Senelių namų paramos vadovu, taip pat Adutiškio reabilitacijos ir slaugos centro direktoriumi prisistatantis Žydrūnas Eimutis „Facebook“ paskyroje pasidalino įrašu, kad parduoda butus jam priklausančiame daugiabutyje Zarasuose.

„Visi butai po 30 ar 45 kv. m. Reikalingas remontas. Gegužės mėnesį siūlau ypatingą kainą 60 Eur už kv. m. Butai nuo 1800 Eur. Tiek pat reikia investuoti į remontą. Po visko gražaus naujo buto savikaina bus iki 4000 Eur. Išlaikymas žiemą – apie 20 Eur šildymas ir 10 Eur kiti bendrijos mokesčiai per mėnesį.

Išnuomoti tokį butą Zarasuose nėra problemų, nes pasiūlos nėra. Pastatas 5 min pėsčiomis iki centro ar ežerų. Neturintiems eurų dabar, bet turintiems geras rankas siūlau: suremontuojat 1 butą man, 1 butą gaunate kaip atlygį (sąlyga – tai turi įvykti šiemet)“, – taip skamba jo pasiūlymas.

Ž. Eimutis DELFI patvirtino, kad po skelbimo publikavimo sulaukė nemažo susidomėjimo.

„Šiandien rezervuota beveik 60 proc. visų pastato butų. Bet kadangi vyksta derybos su rimtu pirkėju, kuris nori visą namą paimti, tai laukiam derybų rezultato. Tada, jei jo nebus, parduosim žmonėms, nes tikrai buvo susidomėjusių“, – sakė pašnekovas, pridūręs, kad iš esmės jokio skirtumo ar butą nusipirkti, ar gauti dovanų suremontavus kitą tokį patį.

Jis pripažino, kad pats daugiabutį įsigijo iš valstybės, sudalyvavęs Turto banko aukcione.

„Tada namas nedaug kainavo, bet pusantrų metų užtruko jo išskaidymas butais, dvi žiemas šildyti po 6 tūkst. eurų, taip kad buvo šiokios tokios investicijos“, – pasakojo jis.

Nuo Vilniaus iki Zarasų – 146 km. O nuo Zarasų iki Daugpilio – 24 km. Statistikos departamento duomenimis, šiuo metu Zarasai turi mažiau nei 7 tūkst. gyventojų, nors prieš dešimtmetį jų buvo apie 8 tūkst.

Turto banko aukcionuose ir dabar galima nebrangiai įsigyti daugiabučių. Pavyzdžiui, Pasvalio r. Pušaloto sen. kelių butų gyvenamasis namas, kurio bendras plotas 144,20 kv. m; ūkio paskirties pastatai ir 87,93 aro žemės sklypas parduodamas už pradinę 4 517 Eur sumą.

Kur kas daugiau dėmesio gali sulaukti Kaune, V. Krėvės pr. Parduodamos 2 236 kv. m daugiabučio patalpos. Pradinė jų kaina – 200 tūkst. Eur arba apie 90 kv. m už 1 kv. m bendro ploto.

Aukcionuose taip pat galima nebrangiai įsigyti mažesnių gyvenamųjų namų įvairiose vietose (pradinė kaina nesiekia 2 tūkst. Eur), taip pat garažų, gamybinių patalpų, butų Vilniuje, poilsio namus pajūryje ar medinę vilą Druskininkuose.

Vertina kaip atskirą verslo nišą

Bendrovės „Inreal“ Investicijų ir analizės departamento vadovas Arnoldas Antanavičius pripažino, kad toks verslo modelis, kai perkamas didesnio ploto NT ir vėliau išskaidomas į mažesnius vienetus, gali būti perspektyvus.

„Jeigu yra tokį dalyką darančių žmonių, veikiausiai tai yra pelninga. Kokio dydžio bus galimas pelnas, aišku, kitas klausimas. Vis dėlto kiekvienas, investuojantis į NT, turi nusimatęs pelno grąžą įsivaizdavimą pelną. Vieni projektai vienus tenkina, kitų netenkina“, – svarstė vadovas.

Jo teigimu, yra nemažai atvejų kai įsigyti didesni pastatai vėliau smulkinami ir perparduodami. Tokių pavyzdžių yra visuose miestuose, taip pat Vilniuje.

Taip daroma, nes smulkesnio NT galutinė kaina yra mažesnė, dėl to jį galį nusipirkti daugiau žmonių.

„Tikrai yra pirkėjų, kuriems tai yra aktualu, pvz., studentai ar jauni žmonės kur neturi daug pinigų. Taigi tai yra atskira verslo niša, kurioje galima dirbti“, – aiškino A. Antanavičius.

Jo teigimu, panašių projektų investicijų sumos yra nedidelės, tačiau atitinkamas ir tikėtinas uždarbis: esą pelno procentas galbūt ir išeina didesnis, bet uždirbtų pinigų suma nelabai didelė. Tačiau tai įprastinis verslo dėsnis – kuo daugiau investuoji, tuo daugiau gali uždirbti ir atvirkščiai.

„Pastebime, kad mažesniuose miestuose labiausiai paklausūs mažesnės kvadratūros, mažesni butai. Norint turėti tokį savo būstą reikia mažesnės sumos. Kita vertus, būsto nuomos rinka mažesniuose miestuose labai vangi. Dėl mažų nuomos pajamų nelabai kas nori nuomoti, nes nusidėvėjimas yra santykinai didesnis už nuomos naudą.

O žmonės vis tiek migruoja, dalis grįžta galbūt iš užsienio ar iš kitų miestų ir neturi kur apsistoti. Taigi pradeda ieškoti, ką įsigyti, bet dažnai iš karto pradinio kapitalo nebūna. Taigi, tokia galimybė įsigyti mažesnį turtą, mažesnį būstą yra patraukli tam tikrai kategorijai žmonių“, – apibendrino pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (156)