Kai vilnietis Dainius Podolinskis išsikraustė dirbti ir gyventi Londone, sostinėje liko jo butas. Pasisėmęs nekilnojamojo turto valdymo pavyzdžių Didžiojoje Britanijoje ir „įdarbinęs“ likusį butą Vilniuje, vyras sugalvojo pradėti naują verslą: siūlyti Vilniuje butus turintiems gyventojams užsidirbti iš savo būsto.

„Kaip ir daugelis verslų, šis gimė iš asmeninės patirties. Nors Lietuvoje nuolat negyvenu, turiu butą Vilniuje. Mielai juo pasinaudočiau, kai grįžtu atostogų, tačiau jame gyvena nuomininkai, o trumpalaikės nuomos klientų valdyti neturiu galimybės“, – pasakojo trumpalaikės nuomos valdymo paslaugas siūlančio verslo įkūrėjas.

Būtent susidūrus su tokia problema, D. Podolinskis nusprendė Vilniuje esančių butų savininkams pasiūlyti tokią paslaugą: trumpalaikės nuomos administravimą.

„Trumpalaikė nuoma leidžia gauti daugiau pajamų nei ilgalaikė nuoma. Taip pat toks būsto valdymas leidžia pačiam savininkui juo naudotis, kai tik reikia. Idėja paremta dalijimosi ekonomika“, – kalbėjo Dirbabutas.lt projektą su partneriais sukūręs lietuvis.

Pasak jo, ne viešbučiai, o paprasti sostinės butai turėtų sudominti ir užsieniečius, kurie į Lietuvą atvyksta trumpam, nes tai leistų pajustą tikrą gyvenimą Vilniuje.

Nors naują paslaugą D. Podolinskis pradėjo siūlyti visai neseniai, lietuvis iš anksto apsibrėžė, kokie sunkumai gali kilti.

„Didžiausias iššūkis yra įtikinti būsto savininkus, kad jų namai yra saugūs ir į juos grįžę jie ras tokius pačius, kokius mums perdavė“, – kalbėjo pašnekovas.

Šiuo metu Londone gyvenantis verslininkas taip pat prisipažino, kad įmonių, kurios siūlo nekilnojamojo turto administravimo paslaugas, sostinėje yra, bet, pasak jo, nėra aktyviai siūlomas verslo modelis, kai būsto savininkas galėtų nuomoti butą, kai išvyksta atostogų į užsienį ar leidžia vasarą sodyboje.

Renkasi ne tik viešbučius

Lietuvos statistikos departamentas pagal vykdomas fizinių asmenų, turinčių verslo liudijimus teikti nakvynes ir pusryčių bei kaimo turizmo sodybų apgyvendinimo paslaugas apklausą skaičiuoja, kad penai Lietuvoje trumpalaikio turistų apgyvendinimo paslaugos buvo suteiktos 993 apgyvendinimo vietose – apartamentuose ir butuose, ir 655 kaimo turizmo sodybose.

Iš viso pernai Lietuvoje apgyvendinimo įstaigose apsistojo 2,8 mln. turistų. Iš jų – 2 mln. viešbučiuose, nakvynės ir pusryčių paslaugas teikiančiose apgyvendinimo vietose (angl. B&B) – 169 tūkst., kaimo turizmo sodybose – 303 tūkst., kempinguose ir stovyklavietėse – 40 tūkst.

Palyginus su 2014 m. trumpalaikio apgyvendinimo įstaigų skaičius pagal verslo liudijimus pernai išaugo beveik trečdaliu (31 proc.) ir pasiekė 993. Juose apsistojusių turistų skaičius augo 14,8 proc. (iki 169,4 tūkst.).

Renkasi investicijas nuomai

„Captal Pro“ nekilnojamojo turto brokeriai pastebi, kad pirkti būstą nuomai Lietuvoje dar nėra labai paplitusi praktika, kai Didžiojoje Britanijoje (angl. buy to let) yra itin populiari.

Vis dėlto Anglijos mokestinės prievolės ir stambieji investuotojai iš šios rinkos yra išstūmę smulkiuosius investuotojus. O štai Lietuvoje nekilnojamojo turto brokeriai mato tinkamą aplinką investuoti į NT nuomai ir vidutines pajamas gaunantiems asmenims ar emigrantams.

„Neseniai nekilnojamąjį turtą, turėdami ketinimų jį nuomoti ir taip uždirbti, pirkdavo tik aukštesnes pajamas turintys asmenys. Tačiau jau kuris laikas tam ryžtasi ir vidutines pajamas gaunantys gyventojai. Jiems tai – tartum garantas, jog nuolat turės pajamų“, - komentavo investicijų į nekilnojamąjį turtą ekspertas Aurelijus Jakavickas.

Brokeriai taip pat įžvelgia, kad nors dabar Lietuvoje tik 7-10 proc. gyventojų nuomojasi būstą, ateityje šis procentas turėtų augti.

A. Jakavickas, lygindamas NT rinką Lietuvoje ir Anglijoje, skaičiuoja, kad norint įsigyti patrauklų nuomai nekilnojamąjį turtą Didžiojoje Britanijoje reikia mažiausiai sutaupyti 60 tūkst. eurų pradiniam įnašui, kai už tokią sumą su paskola Lietuvoje galima įsigyti 2-4 butus.

„Dėl tokio pajamų išskaidymo mažėja rizika dėl nemokių nuomininkų ir galiausiai galima uždirbti daugiau nei Anglijoje“, - kodėl emigrantams investicijos Lietuvoje gali būti labiau patrauklesnės, kalbėjo nekilnojamojo turto brokeris.

„Capital Pro“ brokeriai skaičiuoja, kad investicijos būstui nuomai gali nešti 7-15 proc. grąžą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)