR).

Užsakovas – Maskvos statybų departamentas. Konkurso laimėtojas turės per 7 mėnesius atlikti nurodytus darbus: įrengti stogą, sienas, pertvaras, grindis, vidines tiekimo linijas, įskaitant šildymo ir ventiliacijos sistemą, taip pat liftus bei atlikti apdailą.

Nurodoma, kad reikės įrengti teatrą, kavinę, konferencijų sales, pasirūpinti centro teritorija. Objekto statybos prasidėjo 2008 m.

DELFI primena, kad dar birželį Vilniaus meras Remigijus Šimašius tvirtino, kad meistui šio objekto nereikia.

Valstybinė statybos inspekcija prašo teismo pripažinti negaliojančiu 2008 metų rugsėjo 5 dieną išduotą statybos leidimą Maskvos kultūros ir verslo centro „Maskvos namai“ statyboms Vilniuje, Juozapavičiaus gatvėje.

„Turime pradėtą objektą Vilniaus mieste, kurio visiškai nereikia – ir dėl geopolitinių, ir dėl architektūrinių priežasčių. Todėl dar praėjusių metų vasarą savivaldybė su kitomis institucijomis ėmėsi aiškintis, ar toks objektas pagrįstai yra Vilniuje. Kartu pasitarę su teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, pamatėme, kad statinys pastatytas pažeidus statybos reglamentą. Užfiksuota, kad pažeisti aukštingumo, užstatymo tankumo reikalavimai“, - tuo metu sakė Vilniaus meras.

Mero teigimu, rasti pažeidimai yra rimti, todėl artimiausiu metu Maskvos namų statyba nebus tęsiama.

Pasak R. Šimašiaus, savivaldybė negali pati kreiptis į teismą, todėl, ar anuliuoti statybos leidimą, artimiausiu metu spręs teismas. Ieškinys dėl statybos leidimo Maskvos namams Vilniuje panaikinimo bus nagrinėjamas Vilniaus miesto apylinkės teisme.

Dėl stringančios Maskvos namų Vilniuje statybos Rusijos ambasadorius Lietuvoje Aleksandras Udalcovas balandžio pabaigoje apkaltino sostinės merą, sakydamas, jog jis „užsiundė“ bendrovės „Jukos“ advokatus.

„Žinote, jis visai neseniai tiesiog užsiundė „Jukos“ advokatus prieš statomus Maskvos namus. Jis norėjo, kad jie areštuotų šį objektą dar statybų etapu. Šio namo statybos vyksta susidurdamos su sunkumais daugybę metų. Dabar yra štai toks sudėtingas etapas“, – teigė A. Udalcovas.

Objektą statančios bendrovės „Masyvo statyba“ bei pačios įstaigos „Maskvos Kultūros ir Verslo Centras - Maskvos Namai“ direktorius Aleksandras Makarovas sakė, kad statybos stringa dėl negaunamo finansavimo iš generalinio rangovo Rusijoje. Statinio generalinė rangovė – Maskvos bendrovė „MCity“, darbus finansuoja Maskvos vyriausybė.

Pernai pareigas pradėjęs eiti Vilniaus meras R. Šimašius po susitikimo su A. Udalcovu suabejojo šio objekto nauda, sakydamas, kad kol nebus išspręstas įstrigęs Vilniaus namų klausimas, „bus imamasi priemonių“, kad nebūtų atidaryti ir Maskvos namai. Idėja Vilniuje pastatyti Maskvos namus gimė 2004 metų liepą, kai karaliaus Mindaugo karūnavimo 750 metų jubiliejaus iškilmėse lankėsi tuometis Maskvos meras Jurijus Lužkovas.

Tuomet nutarta panašų projektą vykdyti ir Maskvoje. Maskvos namai pradėti statyti 2008-aisiais. Suprojektuotame 9 tūkst. kvadratinių metrų statinyje planuojama įrengti salę, muziejų, įvairias ekspozicijų patalpas.

Skelbta, kad šie namai būtų kultūros ir verslo bendradarbiavimo centras, kurio tikslas – sukurti ir toliau plėtoti gerus kaimyninius santykius tarp Maskvos ir Vilniaus. Vilniaus namų projektas Maskvoje yra įstrigęs, statybos nėra pradėtos – dėl kokių priežasčių, Užsienio reikalų ministerija ir Vilniaus savivaldybė plačiau nekomentuoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)