Nekilnojamojo turto pardavėjai pastebi, kad sodybų rinka yra pasiekusi dugną, tačiau tikisi, kad šiemet ji bus išjudinta.

Būsimiems sodybų pirkėjams prieš sandorio sudarymą jie pataria gerai pagalvoti, kam reikalinga sodyba – priešingu atveju, vietoje poilsio bus tik daugiau galvos skausmo.

Nemokamų klasifikuotų skelbimų portale „Alio.lt“, kurį valdo DELFI grupė, padoriu atstumu nuo Vilniaus galima rasti ne vieną parduodamą sodybą, kurią galima nusipirkti už mažiau nei 10 tūkst. Eur.

Atsikvėpti nuo miesto šurmulio

„Miškų apsuptyje parduodamas vienkiemis. Čiobiškio seniūnijoje Kaimenkos viensėdyje parduodama sodyba. Sodybai priklauso 35 arai žemės sklypas. Teritorijoje – gyvenamasis namas, ūkinis pastatas, lauko viralinė ir pirtelė, šulinys. Gyvenamasis namas – rąstinis, bendro 67,33 kv.m. ploto, trijų kambarių“, – rašoma viename iš skelbimų.

Pardavėjai pripažįsta, kad 31 km nuo Širvintų ir 55 km nuo Vilniaus esančiam namui reikalingas remontas, tačiau jame praleisti atostogas esą galima ir be didelių investicijų. Kaip privalumai skelbime nurodomas veikiantis duonkepis, šulinys, atvesta elektra ir ištisus metus esą geras privažiavimas.

„Ypatinga ramybė, aplink jokio triukšmo, artimiausi kaimynai – už 300 m. Vieta ypatingai jauki, apsupta miškų. Puikus pasiūlymas norintiems atsikvėpti nuo miesto šurmulio“, – viliojama 6,6 tūkst. kainuojančios sodybos skelbime.

Jeigu norisi ko nors arčiau sostinės, galima apžiūrėti ir už Rudaminos esančioje sodų bendrijoje parduodamą sklypą su nameliu už 7 tūkst. eurų.

6 arų sklypas – „taisyklingos formos, lygus“, į jį atvesta elektros linija. Tiesa, vandentiekio nėra ir tualetas tik lauko.

„Parduodamas kartu su mobiliu namelių, kuriame yra mini-virtuvė, miegamasis, vaiko kambarys, svetainė, WC su vonia (nepajungtas vanduo). Gyvena tvarkingi, malonus kaimynai. Geras, asfaltuotas privažiavimas iki Piktakonio ir 4 km žvyrkelio. Šalia nuostabus miškas, kur galima grybauti ar uogauti. Labai rami, graži vieta“, – teigiama skelbime.
Apleistą sodybą vienkiemyje Molėtų rajone, prie Alantos galima nusipirkti už 6 tūkst. Eur.

„Namas medinis, reikia remonto. Tinkama tiek poilsiui, tiek gyventi. Name yra du dideli kambariai, koridoriukai du ir tamsioji patalpa. Kadangi palėpėje daug vietos, yra galimybė įsirengti kambarius joje“, – rašoma kitame skelbime.

Jame teigiama, kad parduodamas 33 arų gyvenamosios valdos sklypas yra gražioje vietoje, 10 km spinduliu esą yra į ežerai ir kelios upės.

„Vandentiekio nėra, yra šulinys. Sodyboje daug metų negyventa, todėl ji apleista. Apšildoma krosnele, pastatyta maždaug prieš 12 metų. Kambariuose grindys medinės, koridoriuose – plūktos, asla. Sodybą supa seni medžiai. Kadangi sodyba vienkiemyje, puiki vieta jūsų poilsiui, pabėgti nuo miesto šurmulio“, – viliojami pirkėjai.

Kad sodyba netaptų našta

Utenoje įsikūrusios bendrovės „Namudė“, kuri verčiasi prekyba nekilnojamuoju turtu Aukštaitijoje, savininkas Alvydas Boguševičius įsitikinęs, kad šiemet prekyba sodybomis bus intensyvesnė.

Jo nuomone, šiemet pasiektas šešerių metų kainų „dugnas“, o kadangi lietuviai gyvena geriau, kalbos apie karą ar krizę aprimę, tad prekyba, tikėtina, bus intensyvesnė.

„Yra trys grupės pirkėjų. Pirmoji – pigaus turto, kurio kaime yra yra praktiškai visur, kur pirštu dursi. Už dešimt tūkstančių eurų rasi ir apie Švenčionis, ir Molėtus, ir Anykščius. Bet tai būtų klasikinė kaimiška sodyba – tokioje nebus nė naujo stogo, nė kanalizacijos, nė vandentiekio ar dušo kabinos. Tiesiog geltonas namas su sodeliu ir nedidele namų valda.

Kita grupė – kiek daugiau pasiturintys, inteligentiški pirkėjai, kuriems jau reikia, kad būtų „boileriukas“, šiltas vanduo, gal stogas pakeistas ar langai, gamta gražesnė, normalesnis privažiavimas, kaimynystė, kraštovaizdis, kalniukai. Tokių sodybų kainos svyruoja apie dvidešimt – trisdešimt tūkstančių eurų.

Na, ir trečioji rūšis: stiprūs vadybininkai, įmonių savininkai ar dabar nauja klasė, karta ateina – tai programišiai, kurie truputį daugiau gali – apie šimtą tūkstančių eurų ir daugiau. Bet jie nori apynaujo ar naujo namo, pirtelės, paežerės, miško, tvenkinio, žodžiu, daugiau atributų“, – pasakojo A. Boguševičius.

Anot jo, pastaruoju metu pirkėjai labiau domisi miškuose ar pamiškėse esančiomis sodybomis. Esą jomis itin domisi užsieniečiai ar užsienyje pagyvenę lietuviai. Tačiau tokių gerai išsilaikiusių sodybų nedaug.

Vis dėlto besidomintiems sodybomis verslininkas patarė nepasiduoti madoms ir nepirkti nekilnojamojo turto kaip priedo prie būsto senamiestyje ar prabangaus automobilio.

„Sodybos funkcija turi tarnaujanti žmogui. Galbūt jis turi kokį hobį – ar nardo, ar šaudo, ar „gaudo“. Pasiturintis žmogus sodybą gali nusipirkti ir už dešimt ar dvidešimt tūkstančių – hobius joje tikrai patenkins ir nesuks galvos dėl brangios turto priežiūros ar draudimo“, – sakė pašnekovas.

Kad pirkinys netaptų našta, jis patarė nusimesti nuo savo pečių kuo daugiau buitinių darbų – pavyzdžiui, žolę patikėti nupjauti samdomiems vietiniams gyventojams arba jau besikuriančioms jaunimo įmonėms, kurios teikia tokias paslaugas už abonentinį mokestį.

„Berniukėliai“ susiorganizuoja nuvažiuoja nupjauna žolę ir ramu šeštadienio rytą, nereikia brūžint tos žoliapjovės ir kelti kaimyno iš miego.

Tuos pigius darbus reikia arba kažkam atiduot, arba parduot arba iš viso nedaryti. Priešingu atveju savaitgalis greit prabėga. Reikia naudotis gamta – geriau žvejoti, knygą skaityti, degintis ar pjauti žolę ne dažniau kaip du kartus per metus. Nereikia miesto priemiesčio darbų perkelti į kaimą“, – patarė A. Boguševičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1057)