Antrąjį 2016 metų ketvirtį šalyje išduoti 1179 naujų gyvenamųjų pastatų statybą leidžiantys dokumentai. Tai yra 21,2 proc. mažiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.

58,3 proc. sumažėjo ir leidimų negyvenamiesiems namams. Jų išduota tik 213.

Ober-Haus“ vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas Saulius Vagonis DELFI sakė, kad viena iš tokio sumažėjimo priežasčių yra pernykštis padidėjimas.

„Pernai daug kas skubėjo išsiimti leidimą statybai, nes buvo paskelbta, kad nuo 2016 metų sausio 1 dienos įsigalios privalomas A+ energetinio efektyvumo klasės namų projektavimas ir statyba“, – aiškino jis.

Pašnekovas nurodė, kad labai daug statytojų, žinodami, kad projektuojant A+ energetinę klasę yra didesnės sąnaudos, norėjo gauti leidimus dar iki tada.

Tokią pat priežastį įvardijo ir „Inreal“ investicijų ir analizės departamento vadovas Arnoldas Antanavičius.

„Praėjusiais metais dauguma plėtotojų ir sklypų savininkų skubėjo pasitvirtinti statybos leidimus. Dažnu atveju susiprojektuoti pastatus vien dėl to, kad nuo šių metų tikėjosi griežtesnių reikalavimų. Tuos reikalavimus nukėlė iki lapkričio 1 dienos, bet jie pernai to dar nežinojo. Šiemet yra daug prirengtų statybos leidimų iš anksčiau ir nėra didelio poreikio taip intensyviai juos išsiiminėti“, – nurodė jis.

A. Antanavičius taip pat pažymėjo, kad statybos leidimų skaičius nereiškia analogiškų statybos tempų.

„Jau daug metų statybos leidimų išduodama, o realių statybų būna 30 ar net 50 proc. mažiau. Tai yra daug metų galiojantis dokumentas, todėl statybos gali prasidėti nebūtinai iškart po jo gavimo“, – sakė nekilnojamojo turto (NT) ekspertas.

Kranai sukasi

2016 metų antrąjį ketvirtį smuko ir užbaigtų statybos darbų apimtys. Statistikos departamentas nurodo, kad per šį laikotarpį jų atlikta už 586,5 mln. eurų, o palyginus su pirmu ketvirčiu ir pašalinus sezono bei darbo dienų skaičiaus įtaką, sumažėjo 0,1 proc.

Lyginat su 2015-ųjų antruoju ketvirčiu, statybos darbų atlikta 13,9 proc. mažiau.

A. Antanavičius DELFI sakė, kad šis sumažėjimas greičiausiai yra laikinas.

„Kadangi ir statistika yra sekama periodiškai, – dėstė jis. – Vieną ketvirtį sukrenta daugiau įregistruotų statinių, kitą – mažiau. Natūraliai judėjimas į vieną ar kitą pusę yra.“

„Inreal“ atstovas tvirtino, jog statybų tempai Lietuvoje šiuo metu yra tikrai įspūdingi.

„Pažiūrėjus į statybų kiekius, ypač sostinėje, bet ir Kaune ar Klaipėdoje matyti, kad nuosmukio nėra. Pradedami nauji projektai tiek daugiabučių segmente, tiek nuosavų namų“, – sakė A. Antanavičius.

S. Vagonis taip pat teigė, kad NT rinka auga, žmonės tampa turtingesni ir statosi namus.

„Šį sumažėjimą reikėtų vertinti santūriai, nes žiūrint į sklypų pirkimo apimtis, pirkimo-pardavimo sandorių aktyvumą, nepanašu, kad žmonės nustojo domėtis NT“, – sakė pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)