Sumokėjo 11 tūkst. eurų avansą

Norvegijoje dirbantis Mindaugas (pavardė redakcijai žinoma – DELFI) jau ne vienerius metus puoselėjo svajonę Jonavoje pasistatyti namą, kuriame galėtų gyventi, kai į Lietuvą grįžta atostogų ar sugrįš visam laikui.

„Graudžiai juokinga, kai matau, jog kaimynas, su kuriuo statybas pradėjome tuo pačiu metu, jau tuoj įsikraustys gyventi, o mano namo sienos yra vos 1,8 metro aukščio ir viskas“, – kalbėjo Mindaugas.

Jo teigimu, didžiausia problema šioje istorijoje yra tai, kad jis pasitikėjo Lietuvos gamintojais – Plungėje veikiančia blokelių gamybos įmone „Barmina“.

„Jų gaminami blokeliai, kai juos apžiūrėjau, man patiko. Teigiama, kad jų gera šiluminė varža, jie atsparūs Lietuvos orams. Todėl su „Barminos“ direktoriumi Mantu Kelerta pernai balandį pasirašiau sutartį, kad nusipirksiu tiek blokelių, kiek reikia sumūryti namo sienas, taip pat samdysiu įmonę „Barmina“, kad jos žmonės tas sienas ir sumūrytų, jog vėliau nekiltų problemų esą dirbo ne specialistai“, – pasakojo Mindaugas.

Sutarties vertė – 17 tūkst. eurų. Mindaugas iškart sumokėjo avansą – apie 11 tūkst eurų.

„Tai buvo net ne avansas, o aš Mantui pinigus tiesiog paskolinau, o paskui laksčiau, kol jį pagavau, kad pasirašytų vekselį, kad jis man skolingas. Kai mokėjau pinigus jis man nedavė jokio pinigų priėmimo kvito, todėl tai ir traktuotina kaip paskola, o ne kaip avansas“, – aiškino pašnekovas.

Neįmanoma susisiekti

Vyrai sutarė, kad įmonė imsis blokelių gamybos, o Mindaugas pernai rugpjūtį grįš į Lietuvą atostogų ir tada prasidės statybos.

„Kai grįžau, jokios statybos neprasidėjo. „Barminos“ direktorius vis teisinosi, kad turi kitų objektų, todėl man reikės palaukti. Galiausiai kažkaip pavyko prispausti, kad jis atvežtų maždaug trečdalį visų namo statybai reikalingų blokelių. Iš jų darbininkai pastatė 1,8 metro aukščio sienas ir viskas. Projekte numatyta, kad dalies namo sienų aukštis turi būti 4,3 metro, kitos dalies – 3,3 metro“, – pasakojo Mindaugas.

Statybvietėje vaizdas nuo pernai rugsėjo nepasikeitė – yra tik pamūryta dalis sienų. „Pernai rudenį, kai baigėsi atostogos, vėl turėjau grįžti į Norvegiją. Nors joje ir buvau, visą laiką telefonu, kitomis komunikavimo priemonėmis gaudžiau M. Kelertą. Jis vis žadėjo, kad kai tik orai leis, sienos bus toliau mūrijamos, tačiau viskas iki šiol stovi vietoje. Dabar jis man net ragelio nebekelia. Kelis kartus bandžiau skambinti iš kito numerio, tai išgirdęs mano balsą, jis tiesiog padėjo ragelį“, – piktinosi pašnekovas.

Į pagalbą pasitelkė advokatą

Jo nuomone, įmonė „Barmina“ tiesiog neturi lėšų gaminti blokelius, todėl niekuo dėtas žmogus esą ir pateko į tokią keblią situaciją.

„Mano kantrybė irgi baigėsi. Į statybvietę jau suvežtos kitos medžiagos, reikalingos namo statybai dabar jos guli po atviru dangumi, joms kenkia lietus. Nieko negalima daryti, nes sienos nesumūrytos, o tai nepadaryta, nes nėra blokelių. Jau kreipiausi į advokatą, kad jis imtųsi šio reikalo. Negalima šitaip apgaudinėti žmonių. Jei jau įsipareigoji pagaminti blokelius ir iš jų sumūryti sienas, tai taip ir reikia padaryti“, – įsitikinęs Mindaugas.

Jis pasiryžęs kreiptis ir į teismą, kad atgautų sumokėtus pinigus. „Tačiau tai irgi ne išeitis. Sienų pagrindas sumūrytas iš vienų blokelių. Jei ant jų dėsime kitus, neaišku, kas gali nutikti, ar jie atlaikys, nesubyrės. Patekau į tokią situaciją, kad niekam nelinkėčiau“, – apgailestavo Mindaugas.

„Barminos“ direktorius M. Kelerta atsiliepė į DELFI žurnalistės skambutį ir patikino, jog turi laiko kalbėtis. Tačiau išgirdęs, jog bus užduodami klausimai apie Mindaugo namo statybas, atsiprašė, jog nebegali kalbėti ir esą per valandą perskambins. Tačiau po valandos, nesulaukus jo skambučio ir paskambinus dar kartą, jis numetė ragelį.

Mindaugas yra išsaugojęs susirašinėjimus su M. Kelerta, kur jis dievagojosi, kad pernai rugsėjo 28 dieną atsiveš blokelius ir statybos vyks toliau. Verslininkas teisinosi tuo, jog darbų daug, o suspėti sunku, nes iš darbo išėjo nemažai žmonių, esą jis pats pustrečio mėnesio dirba be laisvadienių.

Tačiau pažadas, jog rugsėjo 28 dieną blokeliai bus statybvietėje, nebuvo įvykdytas, o po to Mindaugas nebesulaukė atsakymų į M. Kelertai siųstas žinutes. Prieš tai jis tik kelis kartus pabrėžė, kad „niekur nedingsime, vis tiek pastatysime“.

M. Kelerta, matyt, jau gavo mano advokato jam siųstus dokumentus, nes sulaukiau žinutės, kad iki šeštadienio į statybvietę atveš visus blokelius, o kitą antradienį pradės mūryti sienas. Pažiūrėsime, kaip bus. Šiuo žmogumi tikrai nebetikiu“, – kalbėjo Mindaugas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (180)