Pagrindiniai bruožai

Sklaidant interjero puslapius ir grožintis naujausiais architektų bei dizainerių kūriniais, dažnai ne klasikinis interjeras yra vadinamas skandinavišku. Tai – ne visada tikslus apibūdinimas.

Su tuo susiduria su klientais bendraujantys profesionalai. „Užsakovai iš pradžių nori skandinaviško stiliaus, bet tik retas iš tikrųjų žino, kaip jis atrodo. Daugiau pabendravus paaiškėja, kad jam patinka tikrai ne skandinaviškas stilius“, – teigė interjero dizainerė G. Sutkienė.

„Skandinaviškas interjero stilius nėra „visa kita“, kas ne klasika, kaip dažnai atrodo lietuviams. Nors skandinaviškas interjeras – gana plati sąvoka, yra keletas bruožų, būdingų tik skandinaviškam interjerui, siejančių jo atšakas“, – sakė G. Sutkienė.

Raktiniai skandinaviško interjero bruožai, anot dizainerės, turėtų būti šviesu, natūralu ir gana paprasta.

Natūralios medinės grindys tonuojamos pilka alyva siekiant paslėpti natūralų medienos geltonumą (pvz., ąžuolo) arba dažomos baltai. Šakotos lentos – privalumas, siekiamybė, nes tai natūralu.

Medžiu klojamos visos patalpos, tik vonios kambariuose klijuojamos plytelės. Skandinaviškuose interjeruose nerasite jokių didelių kilimų nuo sienos iki sienos, vyrauja nedideli kilimėliai tam tikrose zonose. Grindjuostės – baltos, dažnai sutinkami ir karnizai palei lubas.

„Sienos baltos. Ir taškas. Kartais viena ar kelios sienos pagyvinamos dažniausiai modernaus rašto (ne klasikiniu) popieriniu tapetu. Baldų pagrindinė spalva – pilka ir visi šilti pilkos atspalviai bei kitos neutralios spalvos. Detalėse gali atsirasti ir ryškesnių spalvų, bet jos nedominuoja“, – spalvinius niuansus dėstė dizainerė.

Visi baldai šiauriečių namuose nedideli, jų namuose tik tiek, kiek būtina. Dažniausiai pasitaiko lakoniškų, paprastų formų. Nedideli baldai interjerui suteikia erdvės, lengvumo.

„Mane ypač žavi skandinavų įgimtas mokėjimas derinti visiškai skirtingo stiliaus baldus – modernius su antikvariniais, masinius „Ikea“ gaminius su dizainerių autoriniais, savadarbius su paveldėtais iš močiutės ir pan. Viskas, atrodo, padaryta lengvai, lyg netyčia.

Žavi baldų paskirties kaita: kėdė tampa knygų staleliu prie lovos, o knygų lentynoje surikiuota avalynė. Augant ir formuojantis tokioje aplinkoje, tikiu, kad tai pavyksta netyčia. Mums, vis dar derinantiems sekcijos spalvą prie virtuvinio stalo ir galvojantiems, ką kaimynas pasakys, tokio lengvumo dar reikia mokytis“, – skandinavų kūryba žavėjosi G. Sutkienė.

Paprastas mąstymas

Interjero dizainerė pasakojo, kad didelis dėmesys skandinavų namuose skiriamas apšvietimui –tamsi žiema trunka didesnę metų dalį. Yra daug logiškai išdėstytų šviesos šaltinių, ten, kur reikia: virš valgomųjų stalų, skaitymo vietoje. Apšviečiamos spintos, darbo vietos ir t. t.

G. Sutkienė pabrėžė, kad funkcionalumas ir patogumas skandinaviškame interjere užima ypatingą vietą ir nugali estetikos poreikį: „Pavyzdžiui, jei reikia šviestuvo virš stalo, o elektros išvadas yra visai ne ten, šviestuvo laidas yra nutiesiamas per lubas, kad šviestuvas kabėtų ten, kur patogu.

Kabantis laidas niekam netrukdo. Niekam nereikia euroremonto standartus atitinkančių sienų, kičinio gipskartonio lubų dekoro ar skirtingų spalvų kambarių. Iki negyvumo nulygintos sienos, rinktinės lentos be šakų ar brangios dekoro medžiagos jiems nėra privalumas. Niekas neperka baldų, kad „liktų anūkams“, tai – mūsų ir jų požiūrių skirtumai. Keista girdėti tautiečių priekaištus „Ikea“ baldams, kad jie vienkartiniai – jie tokie yra specialiai. Tai – ne minusas, tai – skirtingas požiūris į gyvenimą ir aplinką.“

Mums, vis dar derinantiems sekcijos spalvą prie virtuvinio stalo ir galvojantiems, ką kaimynas pasakys, tokio lengvumo dar reikia mokytis.
G. Sutkienė

Ko gero, dėl tos pačios šviesos trūkumo priežasties langai skandinaviškame interjere beveik nedengiami arba minimaliai dengiami užuolaidomis.

Dažniausiai naudojami natūralūs audiniai: linas, medvilnė. Beveik nerasime dieninių užuolaidų. Čia apstu interjero tekstilės – natūralaus pluošto apklotų, kailinių dekoratyvių patiesimų, vilnos, medvilnės, dekoratyvių mezginių, net tautinių raštų. Tai pripildo interjerus skirtingų tekstūrų, daro juos jaukius ir šiltus. Prisiminkime, kad tekstilės pramonė ir tekstilė, kaip taikomojo meno šaka, Skandinavijos šalyse yra ypač išvystyta, mėgstama ir itin vertinama.

JAUKU. Būdingas dažniausiai vertikalių formų židinys ar buržuika kambario kampe:

LENGVA. Skandinaviškų interjerų dekoratyviniai elementai dažniausiai yra gana paprasti:

PATOGU. Virtuvės indai laikomi atvirose lentynose, o ne uždarose spintose – taip juos lengviau rasti:

UNIKALU. Iš skandinavų galėtume pasimokyti savito požiūrio į estetiką ir grožį:
Skandinaviškame stiliuje svarbiausia – funkcionalumas
BALTA. Stengiamasi išgauti kuo daugiau šviesos projektuojant didelius langus, parenkant šviesias spalvas interjere:
Skandinaviškame stiliuje svarbiausia – funkcionalumas

ŽAISMINGA. Ant sienų grupuojami paveikslai žavi paprastumu ir lakoniškumu – grafika, plakatai, eskizai: