Būsto nuomos kainos, pasak NT ekspertų, labiausiai išauga rugpjūtį–spalį, tačiau šios tendencijos ryškios sostinėje, o kituose miestuose jų beveik arba visai nejusti.

„Liepos pabaigoje, rugpjūtį, rugsėjo pradžioje, kai paaiškėja stojimų į aukštąsias mokyklas rezultatai, į Vilnių atvažiuoja nemažai studentų. Nors dalis žmonių studentams būsto nėra linkę nuomoti, pasiūla sumažėja, kainos išauga. Kainų skirtumas yra aiškiai pastebimas, jos gali didėti maždaug iki 15 proc.“, – teigia „NT ekspertai“ brokeris Tomas Lenartas.

Savo ruožtu NT paslaugų bendrovės „Ober-Haus“ senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada pažymi, kad rugpjūčio–spalio mėnesiais sudaroma daugiau nei pusė visų metų nuomos sandorių. Tai laikas, kai sąlygas diktuoja nuomininkas – jis gali rinktis, kam nuomoti būstą.

Tačiau, pasak M. Čiulados, situacija rinkoje tampa tokia ne tik dėl į sostinę atvykstančių studentų. „Kainos išauga ne vien dėl studentų srauto. Mes visiems savo klientams patariame sudaryti nuomos sutartis taip, kad jos baigtųsi rugpjūčio–spalio mėnesiais. Tokio cikliškumo laikosi ir patys savininkai“, – sako NT ekspertas.

Vasarą, anot T. Lenarto, kai šilta, paklausiausi būna tie butai, kuriuose yra šiek tiek vėsiau (su langais į rytus, šiaurę). Kai žmonės būstą nuomojasi žiemą, ieško tokio, kuriame būtų daug saulės, šilumos ir nepagalvoja, kad vasarą tokiame bute gali tekti „kepti“.

Pigiausia – atšalus orams

Mažiausios kainos, NT ekspertų teigimu, yra rudens pabaigoje, žiemą. Taip, pasak T. Lenarto bei M. Čiulados, yra dėl sumažėjusio studentų srauto bei prasidėjusio šildymo sezono.

„Tai reiškia padidėjusias komunalinių mokesčių išlaidas, ypač senesnės statybos namuose. Tie, kurie turi senos statybos butus ir neišnuomojo jų rugsėjį, stengiasi būstą išnuomoti bet kokiomis priemonėmis tam, kad kažkas jame gyventų ir padengtų komunalinių mokesčių išlaidas“, – sako T. Lenartas.

M. Čiulada būsto nuomos rinką žiemos laikotarpiu vadina „nuomininkų rinka“. Nors sandorių tuomet nėra daug, o nuomininkai neturi itin didelio pasirinkimo, tačiau jie turi daugiau derybinių svertų.

„Nuomotojui svarbu, kas nuomosis. Jei parduoti būstą gali bet kam, nes tai yra vienkartinis sandoris, nuomodamas savo turtą ir leisdamas juo naudotis, nuomotojas ieško patikimo nuomininko.

Paprastai būsto nuoma nėra pagrindinės nuomotojo pajamos, tad, turėdamas kitą pajamų šaltinį, nuomotojas yra linkęs verčiau sumažinti būsto nuomos kainą ir išnuomoti jį patikimam, ramiam žmogui“, – kalba M. Čiulada.

Arčiau centro – nebūtinai brangiau

Nors nuomotojai už būstą senamiestyje, arčiau centro yra linkę prašyti didesnio nuomos mokesčio, kai kurie nuomininkai už tokią kainą mieliau rinktųsi geriau įrengtą butą tolėliau nuo miesto centro. Be to, kai kurių gerai įrengtų butų kainos miegamuosiuose rajonuose gali būti didesnės, nei prasčiau įrengtų senamiestyje.

„Nuomos kaina labiausiai priklauso nuo būsto įrengimo ir to, kur jis yra. Arčiau centro kainos visuomet bus aukštesnės, tačiau miegamajame rajone puikiai įrengto buto nuoma gali atsieiti brangiau, nei prasčiau įrengto buto senamiestyje.

Nors atrodytų, kad galėtų gerokai skirtis naujos ir senos statybos butų kainos, tačiau, jei senos statybos name esantis butas yra gerai įrengtas, o namas yra patogioje susisiekimo atžvilgiu vietoje, kainos, palyginti su naujos statybos butu, skirsis labai mažai“, – aiškina T. Lenartas.