Strateginė geografinė mečetės padėtis yra simbolinė visų Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) piliečių širdyse glūdinčio emocinio ryšio išraiška, nes netoli mečetės palaidotas pirmasis JAE prezidentas šeichas Zaidas bin Sultanas Al Nahajanas.

Didžiąją šeicho Zaido mečetę puikiai atpažinsite iš skaisčios spalvos, nes ji padengta marmuru „Sivec“ iš Makedonijos. Kiekvienas meninio dizaino elementas kruopščiai apgalvotas, todėl puikiai dera prie bendro mečetės vaizdo. Rengiant įvairius struktūros ir puošybos elementus, dalyvavo daugiau nei 38 rangovai ir tūkstančiai darbininkų.

Medžiagos atgabentos iš įvairių šalių: Graikijos, Italijos, Vokietijos, Kinijos, Austrijos, Indijos, Naujosios Zelandijos ir daugelio kitų.

Didžiosios šeicho Zaido mečetės indėlis į islamo meną

- Minaretų dizaine dera mameliukų, Osmanų ir Fatimidų stiliai – čia į meno ir grožio visumą susijungia platus ir įvairus islamo pasaulis.
- Tobulėjant ornamentikos menui, kruopščiai išdėliojus įvairiaspalvį marmurą, sukurti beprecedenčiai meno forumai, kuriuose natūralios spalvos panaudotos kartu su sudėtingiausiomis technikomis, dekoruojant karūnuotas kolonas. Karūnos yra ne kolonų apačioje, o viršuje. Ši išskirtinė technika islamo architektūroje yra nauja.
- Originalios meninės formos pirmiausia kuriamos spalvomis. Sienų, kolonų ir kilimų spalvos puikiai dera tarpusavyje, todėl visa mečetė yra tikras meno šedevras ir spalvų bei atspalvių simfonija.
- Panaudotos šiuolaikinės meninių stiklo dirbinių technikos. Mozaikose, raižytame ir smėliu šlifuotame stikle simetriškai atsikartoja tradiciniai islamiški vaizdai.

Kupolai

Mečetėje yra 82 įvairių dydžių kupolai, o didžiausias jų yra pagrindinės maldų salės viduryje. Dizaino elementai padengti grynu baltu marmuru. Svogūno formos karūnos ir Mėnulio pjautuvo formos fleronai (smailės viršūnės) dekoruoti auksinio stiklo mozaika. Pro pailgus langus į maldų sales patenka natūrali šviesa.

Kupolų vidinėje pusėje gausu tradicinių marokietiškų meno kūrinių, pagamintų iš armuotojo tinko GRG. Po kupolais jus sups Korano eilutės, išlietos iš GRG ir nudažytos aukso spalva.
Kiti kupolai yra prie didžiojo įėjimo vartų ir kitų įėjimų. Požeminių vyrų ir moterų apsiplovimo patalpų stogai papuošti 14 žalio stiklo kupolų. Jie matomi virš žemės ir yra svarbus mečetės islamiško sodo dizaino elementas.

Marmuras

Skaisčiai balta mečetės spalva tapo vienu jos išskirtinumo bruožų. Mečetės įkūrėjas šeichas Zaidas bin Sultanas Al Nahajanas ypač mėgo baltą spalvą – tyrumo ir pamaldumo simbolį. Didžiosios šeicho Zaido mečetės fasadas padengtas gausybe baltojo marmuro elementų. Pagrindinės maldų salės vidinės pakylos papuoštos tradiciniais islamiškais geometriniais dizaino elementais ir unikaliais gėlių motyvais.

Apšvietimas

Mečetėje sukurta unikali apšvietimo sistema, siekiant atspindėti Mėnulio fazes. Melsvai pilkos spalvos švelniai vilnijantys atspalviai projektuojami ant mečetės balto marmuro išorinių paviršių, įskaitant fasadą ir kupolus.

Kiekviena diena yra šiek tiek kitokia nei tolesnė, nes apšvietimo ciklas tęsiamas su tamsiais debesimis, kai mėnuo tik prasideda ir Mėnulio fazė yra nedidelis priešpilnis. Mėnuliui sekant savo ciklu ir artėjant prie pilnaties, apšvietimo efektas tampa daug ryškesnis. 22 apšvietimo bokštelius sudaro gausus šviesos projektorių skaičius, dėl kurio galima sukurti šį kūrybišką efektą.

Kilimai

Pagrindinėje maldų salėje yra didžiausias pasaulyje rankomis rištas kilimas. Sudėtingą islamiško medaliono dizainą sukūrė trečios kartos kilimų gamintojas ir menininkas dr. Ali Khaliqi. Vilnonį kilimą rankomis rišo apie 1 200 amatininkų. Šis kilimas – tai dvejų metų darbas, kurio projektas užtruko maždaug aštuonis mėnesius, rišimas – 12 mėnesių, o likęs laikas buvo skirtas dalims atgabenti ir suausti. Visas kilimas yra 5 700 m2 ploto, 70 % jo sudaro vilna, o 30 % – medvilnė.

Sietynai

Salėse ir vestibiuliuose yra septyni krištoliniai sietynai, pagaminti „Faustig“ (Miunchenas, Vokietija). Didžiausias jų, kabantis pagrindinėje maldų salėje, laikomas vienu didžiausių pasaulio sietynų mečetėje ir sveria apie 12 tonų.

Kiekvienas iš dviejų mažesnių tokio paties dizaino sietynų (taip pat pagrindinėje maldų salėje) sveria aštuonias tonas. Keturi panašaus dizaino ir dydžio mėlynos spalvos sietynai kaba virš vestibiulių įėjimų aplink Didžiąją šeicho Zaido mečetę. Didžiausias jų sveria apie dvi tonas ir kaba virš pagrindinio vestibiulio įėjimo.Visi sietynai pagaminti iš paauksuoto nerūdijančiojo plieno ir paauksuoto žalvario (sunaudota apie 40 kg 24 karatų cinkuoto aukso). Visi jie padengti stiklo plokštelėmis, nusagstytomis „Swarovski“ kristalais.

Sakykla

Sakykla „Menbar“ yra dešinėje Didžiosios šeicho Zaido mečetės pusėje. Joje yra 11 laiptelių, kad imamas galėtų atsisėsti gerai matomoje vietoje ir kreiptis į gausią maldininkų minią, suplūstančią į Didžiąją mečetę. Ji išpuošta gėlių ir kriauklių motyvais iš drožinėtos kedro medienos, inkrustuotos perlamutru, stiklo mozaika ir baltuoju auksu. Sakyklą dengia nedidelis kupolo formos stogelis ir Mėnulio pjautuvo formos fleronas (smailės viršūnė) laiptelių viršuje.

Projekto rizika

Didingos statybos vyko sudėtingai, neapsieita be finansinių ir kitokių nesklandumų. Pirmaisiais darbo etapais pasklido gandų, kad baigiasi pinigai. Dėl projekto reikšmingumo nuolat kildavo nesutarimų tarp rangovų ir Viešųjų darbų departamento. Pirmas didžiulis rizikos veiksnys buvo tas, kad projekto statybų kaina viršys apskaičiuotąją vertę. Iš pradžių dėl projekto abejojo tikrai daug žmonių. Kai kurie netgi manė, kad pastatyti šią mečetę tėra svajonė. Vis dėlto ši svajonė tapo realybe. Kita rizika buvo ta, kad galėjo pritrūkti apskaičiuoto projekto laiko. Manyta, kad per tokį laikotarpį bus neįmanoma pabaigti projekto. Dauguma pritarė, kad projekte dirbantiems žmonėms buvo netinkamas klimatas. Dar vienas argumentas, pagrindžiantis šį aspektą, buvo tas, kad daug laiko praleista planuojant ir projektuojant mečetę – tam prireikė maždaug 5–7 metų. Taigi manyta, kad prireiks dar 10–15 metų projektui pabaigti. Todėl siūlomas projekto baigimo terminas buvo 2010 metai. Trečia rizika, kilusi statant mečetę, buvo mečetės dydis, taigi dideliame aukštyje dirbantys statybininkai nuolat rizikavo gyvybe. Neatsižvelgiant į visas kliūtis ir iššūkius, projektas pabaigtas 2009 m. spalį.

Faktai apie mečetę

Projektuotojas: įžymus Sirijos architektas Yousefas Abdelky.

Inžinieriai konsultantai: Tractebelas Al Khaleejas (Belgija) – nuo 1997 m. balandžio iki 2002 m. rugsėjo. „Halcrow Group“ – paskutiniu projekto etapu.

Projekto vadovas: „Hill International“ (JAV) – paskutiniu statybų etapu, t. y. nuo 2001 m. spalio iki projekto pabaigos.

Pagrindinis rangovas: „Impregilo & Rizzani de Eccher“ (Italija) – nuo 1997 m. balandžio iki 2002 m. rugsėjo. „Six Construct Company“ ir „Arabian Construction Company“ (ACC) bendra įmonė – paskutiniu statybų etapu.

Projekto direktorius: Khoulah Al Sulaimani – paskutiniu statybų etapu.

Statant mečetę dirbo daugiau nei 3 000 darbininkų ir daugiau nei 38 garsios rangovų bendrovės.

Kompleksas užima 22 412 m2 plotą.

Sunaudota 33 000 tonų plieno ir 250 000 m3 betono. Įleista 6 500 pamatų polių.

Kiemą supa 1 048 kolonos.

Mečetei priklauso 82 kupolai. Pagrindinis kupolas yra didžiausias pasaulyje: 85 m aukščio ir 32,8 m skersmens.

Mečetėje vienu metu gali melstis maždaug 41 000 maldininkų, pagrindinėje maldų salėje – 7 126 maldininkai.

Pastato kaina – maždaug 545 mln. JAV dolerių.